Sada je: sub 18 tra, 2026 3:39 am.

Započni novu temu Odgovori  [ 16 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
 1x05 - The Enemy Within 

Ocjena:
10 0%  0%  [ 0 ]
9 50%  50%  [ 2 ]
8 25%  25%  [ 1 ]
7 0%  0%  [ 0 ]
6 0%  0%  [ 0 ]
5 25%  25%  [ 1 ]
4 0%  0%  [ 0 ]
3 0%  0%  [ 0 ]
2 0%  0%  [ 0 ]
1 0%  0%  [ 0 ]
Ukupno glasova : 4

1x05 - The Enemy Within 
Autor/ica Poruka
anarho trekkie

Spol: Muški
Naj Serija: DS9
Naj Film: ST: IV
Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija
Koje si vrste?: hewmon
 1x05 - The Enemy Within
The Enemy Within
(Unutarnji neprijatelj)

Sezona:
1
Epizoda: 05

Datum premijere: 6.10.1966

Scenarist: Richard Matheson
Redatelj: Leo Penn

Stardate: 1672.1 (2266)

Gostujući Glumci:
* George Takei as Sulu
* James Doohan as Scott
* Edward Madden as Fisher
* Garland Thompson as Wilson
* Jim Goodwin as Farrell
* Don Eitner - the stunt double for William Shatner

Kratak sadržaj: (preuzeto sa ST centra)
Dok je orbitirao oko planeta Alfa 177, na Enterpriseu dolazi do greške na teleporterima, kada se geološki tehničar Fisher teleportira na brod sa komadom magnetske rudače na odjelu. Scotty pregledava teleportere i ne otkriva nikakav kvar, pa se teleportira i kapetan Kirk. Nakon što se teleportirao na brod, izlazi iz sobe sa svojim časnicima. Kada je soba za teleportaciju ostala prazna, drugi Kirk se materijalizira na teleportacijskoj platformi.

Detaljnije informacije: Memory Alpha

Transkripti epizode: Chrissie's Transcripts Site

Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.

slika

uto 02 stu, 2010 2:30 am
bubica
bubica

Naj Serija: TNG
Opis Stanja: kujasto
Koje si vrste?: govedo
Post Re: 1x05 - The Enemy Within
Totalno volim ovu epizodu. Ima zanimljivu poruku, čovjek ne smije poricati ni jednu stranu vlastite prirode, ni jedan element vlastitog identiteta. Samo prihvaćajući sebe u cijelosti možemo biti potpune osobe.

slika

I'M CAPTAIN KIRK!!!

uto 02 stu, 2010 2:58 am
Profil Web stranica
anarho trekkie

_Oz, kad sam vidio da si komentirao u temi, TOTALNO sam znao da će komentar biti za taj uzvik i da ćeš još i sliku staviti :mrgreen:

enivej, da se ne ponavljam, ovo sam napisao u temi "Cvicek gleda TOS":
Cvicek je napisao/la:
Nije mi neka vrhunska epizoda, ali okosnica mi je nekako zanimljivija...
Kirk se greškom teleportera poduplao. Prvi "zli brat blizanac" i razdvanjanje/spajanje likova, i prva teleporterska greška tog tipa u Treku :)
Kasnije se to još dosta puta pojavljuje - Bellana i razdvajanje na klingonku i hjumanku, Tuvix, Thomas Riker itd...
(Ne da mi se sad ulaziti u tachnobabble stranu toga ;) )

Nije mi jasno zašto nisu mogli poslati shuttle da pokupe away team na planeti koji se je smrzavao, ili bar spomenuti zašto je to nemoguće...

Ono što mi je zanimljivo u epizodi je da su se odeđeni aspekti osobnosti podjelili na 2 djela... na "dobrog" Kirka koji je dobio pozitivne karakteristike i na "lošeg" koji je dobio negativne karakteritike.

"We have here an unusual opportunity to appraise the human mind, or to examine, in Earth terms, the roles of good and evil in a man. His negative side, which you call hostility, lust, violence, and his positive side, which Earth people express as compassion, love, tenderness. And what makes one man an exceptional leader? We see indications that it's his negative side which makes him strong, that his evil side, controlled and disciplined, is vital to his strength."

Jako mi se je svidio taj Spockov govor o 2 strane osobnosti koje ne mogu jedna bez druge. =D> :thumbs2:

Još bih dodao Ovi na planetu koji se smrzavaju... loše loše loše.... s onim premještanjem i mahanjem plahtama uopće ne daju dojam da im je hladno, trebali bi biti skroz zamotani jedva da im nos proviruje, a ne da više liče na pijanu škvadru na tulumu nakon što nađu dekice :)

I naći neko sklonište, pećinu, zaklon a ne ovako :joj:

8 ali samo radi ono malo ozbiljnog djela epizode koji potiče na razmišljanje...

Toliko za sada...

Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.

slika

sri 10 stu, 2010 1:28 am
MINDFVCK

Koje si vrste?: Sprdator
9

To sa Suluom i meni smeta, ono cijelo vrijeme su dolje na -120 stupnjeva :shock: , i još prežive.

Vozač Formule 1, Mark Webber je nakon loma noge išao na krioterapiju - nešto kao obrnuta sauna, ušao je u prostoriju gdje je isto bilo tako negdje oko -120 stupnjeva i unutra bio par sekundi! Ne smije se biti duže jer nastupa nesvjestica, pothlađivanje i smrt. A išao je zbog pospješivanja cirkulacije. Dakle par sekundi. Ovi su bili na planetu nekoliko sati, umotani u nekakvu ceradu, ili plahte. Nisu se skrili u špilje jer valjda nema špilja na planetu.

Premda, nije rečeno na kojoj je to temperaturnoj skali! Dok je bilo -70 stupnjeva, Sulu je rekao da se hvata mraz, a mraz se hvata na 0°C. Dakle nisu ni Fahrenheiti u pitanju, ni Celsiusi, a bome ni Kelvini, jer oni ne idu ispod nule. Jedino objašnjenje je da u ovoj epizodi imaju neku drugačiju skalu. U suprotnom su ga failali.

A što se tiče šatlova; pa to su još uvijek rane epizode, valjda se nisu tada sjetili da bi u brod mogli staviti manje brodiće.

No dakle dobar i loš Kirk. Jedan bez drugog ne mogu. Dobar Kirk je samilostan, miran, susretljiv, ali mu nedostaje odlučnost. Loš Kirk je psihopat, potencijalni silovatelj i pijandura, i nedostaje mu kontrola, psihička stabilnost. I u biti oko toga se vrti epizoda; oko psihoanalize uzrokovane tehnobabl problemom.

Zbilja nije loše, i kao što je Cviček rekao, to je potaklo cijeli niz epizoda sa sličnom radnjom. Ne u smislu 'nešto je ušlo u mene pa sam zato drugačiji', već 'ovo jesam ja, drugačiji ja'. Možda je ova epizoda potakla i kasniji nastanak epizoda sa paralelnim svemirom; gdje i tamo imamo iste likove, bez ikakvih alienskih entiteta u njima, iste likove, samo drugačije. Kao što je ovdje Kirk drugačiji. Isti, ali drugačiji.

Dakle da nije bilo ove nekakve nelogičnosti sa Suluom bila bi desetka. Ovako je 9.

A nakon Charlie X-a, Janice Rand je opet magnet za seronje. Eto ja sam stavio spoiler.

Evo i još jedan spoiler. :lol:

slika

Btw, ona 'životinja' sa planeta... :lolsmjeh: cucak sa rogom i štakorskim repom. :lolsmjeh:

čet 11 stu, 2010 7:21 pm
Egzobiolog
Egzobiolog

Naj Serija: ENT
Naj Film: Insurrection
Opis Stanja: Always positive
Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human
...jedva sam preživio epizodu... 5

...takav drama efekt već dugo nisam vidio... :joj: :joj:

...prvo su psa u kostimić obukli... :lolsmjeh: ... potom ga ubili... :lolsmjeh:

...ne kužim kako ovi na planetu nikakvu rupu ili špilju nisu mogli naći... :roll: ...kakvi su to pokrivači bili... :roll:
...ajde barem su pokazali da griju stijene s fazorima...

...i kako brod nema neki šatl... ?? :shock: :shock: :shock:
...s kojim bi ih pokupili... :shock:

...drama između dobre i loše strane je donekle bile ok...

...ali prvo Scotty kaže da treba za popravak tjedan dana... a nakon par minuta već je sve bilo složeno... :roll:

sub 13 stu, 2010 1:19 am
Profil ICQ Web stranica
MINDFVCK

Mr.bobo je napisao/la:
...ali prvo Scotty kaže da treba za popravak tjedan dana... a nakon par minuta već je sve bilo složeno... :roll: [/color]

To je tipično za Trek, pogotovo za Voyager. :mrgreen:

sub 13 stu, 2010 10:27 am
PARTIJA

Opis Stanja: Dok život juri, ja ću lagano...
Miki je napisao/la:
Mr.bobo je napisao/la:
...ali prvo Scotty kaže da treba za popravak tjedan dana... a nakon par minuta već je sve bilo složeno... :roll: [/color]

Ako se ne varam, sam Scotty je u jednoj epizodi rekao da pravi šef strojarnice uvijek kaže kapetanu da za popravak treba više nego što zaista treba. Tako kada popravi u kratkom roku ispada čudotvorac.

Ali da, s tim su konstantno pretjerivali u Treku. Kad se samo sjetim kad O'Brien kaže Sisku da se nešto ne može popravit za manje od dva tjedna, Sisko mu kaže imaš 2 dana...i onda sve bude popravljeno za dva dana. :joj:
I tako svaka druga epizoda. :joj:

sub 13 stu, 2010 11:30 am
Egzobiolog
Egzobiolog

Miki je napisao/la:

...u Voyageru... smo dobili barem objašnjene neko što su sve iskemijali ... u obliku techno babble... ;)
shirajzl je napisao/la:
Ali da, s tim su konstantno pretjerivali u Treku. Kad se samo sjetim kad O'Brien kaže Sisku da se nešto ne može popravit za manje od dva tjedna, Sisko mu kaže imaš 2 dana...i onda sve bude popravljeno za dva dana. :joj:
I tako svaka druga epizoda. :joj:

...ajd sad fakat pretjeruješ... :roll: :roll:
...logika nalaže da je uvedi još jednu smjenu i strojari su maximalno angažirani oko problema, i ako treba dijelova skoči se sa šatlom po njih... eto ako baš trebaš objašnjenje zašto... :P

sub 13 stu, 2010 11:50 am
Profil ICQ Web stranica
PARTIJA

Mr.bobo je napisao/la:

...ajd sad fakat pretjeruješ... :roll: :roll:
...logika nalaže da je uvedi još jednu smjenu i strojari su maximalno angažirani oko problema, i ako treba dijelova skoči se sa šatlom po njih... eto ako baš trebaš objašnjenje zašto... :P

Prisjeti se malo DS9-a ;) Bezbroj puta Miles kaže Sisku da nema nikakve teorije da se nešto popravi brzo, da je apsolutno neizvedivo...I onda svejedno popravi za čas...

sub 13 stu, 2010 12:00 pm
Egzobiolog
Egzobiolog

...pa znam kako je to tamo... ali pa sad sam ti objasno... :roll: ...možda mu usput došla neka nova ideja...
...ili netko od njegovih mu dao ideju kako na drugačiji način srediti da stvar funkcionira... ;)

...možda se na prvi pogled čini katastrofa, no kad se uhvate u koštac riješi se problem... a i epizoda traje 45 min... pa treba se naći način da se problem riješi... ;)

sub 13 stu, 2010 12:15 pm
Profil ICQ Web stranica
PARTIJA

Dobro, odustajem. :joj:

sub 13 stu, 2010 12:37 pm
bubica
bubica

Naj Serija: TNG
Opis Stanja: kujasto
Koje si vrste?: govedo
Mr.bobo je napisao/la:
Miki je napisao/la:

...u Voyageru... smo dobili barem objašnjene neko što su sve iskemijali ... u obliku techno babble... ;)

"Objašnjenje" u obliku techno babblea? :lolsmjeh:

sub 13 stu, 2010 4:57 pm
Profil Web stranica
MINDFVCK

Al ste otišli u offtopic. :joj:
Scotty je rekao da će dugo trajati popravak teleportera, al se u međuvremenu nešt sjetio neke tehnobabl metode gdje je povezao teleportere sa impulsnim motorima. Ne da mi se sad šaltat po epizodi, al tak je nešt bilo. Dakle nije iznenadno brzo popravio kvar, već je zaobišao kvar.

sub 13 stu, 2010 5:34 pm
anarho trekkie

Miki je napisao/la:
A što se tiče šatlova; pa to su još uvijek rane epizode, valjda se nisu tada sjetili da bi u brod mogli staviti manje brodiće.
Koliko se sječam iz čitanja o TOSu, imali su planove za uvesti shuttlove ali ih je na početku kočio budžet, previše je koštalo scenografija za shuttle pa su zato koristili samo teleport.
Miki je napisao/la:
AScotty je rekao da će dugo trajati popravak teleportera, al se u međuvremenu nešt sjetio neke tehnobabl metode gdje je povezao teleportere sa impulsnim motorima. Ne da mi se sad šaltat po epizodi, al tak je nešt bilo. Dakle nije iznenadno brzo popravio kvar, već je zaobišao kvar.
Da, bilo je tako nešto, opasno ali brzo paljenje motora... bolje i pokušati nešto što je 50:50 šansa da prežive, nego sigurno uništenje padom Enterprisea na planetu...
(ali i tada su trebali koristiti shuttleove i escape podove da barem dio posade maknu prije tog opasnog zahvata)

slika

pet 19 stu, 2010 6:26 pm
Number One
Number One

Naj Serija: TOS
Naj Film: ST: XI
Koje si vrste?: Wraith
Čista 10ka... čisto zato jer su mi se razjasnile neke stvari... a i cap'n Kirk mi je jako drag... još uduplan... :inlove:

Da se bar Spock teleportirao. :inlove:

... i opet ne mogu glasat... :(

uto 07 pro, 2010 12:13 pm
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 16 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži: