Sada je: ned 30 kol, 2026 4:13 pm.

Započni novu temu Odgovori  [ 231 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Sljedeća
 kako smo nastali 
Autor/ica Poruka
Egzobiolog
Egzobiolog

Naj Serija: ENT
Naj Film: Insurrection
Opis Stanja: Always positive
Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human
Post Re: kako smo nastali
maX je napisao/la:

pa i pokoj drugi forumas procita tu nes...

..jesi li siguran...?
...kad sam vidio gomilu quotova od buce i Chaky-a...
...pa si se i ti pridružio quotanju...
...nestalo je i želje da išta pročitam...

pet 26 lis, 2007 4:49 pm
Profil ICQ Web stranica
Über Trekkie
Über Trekkie

hehehe ...pa mislim... mozda je chaky procito.. a mozda i gul remal... to je vec nes

a ionak trenutno imam vremena pisat, pa zakaj ne...
i sam sebe tjeram da propitam stara znanja

pet 26 lis, 2007 4:54 pm
Profil ICQ
Inquisitor
Inquisitor

maX je napisao/la:
pa i pokoj drugi forumas procita tu nes...

eh... ima nekaj u tome... then keep on posting :)

pet 26 lis, 2007 6:33 pm
Profil Web stranica
Dai-zvizda
Dai-zvizda

Opis Stanja: Sranje
@Max znas sto mi se svidja kod tebe ..bar u ovoj diskusiji.. ti si covijece od mojeg "zasto ?" i "zato mislim da je to vjera"..! ..stvoria niz simulacija ..da sam ja reka ili mislin nesto sto ti mislis da ja mislim ili znam tj. neznam ...!?. #-o

Nevjerojatno i moran priznat bar meni veoma zanimljivo .. jer si to jako dobro odradio ..i korektno .
Jedino sto ja neznam al po koji put ti moran rec da u "teoriju kalkulacije" ne vjerujem ..naravno kad je u pitanju tema koja je osnov topica ...

Tvoje skretanje s jedne na drugu temu ..dokazivanje ..vaznosti statistike.. vaznosti tj minimalizacije proracuna u izradi elektronickih sklopova ..i sl... nema veze s nasom temom..tj "teorijonkalkulacije" jer priroda nije poluvodicki element ni ekonomija ... #-o

Interakcije zivih bica i prirode se naravno ne svode na onih par navedenih .. mozda i jesu najocitije laiku.....!

Po meni je neobicno da se kaze samo tako , "da mi smo promatrali vinske musice i to je to" , tak je to i za ljude i kokosi.. i sve na zemlji..
.Ja bas mislim i da nije ....ali cu ponovit prirodnu potrebu covjeka da sve sto ne razumije pojednostavi i tako pojednostavljenim kreira teze , hipoteze.. i sl...uostalon ka i u Kvantoj Mehanici ...

Nije bas pocelo od E=mc^2..vec ak se sjecn od Plankove konstante ..doduse Plank je izve svoju konstantu [ izracuna] na temelju tudjih experimentalnih radova ..ali ipak experimentalnih ..a ti ka fizicar [FERovac] znas da je Plankova konstanta jos i nazvana "mjerom za upotebu KMa.u fizici." ....! :wink:
No ne kuzin kako cijelo vrijeme..pokusavas sve to usporedit s interakcijom zivih organizama i prirode....pogotovo kad nam ni taj "mehanizam" mikrosvijeta atoma bas ni skoz "cist"..no napredujemo

Pozdrav

CookBook 66

Tehnika Pucanstvu !

pet 26 lis, 2007 8:55 pm
Inquisitor
Inquisitor

eto buco... ljudi ipak propitkuju dosadjasnja dostignuca u znanosti
ipak ima jos ljudi poput tebe ;)
http://images.wikia.com/uncyclopedia/im ... 69ri36.gif

ned 28 lis, 2007 4:37 am
Profil Web stranica
Über Trekkie
Über Trekkie

buco je napisao/la:
No ne kuzin kako cijelo vrijeme..pokusavas sve to usporedit s interakcijom zivih organizama i prirode....pogotovo kad nam ni taj "mehanizam" mikrosvijeta atoma bas ni skoz "cist"..no napredujemo

Ja Pokusavam dati neke analogije... kako bi se stvari lakse shvatile, pokusavam pokazati da se iste stvari dogadaju u svim disciplinama znanosti
(tipa: napredovanje teorija ili odbacivanje teorija, greske, zablude, eksperimenti...) te da se koriste i iste metode za izucavanje (tipa: promatranje, prikupljanje podataka, matematicka obrada i izracuni itd..)
a biologija nije neka iznimka.
...dok mi nepovjerenje u rad biologa(evolucionista) zvuci kao da mislimo da tu mora biti nesto magicno sto zanemarujemo. No vec se kroz povijest pokazalo da znanost uvijek nalazi objasnjenja za stvari koje smo smatrali ...magicnima ili bozanskima :) (tipa udar groma.. sunce.. kisa, potres i ostale stvari kojima su se ljudi prije molili vjerujuci da postoji neka inteligencija iza njih -bogovi-...)
mislim da danas za mnoge stvari vise ne mislimo da nam je "interakcija prirode i organizama" neshvatljiva... jedino sto nam nije potpuno poznata! (tipa: kod globanog zatopljavanja jos uvijek nismo bas sigurni koliko tocno mi to utjecemo)

Ono sto bi sad htio ispricati je: Da li je stvarno potrebno poznavanje svih mehanizama da bi mi bili zadovoljni? (tj. da bi u nesto vjerovali :) )

Pa cu opet rec neku analogiju.. jbga... jer mi se cini bolje nego upetljavat se direktno u neki primjer iz biologije, makar bi i to mogo.
Recimo... svi ste culi za gravitaciju, jelda? Znate da nas drzi na zemlji i svaki fakin dan osjetimo njen efekt kad se ustajemo iz kreveta.. (osim onih koji idu na konvencije :) ) Culi smo i da je Newton taj koji je prvi shvatio kako opisati gravitaciju nakon sto je vidio jabuku kak pada...
Gravitacija je bila prva prirodna sila koja je matematicki opisana (to vam je ono --opada s kvadratom udaljenosti) Od tada su opisanje jos 3 prirodne sile (elektromagnetska, jaka i slaba nuklearna) koje cak jako dobro razumijemo tj. mozemo reci da shvacamo odakle potjecu i kako "rade"... No jadna gravitacija, prva otkrivena, ostala nam je misterija! NEMAMO POJMA ZASTO I KAKO ta gravitacija? (tj ne znamo sto je masa) Ne kuzimo mehanizam iza te gravitacije... mozemo samo proracunati neke njene efekte (ili s Newtnom ili Einsteinovom opcom relativnoscu)

Pa opet, jel nas je to smetalo da posaljemo covjeka na mjesec ili satelit u orbitu?

Za mnoge stvari u znanosti ne znamo razloge, ali zasto bi nas to sprijecilo da pogodimo matematicki opis te pojave i pomocu njega predvidamo dogadaje?
Pa mislim, ak gledam neke bakterije i vidim da ih u jednom trenutku ima 2 pa onda 4 pa 8 pa 16 pa 32 pa 64... kaj me briga kak zgledaju, ja mogu rec da se u pocetku mnoze po eksponencijalnom zakonu. I ak opet stavim 2 u iste uvjete desit ce se isto... ak su u prirodi i brojevi se ponasaju drukcije... napravit cu novi zakon... ne moram znati razloge da bih predviđao..

Zato mogu usporedivat "interakciju zivih organizama i prirode" i npr. fiziku... vrijede iste stvari... (a i meni je tak lakse :) )

Htio bih reci jos jednu stvar, tj. citat. Cisto da se vidi da i fizika ima iste probleme kao i biologija... RAdi se o teoriji struna, danas najvecoj teoriji u fizici (koja se pokusava pogurati da bude Ujedinjujuca Teorija Svega)

Michale Duff: "pitanje koje cesto postavljamo sami sebi dok se igramo s nasim jednadzbamaje.... jel ovo samo fensi-smensi matematika ili opisuje stvarni svijet?"
James Gates: "sve ove vjezbe u nasoj masti i matematici su sve.. na kraju dana... podvrgnute jednom jedinom pitanju... Da li je to tako u laboratoriju? mozemo li naci dokaz toga?"
Jozeph Lykken: "String teorija i string teoreticari imaju problem... kako zapravo testirati teoriju? Ako je ne mozemo testirati na nacin na koji testiramo normalne teorije, to nije znanost, to je filozofija... to je pravi problem"

ned 28 lis, 2007 1:13 pm
Profil ICQ
Dai-zvizda
Dai-zvizda

Opis Stanja: Sranje
"...Jozeph Lykken: "String teorija i string teoreticari imaju problem... kako zapravo testirati teoriju? Ako je ne mozemo testirati na nacin na koji testiramo normalne teorije, to nije znanost, to je filozofija... to je pravi problem"......."

Lijepo receno .! filozofija i znanost jesu povezani vec stoljecima ..i u medjusobnoj su interakciji ...ali to nije nista novo .... . :?

Nije odmet za ponovit da se zna...da neke stvari nisu mogle ic naprid u znanosti dok se ni filozofija "razvila" a i obrnuto ......

Tako ce se mozda neke teorije koje su sad "odmetnicke" perobrazit u dominantne ..ili ..ce ce nastat potpuno nove koje ce "pobrisat" i jedne i druge ...no ..vazno je da to vodi napredku ..iako bi bilo dobro da vodi napretku cijelog covjecanstva ne samo njegovog manjeg dijela ..al to je vec cista filozofija .... :wink:

@max meni su jasni korijeni tvojih primjera [bar tako mislim]... oslonio si se na ono sto znas , sto mozes sa relativnom sigurnoscu tvrdit ...ono tranzistori ..gsmi i sl.
Iz toga si povlacio analogiju s interakcijom zivog organizma i prirode ...
i uredu to je tvoj stav , vjerujes "teoriji kalkulacije evolucije" .....
Ja nevjerujen bas i to sam rekao , i rekao sam zasto nacelno ne vjerujem ....u "teoriju kalkulacije evolucije" ..i tu nema nista loseg valjda ...!?

Ja se ne slazen s relativizacijom onog sto nepoznajemo u inacicu " to ionak ni bitno" , jer kako znamo da bas to nije bitno..jel zato sto to ne poznamo...pa smo skloni staroj dobroj ignoranciji / relativizaciji nepoznatog...

Mislin da teorije tranzistora , ka i ove gravitacije , nisu valjan usporedni primjer da bi se otklonile dvojbe oko nepoznatog i utjecaju istog na zivi svijet i prirodu ..
Oni jesu kao zasebni tocni ali nemogu biti prijmjer svemu ostalome , vise su ka "happy end" ...prije "end"a..funkcionalne su u trenutnim primjerima kalkulacija u kojima se koriste ...i nista vise ...

Pa sjeti se samo kako je FK pa iz nje izvedena KM promijenila glediste na Njutnowu fiziku ..koja iako neprecizna jos uvijek je u "stvarnom zivotu " za mnoge izracune sasvin ok ..al to nemora automatski znacit da po istoj analogiji mozemo tako gledat na interakciju zivog i nezivog tj prirodne procese ...
Eto to je razlog nevjerovanja u "teoriju kalkulacije evolucije" .
Mozda su ti ljudi u pravu no ...a mozda su i popovi u pravu ..hmmm ... tko bi ga zna .?.. mozda jednog dana saznamo .! .ovo drugo cemo vijerojatno "saznat" ..a i ovo prvo .. samo je pitanje vremena a nije pitanje vjere .

Pozdrav

Svete inkvizicije 3

Tehnika Pucanstvu !

pon 29 lis, 2007 3:14 pm
Ensign
Ensign

Vidim da smo zapeli na mrtvoj točci.
@max kad već nemožeš varijablama izračunat kako smo nastali ....pitanje kamo idemo ( evolucijski) i u šta se to pretvaramo je prilično bitna stavka u povijesti čovječanstva

Prema nekim pričama Atlantida je uništena na vrhuncu moći kao i sve ostale civilizacije.Nismo još ni blizu vrhunca a bliži nam se kraj.
Za to ti @chaky vjerojatno netrebaju dokazi ili možda trebaju

@buco svaka čast jedan od rijetkih koji i kad se dogodi neka od mogućih situacija tipa Alien na kavi ili gle kakva je to velika vatrena gljiva na istoku neće ostati iznenađen

Good Alien the best solution

pozdrav

pon 29 lis, 2007 4:13 pm
Inquisitor
Inquisitor

eraser je napisao/la:
Prema nekim pričama Atlantida je uništena na vrhuncu moći kao i sve ostale civilizacije.

prema kojim pricama? "nekim pricama" bas i nije dovoljno... bar meni :?

eraser je napisao/la:
Nismo još ni blizu vrhunca a bliži nam se kraj.
Za to ti @chaky vjerojatno netrebaju dokazi ili možda trebaju

pa nebi skodili...
i za to da nismo blizu vrhunca ,u sto vjerujem (ne tvrdim... primjeti razliku ;) ) i za to da nam se blizi kraj (btw. sto to tocno znaci? da li nam se kraj blizi u sljedecih par dana, mjeseci, godina, desetljeca, stoljeca... ili u sljedecih par mislijuna godina :) )

vidim ja... ti volis ove novinarsko/politicko nedefinirane bombasticne izraze...

pon 29 lis, 2007 4:50 pm
Profil Web stranica
Ensign
Ensign

Chaky je napisao/la:
pa nebi skodili...
i za to da nismo blizu vrhunca ,u sto vjerujem (ne tvrdim... primjeti razliku ;) ) i za to da nam se blizi kraj (btw. sto to tocno znaci? da li nam se kraj blizi u sljedecih par dana, mjeseci, godina, desetljeca, stoljeca... ili u sljedecih par mislijuna godina :) )

vidim ja... ti volis ove novinarsko/politicko nedefinirane bombasticne izraze...

Sad za koji dan .( neka bude dosta pive u skladištu)

Oduševljavaju me ta tvoja propitivanja samog sebe ,ako ništa drugo nasmiju me svako malo

Good Alien the best solution for

pozdrav

pon 29 lis, 2007 5:02 pm
Inquisitor
Inquisitor

koristi quote... preglednije je ;)

eraser je napisao/la:

ajde drago mi je da ti volis ozbiljno raspravljati... humoristicni forumi su kat nize ;)

jel mogu dobiti konkretan odgovor ili ces opet pobjeci sa foruma na par dana sad kad ti je neugodno?

pon 29 lis, 2007 5:05 pm
Profil Web stranica
Ensign
Ensign

Chaky je napisao/la:
koristi quote... preglednije je ;)

eraser je napisao/la:

ajde drago mi je da ti volis ozbiljno raspravljati... humoristicni forumi su kat nize ;)

jel mogu dobiti konkretan odgovor ili ces opet pobjeci sa foruma na par dana sad kad ti je neugodno?

Ima nas koji moramo i radit i platit porez(ces opet pobjeci sa foruma na par dana ) ,a što se tiče pitanja budi konkretniji pa ćeš i dobit odgovor

pozdrav

pon 29 lis, 2007 5:12 pm
Inquisitor
Inquisitor

ok...
Sto tocno za tebe znaci da nam se blizi kraj? Da li mozes to malcice preciznije reci?
i jos jedno
Da li je tvoja teorija postanka ljudske rase zapravo oblik vjere? (ne mora to biti lose...) Ako nije... sto ju cini znanstvenom teorijom?

pon 29 lis, 2007 5:18 pm
Profil Web stranica
Ensign
Ensign

Chaky je napisao/la:
ok...
Sto tocno za tebe znaci da nam se blizi kraj? Da li mozes to malcice preciznije reci?

i jos jedno
Da li je tvoja teorija postanka ljudske rase zapravo oblik vjere? (ne mora to biti lose...) Ako nije... sto ju cini znanstvenom teorijom?

Po meni počevši od ratova,umiranja od gladi,čudnih boleština(sida,ebola,rak....)globalnog uništavanja Majke Zemlje raznim zagađivanjem( testiranje a,b,c ...bombi,ispuštanjem u zrak svo moguće smeće kao i zakopavanjem istog,promjenom dnk klope da bi se više i brže zaradilo,sve više genetski sje*** vrste itd itd

Osim toga stvarno ne vidim nikakve druge znakove

Moja teorija nastanka nije niti religija niti znanstvena teorija,samo je jedno obično razmišljanje osobe koja od svoje nulte godine promatra svijet oko sebe i informacije koje dolaze u kojekavim oblicima obrađujem u svojoj glavi i donosim zaključke koji jesu i nisu ,ali su moji i time se ponosim

pozdrav

pon 29 lis, 2007 5:39 pm
Inquisitor
Inquisitor

eraser je napisao/la:
Po meni počevši od ratova,umiranja od gladi,čudnih boleština(sida,ebola,rak....)globalnog uništavanja Majke Zemlje raznim zagađivanjem( testiranje a,b,c ...bombi,ispuštanjem u zrak svo moguće smeće kao i zakopavanjem istog,promjenom dnk klope da bi se više i brže zaradilo,sve više genetski sjebane vrste itd itd

Osim toga stvarno ne vidim nikakve druge znakove

ok... znaci standardna prica
ali mene je zanimala veca preciznost po pitanju tocnog vremena naseg kraja? Kazes da je blizu... pa me zanima koliko tocno blizu?

eraser je napisao/la:
Moja teorija nastanka nije niti religija niti znanstvena teorija,samo je jedno obično razmišljanje osobe koja od svoje nulte godine promatra svijet oko sebe i informacije koje dolaze u kojekavim oblicima obrađujem u svojoj glavi i donosim zaključke koji jesu i nisu ,ali su moji i time se ponosim

posteno

pon 29 lis, 2007 11:30 pm
Profil Web stranica
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 231 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Sljedeća

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: