Sada je: uto 21 tra, 2026 10:30 am.

Započni novu temu Odgovori  [ 48 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4  Sljedeća
 Borg i kolektivna svijest 
Autor/ica Poruka
Dai-zvizda
Dai-zvizda

Naj Serija: ENT
Opis Stanja: Sranje
 Borg i kolektivna svijest
O Borgu smo ovdje dosta pisali, no ako pogledate postove uglavnom su se odgovori odnosili na scenarističke nedosljednosti spram Borga /VOY. Tko bi bija jači ako bi se desilo ovo ili ono, što bi bilo kao bi u delti bio neki drugi brod... i tome slično.
U svakom slučaju te su teme bile zanimljive, vidi se i po broju odgovora na njih.
No mislim da smo malo zaboravili nešto obraditi a to je , kolektivna svijest (ili nesvijest). Menoi osobo jedna od najzanimljivijih tema vezana za Borg kao pojavu u ST svemiru.
Probajte si postaviti pitanja:

1)tko kontrolira kolektiv

2)na koji se način vrši filtriranje informacije (odvajanje korisnih od nekorisnih)

3)kako se u komunikaciji točno nalazi podatak skriven u nečijem mozgu

4)Tko i kako povezuje jedinke u sustav.

To su neka od pitanja koja bi se mogla prodiskutirati jer mislim da su esencija Borga, bez odgovora na njih se Borg uopće nemože razumjeti kao pojava.

Pozdrav
Rubikove kocke 1

Tehnika Pucanstvu !

sub 07 ožu, 2009 12:08 am
Egzobiolog
Egzobiolog

Naj Film: Insurrection
Opis Stanja: Always positive
Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human
Post Re: Kolektivna svijest
buco je napisao/la:
Probajte si postaviti pitanja:

1)tko kontrolira kolektiv

2)na koji se način vrši filtriranje informacije (odvajanje korisnih od nekorisnih)

4)Tko i kako povezuje jedinke u sustav.

...ja ću si probati dati odgovore... :mrgreen:

1. kolektiv kontrolira kraljica i preko nje idu svvi potezi koje kolektiv napravi...

2. Vinkilum bi trebao organizirati sve Borgove misli...

3. hm... umovima su svi nekako povezani... e sad neznam baš detalje...
...RaiTara vjerujem zna... :)

4. pa opet se sve vrti oko tog Vinkiluma...

sub 07 ožu, 2009 12:32 am
Profil ICQ Web stranica
Imperial Fleet Commander
Imperial Fleet Commander

Spol: Muški
Naj Serija: VOY
Naj Film: First Contact
Opis Stanja: </3
buco je napisao/la:

Telepatija+tehnologija??

sub 07 ožu, 2009 11:51 am
Profil Web stranica
Dai-zvizda
Dai-zvizda

Opis Stanja: Sranje
Taško da Kraljica kontrolira kolektiv, po viđenom u Voy više liči na neki, da kažem, nadzorni organ. Moderatora!
Ona je ipak samo jedinaka u kolektivnoj svijesti Borga.

Vinkulum ima svaki Borgov brod i iz viđenog bi ličio na jedan komunikacioni centar u brodu. Naravno specifičan jer omugučava da sve jedinke preko tog sustava u brodu budu dio kolektivne svijesti. Znači vinkulum ih spaja u sustav a ne kontrolira, ikao sma u jednoj raspravi pretpostavio tkzv. kaskadi sustav nadzora (lokalni, djelomično decentralizirani), stara diskusija na UFP boardu.

Pitanje definiranja funkcioniranja kolektivne svijesti je nešto, po meni,najzanimljivije kad je u pitanju Borg. On ga određuje i jasno mu daje osobnostkao vrsti, kako god to zvučalo neobično, bez toga, svi znamo, da Borg nebi bio ono što je.
Usadci nisu toiko specifični samo Borgu. Koristile su ih neke druge vrste, doduše parcijalo ili vrlo ograničeno. Uglavnom epizodne ili kao u ENT-u sulibani(oni zli) bili su ne samo genetski poboljšani već su imali i imaplantante (rožnice očiju npr...).

Taj je dio posebno zanimljiv za raspravu, znači kako? Zašto?
Što se događa s pojedincem u procesu asimilacije, kako se u njega ugrađuje "kolektivna svijest". Koje su to metodologije koje Borg koristi.
Tu ostaje ono pitanje koje smo svi sebi, pretpostavljam, postavili gledjući serial:
Što je to kolektivna svijest uopće?

Pozdrav

Rubikonova 22

Tehnika Pucanstvu !

sub 07 ožu, 2009 11:57 am
dr.med.
dr.med.

Lokacija: svemir, mlijecna staza, alfa kvadrant, sektor001, Zemlja, Europa, Hrvatska, Zagreb
Naj Film: ST: XI
Opis Stanja: opis radnje XD
Koje si vrste?: trill
Ovako, inače meni je isto taj dio svemira najzanimljiviji.... postojat kao borg.... jedan od mnogih i mnogi u jednom....Dakle evo malo od mene.... Dakle Kolektiv je sastavljen od biliona humonoida koje se nazivaju radilice...kroz njihove usadke dijele svoje misli u hive mind....Prilikom asimilacije ovi glasovi ispune radilicu oduzimajući joj otpor i slobodnu volju...Nekim radilicama ovaj glas predstavlja izvor utjehe, a njeno odsutstvo izvor bola....Posebno je kad je radilica ozlijeđena.... tada joj druge radilice ponude pomoć.... no ako je radilica nepopravljivo ozlijeđena....onda je rastave, i njene dijelove iskoriste...a vidjeli smo u mnogim epzodama...da bi to nepopravljivo za nas značilo davno mrtav... jer mi proglasimo smrt puno prije nego borg.... saznajemo da su mogli oživit osobu koja je mrtva već 72 sata....ali ona najprivlačnija strana takvog načina života je besmrtnost.... ti zapravo nikad ne umireš... jer svo znanje koje si imo i sve tvoje misli ostaju u hive-mindu....Uloga kraljice nije bas jasna ali ona pretsztavlja fizičko utjelovljenje Hive-minda.... ... po meni je isto ona jedna vrsta moderatora... kontrole... nekoga tko predstavlja, usklađuje....popravlja i nadzire....
Vinkulum je uređaj koji sakuplja sve misli i odvaja nebitne od onih bitnih... uvodi red u kaos...
I ono što mi je najfascinantnije... je njihovo božanstvo... njihovo vjerovanje i njihova težnja... ipak je lijepo vidjeti kako njihova misija nije kruto i olovno, mehaničko asmiliranje i uništavanje rasa... njovi ideali nisu nimalo drugačiji od vjerovanja bilo koje druge vrste... njihovi ideali su možda još i najviši.... postizannje savršenstva utjelovljenog u molekuli omega.... čestici 010....

sub 07 ožu, 2009 1:02 pm
Profil Web stranica
Defender of Earth

Opis Stanja: Ponfo miran
Koje si vrste?: Andorian
Kolektivna svijest. Mislim da nitko ne kontrolira Borga tj. kolektivnu svijest... jer ona ustvari i je Borg, nego bi to mogli usporediti kao jedno masivno misaono biće s svojim planovima i svojim ciljevima.
Što se tiče Borg Queen... sumnjam da ona upravlja Borgom, već više da je ona kao neki glasnogovornik ili predstavnik koji prenosi volju kolektivne svijesti, nešto tipa kao što je Locutus trebao biti glasnogovornik Borga pri asimilaciji čovječanstva i predstavnik asimiliranih ljudi, pa bi se tako dalo zaključiti da svaka asimilirana vrsta ima svojeg predstavnika kao što je Locutus čovječanstvu...

Sad što se tiče filtriranja misli i informacija... pa kako znamo kad osoba bude asimilirana onda sva njezina znanja i sječanja postanu znanja i sječanja Borga. Naposljetku to je jedini način kako se Borg razvija i usavršava. Tako da su sve informacije raspršene po cijelom kolektivu.
Sve radilice su ajmo reći "mrežno" povezane... i u bilo kojem trenutku ako su im potrebne su im dostupne. A tu bi uzeo Borg Queen kao ključan faktor... koja prema mojem mišljenju raspoređuje, sortira i prosljeđuje te informacije tamo gdje su potrebne...

sub 07 ožu, 2009 1:18 pm
Goddess in green
Goddess in green

Spol: Ženski
Naj Film: Nemesis
Opis Stanja: .........poslije VOY-a....TOS je najviše COOL..
Vi idete previše dugo i široko ali rješenje je skoro uvijek jednostavno i kratko.

Kraljica Borga je kao što ima kaže kraljica. Ona je glavna, ona je istovremeno i jedinka i dio Borga. Zapovjeda cijelim kolektivom.

Borg je zamišljen zapravo poput mravinjaka ili pčelinjaka. Gdje postoji kraljica, te mnogobrojne radilice koje vrše određene dužnosti.

Sve radilice su nekako umrežene u kolektiv. Na to možeš gledati kao na internet.

:)

sub 07 ožu, 2009 1:59 pm
Valkyrie

Naj Serija: TNG
Opis Stanja: foundation and empire
borg queen je jedna svijest za sve radilice.zato moze lako upravljati i manipulirati njima,jer je ona jedina koja ima neku vrstu samostalnosti.

rade ko umrezena racunala*tak sam ja zamislila :mrgreen:*,a borg queen upravlja njima.

sub 07 ožu, 2009 2:03 pm
dr.med.
dr.med.

Lokacija: svemir, mlijecna staza, alfa kvadrant, sektor001, Zemlja, Europa, Hrvatska, Zagreb
Opis Stanja: opis radnje XD
Koje si vrste?: trill
pogrešno ste zamislile... ona nije kraljica da je glavna.... ona je sugestivna....fizički oblik hive minda... ona jest možda naoko glavna ali nije... ona je samo tu da pretstavlja volju hive minda kolektivu....

sub 07 ožu, 2009 2:06 pm
Profil Web stranica
Goddess in green
Goddess in green

dašo je napisao/la:
pogrešno ste zamislile... ona nije kraljica da je glavna.... ona je sugestivna....fizički oblik hive minda... ona jest možda naoko glavna ali nije... ona je samo tu da pretstavlja volju hive minda kolektivu....

A ne. Spominje se da je ona glavna. Upravlja cijelim Borgom. Ona je um, nad umom kolektivnog Borga. Zato se i zove kraljica. [-X

sub 07 ožu, 2009 2:09 pm
nešt po svom izboru

Opis Stanja: Dezurni krivac za sve
RAI'TARA je napisao/la:
dašo je napisao/la:

A ne. Spominje se da je ona glavna. Upravlja cijelim Borgom. Ona je um, nad umom kolektivnog Borga. Zato se i zove kraljica. [-X

Ja bi se prije složio s dašetom..
..mozda kao sto ti velis se spominje, ali to je sigurno jos jedna u nizu kanonskih pogresaka, jer dobro znamo iz TNG-a da je Borg kolektiv, da nemaju svog vodu...da imaju samo jedan zadatak a to je asimiliranje...
...tako da prema nekoj logici kraljica je tu samo da predstavlja borgov kolektiv a ne da upravlja...
...opet to sto smo vidjeli kako ona izdaja naredbe to nije ona.. to je kolektiv :)...

sub 07 ožu, 2009 3:08 pm
Profil Web stranica
Make it so
Make it so

Naj Serija: TNG
alien she je napisao/la:
borg queen je jedna svijest za sve radilice.zato moze lako upravljati i manipulirati njima,jer je ona jedina koja ima neku vrstu samostalnosti.

rade ko umrezena racunala*tak sam ja zamislila :mrgreen:*,a borg queen upravlja njima.

Borg queen je nekakva veza za kordiniranje akcija kolektiva a kolektiv upravlja s njom , koliko i ona sa kolektivom 8)

sub 07 ožu, 2009 3:21 pm
Über Trekkie
Über Trekkie

Opis Stanja: Asimiliran !
Koliko sam ja skonto u kolektiv ,idu samo vazne informacije ali nije se ne gubi vec se sve skladisti kad zatreba .
Zamislite kako bi lijep svijet bio gdje ti znas sve o drugima i oni sve o tebe nepostoje nikakve tajne .

sub 07 ožu, 2009 3:30 pm
Cadet 3rd year
Cadet 3rd year

Slažem se da je kraljica glavna, to smo vidjeli i u First Contact,kad su radilice krenule, ak se ne varam, na Picarda, čim ih je kraljica pogledala oni su stali, znači da po je toj logici ona centar kolektivne svijesti, i čim je Data uništio kraljicu sve radilice su uništene... Također samo je ona jedinka, a sve ostale radilice ne poznaju "ja" nego "mi smo Borg". :D :D

sub 07 ožu, 2009 4:33 pm
Profil Web stranica
Goddess in green
Goddess in green

Cmd Data je napisao/la:
RAI'TARA je napisao/la:
dašo je napisao/la:

Ja bi se prije složio s dašetom..
..mozda kao sto ti velis se spominje, ali to je sigurno jos jedna u nizu kanonskih pogresaka, jer dobro znamo iz TNG-a da je Borg kolektiv, da nemaju svog vodu...da imaju samo jedan zadatak a to je asimiliranje...
...tako da prema nekoj logici kraljica je tu samo da predstavlja borgov kolektiv a ne da upravlja...
...opet to sto smo vidjeli kako ona izdaja naredbe to nije ona.. to je kolektiv :)...

Nije nikakva kanonska pogreško. U TNG-u se nije još znalo toliko o Borgu koliko se saznalo poslije. Kraljica borga isključuje i ubija radilice, postupa prema svojim željama i nahođenju. Uništava kocke, ili čak odbija asimilirati neke osobe ako to poželi.

Prema nekim teorijama kraljica borga je prvi borg s kojim je sve i počelo.
:)

sub 07 ožu, 2009 4:49 pm
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 48 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4  Sljedeća

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: