Re: 1x16 The Galileo Seven
Ovo je jedna

epizoda.
Ok, poanta svega je Spockovo prvo zapovijedanje koje on u potpunosti podređuje rigidnoj logici zbog čega dvojica poginu.
Al od starta mi ne pašu mnoge stvari.
1. Idu na neki planet i odjednom nalete na neki fenomen. Ako idu od točke A do točke B i nalete na fenomen C, nekak mi se čini da je taj fenomen trebao biti otkriven i proučen, jer se ne radi o ne znam kakvim udaljenostima, pa čak ni za Trek svemir.
2. Kuga na Novom Parizu. Kuga? 23. stoljeće. Jedino ako se radi o Stargate-astom planetu gdje su svi seljaci.
3. Na Enterpriseu je 'galaktički' predstavnik. Više nije ni 'Ujedinjena Zemlja', sad je čitava galaksija jedna država.
4. Galaktički predstavnik kaže da lijekove treba HITNO odvesti na Makus 3, odakle će otići na Novi Pariz. Kirk mu odbrusi da do Makusa 3 ima tri dana putovanja, a sastanak o predaji lijekova je tek za 5 dana. Zar se nikome više ne žuri liječiti kugu?
5. Spockova 'logika' obrane protiv onih trometarskih jetija ubija dva člana posade. I što onda Spock napravi? POPUSTI PRITISKU OSTALIH koji navaljuju da pokopaju tu dvojicu iako ih vani jetiji napadaju sa kopljima i kamenjem.

Jer hej, MORAJU ih pokopat istog trena iako ih gađaju drvljem i kamenjem DOSLOVCE.
Blaaaaa. Smeće.
No dobro, ima i zgodnih stvari. Prvenstveno ta kontradiktornost između Spockovog hladnog i prelogičkog razmišljanja; nasuprot emotivnom i neracionalnom ponašanju ljudi. Takve suprotnosti će se i kasnije vide u Treku, bilo da je zapovjednik hologram, metamorf, još jedan Vulkanac, ili čovjek koji zapovjeda Klingoncima.
Kao i MacGyver Scotty koji fazorima napuni šatl gorivom. Čudno kak se toga nisu sjetili u ostalim serijama.
No onih pet gorenavedenih nelogičnosti su me baš pikale u oči.
4