Sada je: ned 30 kol, 2026 1:41 pm.

Započni novu temu Odgovori  [ 231 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Sljedeća
 kako smo nastali 
Autor/ica Poruka
Ensign
Ensign

Post Re: kako smo nastali
Chaky je napisao/la:
ok... znaci standardna prica
ali mene je zanimala veca preciznost po pitanju tocnog vremena naseg kraja? Kazes da je blizu... pa me zanima koliko tocno blizu?

Reko sam ti za par dana kupi dossta pive i čekaj

pon 29 lis, 2007 11:51 pm
Inquisitor
Inquisitor

uh uh ... onda bolje da sve rasprodam i odem na neko putovanje... nema smisla vise raditi
a u tom slucaju ni ti vise ne moras raditi i placati porez ... i mozes biti cesce na forumu ;)

i btw... please koristi quote

uto 30 lis, 2007 12:24 am
Profil Web stranica
Ensign
Ensign

Chaky je napisao/la:
uh uh ... onda bolje da sve rasprodam i odem na neko putovanje... nema smisla vise raditi
a u tom slucaju ni ti vise ne moras raditi i placati porez ... i mozes biti cesce na forumu ;)

i btw... please koristi quote

moram raskopati stari lampaš i složiti kakav komp u slučaju većeg s....

bok

uto 30 lis, 2007 12:36 am
Ensign
Ensign

ljudi zar tako lako odustajete

ok znam da me nije bilo dugo,problemi na sve strane,sory ali evo me

uto 11 pro, 2007 12:32 am
Environmentalist
Environmentalist

nje...prebacili smo se na temu o romulancima i vulkancima :mrgreen:

uto 11 pro, 2007 12:44 am
Profil Web stranica
Inquisitor
Inquisitor

eraser je napisao/la:
Chaky je napisao/la:
ok... znaci standardna prica
ali mene je zanimala veca preciznost po pitanju tocnog vremena naseg kraja? Kazes da je blizu... pa me zanima koliko tocno blizu?

Reko sam ti za par dana kupi dossta pive i čekaj

da ja jos uvijek cekam? :mrgreen:
:roll:

uto 11 pro, 2007 1:18 am
Profil Web stranica
Ensign
Ensign

da ja jos uvijek cekam? :mrgreen:
:roll:

svaka čast,ali @ chaky šta ima kod tebe nisi našao novu žrtvu ili nitko nije izašao sa novom pričom

uto 11 pro, 2007 1:47 am
Ensign
Ensign

modesty blaise je napisao/la:

malo sam razočaran

zar se forum sveo na to

nije me dugo bilo ali imam osjećaj da se Vaš forum pao na par ljudi koji svaku misao ili rečenicu pretvaraju u teme koje nemaju odgovora. katastrofa

uto 11 pro, 2007 1:48 am
Inquisitor
Inquisitor

eraser je napisao/la:

malo sam razočaran

zar se forum sveo na to

nije me dugo bilo ali imam osjećaj da se Vaš forum pao na par ljudi koji svaku misao ili rečenicu pretvaraju u teme koje nemaju odgovora. katastrofa

ma i ja kazem... nema smisla vise muciti se... tako i onako ce kraj svijeta uskoro... treba uzivati u zivotu dok se moze...

uto 11 pro, 2007 1:57 am
Profil Web stranica
Ensign
Ensign

Chaky je napisao/la:
eraser je napisao/la:

malo sam razočaran

zar se forum sveo na to

ma i ja kazem... nema smisla vise muciti se... tako i onako ce kraj svijeta uskoro... treba uzivati u zivotu dok se moze...

ok . pa šta radiš u ovo doba

uto 11 pro, 2007 1:59 am
Ensign
Ensign

@max vidim da si tu .stvarno jebeno trebam stručnjake koji će mi možda moć pomoć

uto 11 pro, 2007 2:02 am
Admiral
Admiral

OK, škvadro, svaka čast. Ovdje je bilo mozganja na veliko....
:mrgreen:
No dobro, par pitanja:
@eraser: Atlantida je zgodan mit, ali nema niti jednog znanstvenog dokaza da je postojala. Da li to dokazuje da nije? Vjerovatno ne, ali dok nema dokaza, tako je. Schlieman je našao Troju po Homeru...
@max: filozofsko pitanje: da li je gravitacija postojala, dok je Newton nije matematički obradio?
Ovo je naravno šala, ali vratiću se upravo na ono što studiraš. Poznato je da su tranzistor, i još više tiristor postojali godinama prije svoje upotrebe. Dok ih nisu matematički objasnili, nisu ih koristili.
Postoji potreba u ljudskom rodu da za sve napravi nekakav model, a za sada je uvriježen matematički. Po meni, osobno, to je apsolutno OK. Zato smo napravili dogovor (da, Chaky, to je vrsta vjere, odnosno religije) i nazvali ih leme. Većina od vas zna koje su, pa ih neću nabrajati. I odatle smo krenuli dalje, došli do brojeva kao što su pi, e, i da ne nebrajam, i bili jako iznenađeni kako ti brojevi spadaju u nama poznati prostor-vrijeme....zanemarivši da smo ih izmislili kako bi pokušali objasniti upravo taj naš nama poznati prostor-vrijeme

Da li smo nastali, ili nas je netko napravio, pitanje je koje mući ljudski rod od samih početaka, ali je ta rasprava dovela do razvoja filozofije, arheologije, premnogih pravaca u znanosti, pa čak i umjetnosti....te smo se nastavili razvijati.... Teorija i praksa dokazuju da mi, sada i ovdje, nećemo dokazati niti jednu teoriju... Ali je dobro kada razgovor ostane u pristojnim okvirima.

Na kraju, ali ne i zadnje, stari zavjet nije jedini ljudski mit koji priča o potopu, gradovima uništenim plamenom s neba.... Da li to potvrđuje njegovu priču? Ili samo govori da je ljudska mašta ipak ograničena određenim limesima?

Confusion wil be my Epitaph!

uto 11 pro, 2007 11:13 am
Über Trekkie
Über Trekkie

Citat:
Poznato je da su tranzistor, i još više tiristor postojali godinama prije svoje upotrebe. Dok ih nisu matematički objasnili, nisu ih koristili.
hmmm.. ovo prvi put cujem... mozda si malo izokrenuo stvar
tranzistor se sigurno moze koristit i bez ikakve matematike, samo se mjerenjima uslikaju sve karakteristike (a tak se i danas uglavnom radi kad se ide sklapat neki sklom kod kuce ...gledas karakteristike.. nije da se bas koristi neka matematika)
-samo sto su prije vjerojatno postojali samo tranzistori losih karakteristika

ono di jest potrebna matematika -je projektiranje novog tranzistora -sa zeljenim svojstvima (tu je potreban matematicki model pomocu kojeg znamo sto trebamo raditi da dobijemo tranzistor/tiristor kakav ocemo... ne moze se to bas pogadenjem)

tak da, valjda si mislio -nijsmo bas mogli koristit tranzistore jer smo imali šrotne primjerke... a tek kasnije smo naucili kako napravit korisne primjerke (ovisno o odredenoj primjeni)

ista stvar i s gravitacijom... postojala je, postoji... al tek kad smo ju uspjeli matematicki opisati smo shvatili kako ju mozemo iskoristiti u nasu korist -kako tocno ju nadvladat ...i postavit hrpu satelita u orbitu, poslat ekspedicije izvan suncevog sustava itd...

Pa slicna stvar i s genetikom i teorijom postanka zivota na zemlji...
kad shvatimo kako se to moglo desit na zemlji (ok ovdije nije u tolkoj mjeri matematika kolko kemija i biologija) onda cemo tek bit sposobni stvoriti zivot po vlastitoj zelji
-zivot je ocito nastao i prije... nama je potreban model, kako bi ga mogli stvoriti i mi (kao i s gravitacijom i satelitima ili tranzistorima i odredivanjem njihovih karakteristikama proizvodnim procesom -koji moramo proracunati -a za to nam treba model)

ovo je bio malo tok svijesti sad.. a nemam vremena pa ne znam dal sam odgovorio

uto 11 pro, 2007 12:21 pm
Profil ICQ
Admiral
Admiral

Pa...nisam izokrenuo, jer sam ja manje više, živio u to doba... Proizvedeni su, nešto se njima mjerilo, ali nisu došli u široku (čitaj:komercijalnu) upotrebu dok se nisu napravili čvrsti matematički modeli, na kojima, naravno, se danas baziraju bolji i jeftinije modeli. Što je zapravo interesantno s filozofskog stanovišta, obziram da sve počiva na Plancku i Heisenbergu, te je zapravo više stvar statistike (hoće preskoćit il neće, te kako povečati vjerovatnost skoka....)

Ali nije bila stvar odgovora. Ja sam htio zapravo nadovezati se na tvoja razmišljanja i dati svoja, niš drugo. Zapravo, sve što si sad rekao isto je ono što i ja pričam. Samo, htio sam reći da nije matematika jedina znanost koja stvara modele....makar se statistikom koriste i druge znanosti, ne nužno čistom matematičkom, psihologija, na primjer.

Confusion wil be my Epitaph!

uto 11 pro, 2007 12:41 pm
Inquisitor
Inquisitor

Picard je napisao/la:
Zato smo napravili dogovor (da, Chaky, to je vrsta vjere, odnosno religije) i nazvali ih leme. Većina od vas zna koje su, pa ih neću nabrajati. I odatle smo krenuli dalje, došli do brojeva kao što su pi, e, i da ne nebrajam, i bili jako iznenađeni kako ti brojevi spadaju u nama poznati prostor-vrijeme....zanemarivši da smo ih izmislili kako bi pokušali objasniti upravo taj naš nama poznati prostor-vrijeme

pa pi i e nisu izmisljeni... samo pronadjeni ;) (tocnije... konstantno se pronalaze sve bolje i bolje aproksimacije :) )

Picard je napisao/la:
Na kraju, ali ne i zadnje, stari zavjet nije jedini ljudski mit koji priča o potopu, gradovima uništenim plamenom s neba.... Da li to potvrđuje njegovu priču? Ili samo govori da je ljudska mašta ipak ograničena određenim limesima?

to govori da je do nekakvog potopa u davna vremena doslo i to negdje u podrucju mesopotamije... i da je bio prilicno veliki potop ... i da su svi okolni narodi (zidovi, inidijci, egipcani... a naravno i narodi iz same mezopotamije) saznali za taj potop a opet posto bas i nije bilo radija i tv-a da se informacije prenesu tocno (tj. tocnije ;) )
onda se to prenosilo "pokvarenim telefonom" i iz istinite price u malo preuvelicanu pricu, pa iz takve price u legendu, pa iz legende u mit... (and the rest is history)
pa cak i danasnje doba je puno urbanih mitova u koje ljudi iskreno vjeruju da su se dogodili

uto 11 pro, 2007 4:43 pm
Profil Web stranica
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 231 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Sljedeća

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: