ENT: 1.sezona - komentari epizoda by Miroslav & friends
Stvarno sam se zaželio ENT-a pa sam preksinoć odlučio krenuti sa ponovnim gledanjem serije. Pogledah Broken Bow, i mogu komotno reći kako je vjerojatno riječ o najboljem otvaranju neke od ST serija.
Odmah upada u oči odlično otvaranje sa Klaangom, Sulibanima i farmerom sa ST lovačkom puškom (nice touch

), a kasnije se stvarno redaju odlični momenti, počevši od Archerovog i Tripovog razgledanja Enterprisea, pa sve do završnog obračuna na sulibanskom helixu.
Broken Bwo ima i humor i odlične momente (npr. sa Malcolmom i Mawyeatherom na početku kod teleportera, te na Rigelu X, kad gledaju one plesačice

, kao i kad Archer i Trip jedu pravi komad odreska, na T'Polino zgražanje

), ali i odlične epske momente, poput lansiranja NX-01 uz Cochraneov govor. U biti, atmosfera je prava trekovska, uz dodatak atmosfere slične za npr. američki svemirski program ("Od Zemlje do Mjeseca") koja je neophodna kako bi se kroz ENT premostilo naše i Star Trek vrijeme. Stoga stvarno ne vidim kako itko iole objektivan može reći da je ENT slabašan, ili da ENT nije Trek, jer u sebi baš nosi srž poruke Treka, počevši od same špice. Jedino je šteta što Berman i Braga nisu na pravi način kasnije iskoristili Temporalni hladni rat, koji je mogao postati odličan ST story arc.
Ipak, na kraju ovog dijela posta opet se moram osvrnuti na Klaanga, koji je stvarno lik. Posebice je upečatljiva scena sa njim i Tripom na helixu, kad Sulibani pucaju na njih pa se Klaang nešto dere, a Trip će: "Tako je, reci ti njima, momčino".

Šteta što ga nismo opet vidjeli u nekoj od epki.
Sinoć sam nastavio sa gledanjem. Pogledah Fight or Flight, Strange New World i Unexcpected.
Fight or Flight - izvrsna epizoda koja dočarava prve korake ljudi u neistraženom dijelu svemira, na prvom Warp 5 brodu u ljudskoj povijesti. A prvi koraci su baš onakvi kakvi trebaju biti - nesigurni, uz padove, i baš treba netko da te podigne (Axanarci), kao malu bebu. Iako Hoshi zauzima središnje mjesto u epizodi, meni je ipak najupečatljiviji Malcolm, sa testiranjem projektila i odlaskom na away mission ("Are you preparing for war, liutenant?", "I should put spatial charges, here, here and here".

). Odličan je i moment na početku epke, kad Archer traži što škripi ispod poda u njegovoj kabini, objasnivši T'Pol kako ga to izluđuje u tolikoj mjeri da bi mogao razvaliti čitav pod. A T'Pol će: "That would be most unfortunate".

Strange New World - iako je riječ o reciklaži istovrsne TOS epizode sa peludom, navedena je ipak dobro odrađena, pogotovo Tripove scene ludila.

Pogotovo sam zadovoljan što su sporedni likovi - Cutlerica i Novaković - dobili dosta prostora. Smješan moment u epizodi: Kada Trip i Mayweather pokušavaju ubiti onu beštiju što im se uvukla u šator, pa Trip traži čizmu.

A i Travis je odličan pripovjedač.

Unexpected - jednostavno izvrsna epizoda, kako zbog Ksirilijanaca, koji su uistinu neobična vrsta, a tako i zbog podosta humora. Jednostavno je bilo prebolesno vidjeti Tripove reakcije nakon što mu je Phlox otkrio kako mu se na ruci pojavila bradavica, a ne prišt, te kako je trudan. A da ne spominjemo kad ga je Archer kasnije podhebavao za večerom.

Još jedan plus epizodi su izvrsni Klingonci (LOL, kako li su se smijali Tripu

), predvođeni J.G. Hertzlerom, inače najpoznatijim po ulozi generala Martoka U DS9-u. Osim toga, od gostujućih glumaca, valja izdvojiti i Randyja Ogelsbyja (inače najpoznatijeg po ulozi Degre u ENT-u), u ulozi ksirilijanskog kapetana.