Sada je: uto 28 srp, 2026 12:15 pm.

Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 
 1x21 - The Return of the Archons 

Ocjeni epizodu
Anketa je završila: sub 05 vel, 2011 1:58 pm.
10 50%  50%  [ 2 ]
9 25%  25%  [ 1 ]
8 0%  0%  [ 0 ]
7 0%  0%  [ 0 ]
6 0%  0%  [ 0 ]
5 25%  25%  [ 1 ]
4 0%  0%  [ 0 ]
3 0%  0%  [ 0 ]
2 0%  0%  [ 0 ]
1 0%  0%  [ 0 ]
Ukupno glasova : 4

Autor/ica Poruka
Egzobiolog
Egzobiolog

Naj Serija: ENT
Naj Film: Insurrection
Opis Stanja: Always positive
Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human
The Return of the Archons

SEZONA: 1
EPIZODA: 21
DATUM PREMIJERE: 09.02.1967.

Scenarist: Boris Sobelman

Redatelj: Joseph Peveney

Stardate: 3156.2

Gostujući glumci:
Miko Mayama - yeoman Tamura
David L. Ross - čuvar
Sean Morgan - poručnik O'Neil
Morgan Farley - Hacom
Brioni Farrell - Tula
Sid Haig – prvi pravodavatelj
Christopher Held - Lindstrom
Jon Lormer - Tamar
Charles Macaulay - Landru
Ralph Maurer - Bilar
Torin Thatcher - Marplon
Harry Townes - Reger

Kratak sadržaj: (preuzeto s ST CENTRA)
Enterprise istražuje Betu III, planet gdje je U.S.S. Archon nestao prije više od 100 godina. Kada se tim koji se teleportirao počinje čudno ponašati, Kirk šalje još jednu ekipu dolje da istraže što se događa. Otkrivaju da je kultura na Beti III dosta mirna, bez ikakvih kreativnih želja i namjera. Cijelu kulturu kontrolira grupa ''pravodavatelja'' znanih kao ''Tijelo'' koju, zauzvrat, kontrolira sveznajući Landru. Stanovnici mjenjaju raspoloženje te iz normalnog i miroljubivog naroda postaju nasilna svjetina prilikom pojave Crvenog sata.

Detaljnije informacije: Memory alpha
Transkript: The Return of the Archons

QUOTE:
"Are you...are you...Archons?"
"What if we are?"
"It was said more would follow! If you are indeed -"
"We must hide them, quickly! The Lawgivers!"
"We can take care of ourselves."
"Landru will know! He will come!"

Reger, Kirk, and Tamar

"Without freedom of choice, there is no creativity. Without creativity, there is no life."

Kirk, to Landru

"You are the evil! The evil must be destroyed!"

- Kirk, inducing Landru's self-destruction

sub 01 sij, 2011 4:22 pm
Profil ICQ Web stranica
Number One
Number One

Naj Serija: TOS
Naj Film: ST: XI
Koje si vrste?: Wraith
Post Re: 1x21 - The Return of the Archons
Epizoda koja je čudno krenula. Al sa zanimljivim krajem, koji je sve izvukao. 8-[

sub 01 sij, 2011 7:06 pm
Goddess in green
Goddess in green

Spol: Ženski
Naj Serija: VOY
Naj Film: Nemesis
Opis Stanja: .........poslije VOY-a....TOS je najviše COOL..
Ocjena 5. Onako prosječna epizoda.

sub 22 sij, 2011 9:08 pm
MINDFVCK

Koje si vrste?: Sprdator
Malo komentara, i onda ono malo komentara je šturo. :( A epizoda definitivno ima materijala za diskusiju.

Prva velika stvar koja se uočava jest to stanovništvo grada koje se ponaša jedinstveno i ujedinjeno, pod kontrolom Landrua. Možemo reći i Velikog Brata, jer Orwell je sigurno ciljao na ovakvo društvo kao konačni rezultat kontrole svakog aspekta života. One aspekte koje se ne može kontrolirati, jednostavno se ukloni iz ljudskog razmišljanja.

No ovdje je nekako više prisutna ta 'spiritualna' komponenta. Naravno, savršeno društvo je isto u neku ruku spiritualni cilj svake političke organizacije, ali ovdje je to gotovo religiozno, sa tim metafizičkim mantranjem o miru, harmoniji, spokojnosti i dobrobiti Tijela; konstantno ponavljanje tih i sličnih termina, a da se uopće ne razmišlja što to znači, kao i neracionalno, te gotovo histerično napadanje bilo čega što je drugačije - u ovom slučaju stranci koji nisu dio Tijela - odmah su propitivani, sumnjivi; moraju biti asimilirani, u suprotnom predstavljaju prijetnju opstojanju savršenog društva, ili Tijela.

Naravno da mi je prva asocijacija na takvo ponašanje religiozni fanatizam; nekritičko shvaćanje date stvarnosti koje je kritičko prema svemu što je drugačije od one vlastite, jedine iskušane, ali sigurne šablone kroz koju se doživljava svijet. Spock je pod kraj epizode napao Landrua/mašinu da iako je stvorio prividno 'mirno' društvo, ono je nekreativno, i odumire; baš kao i što je fanatizam takav; nekreativan, a vrlo često i destruktivan.

Šteta što nismo vidjeli malo više kako to društvo funkcionira, ili ne-funkcionira; no hodanje poput zombija ulicama bez određenog cilja osim apstraktnog mira i harmonije, je sasvim dovoljno za prikaz bezličnosti takve distopije, distopije u kojoj ne postoji pojedinac, već kolektiv kojem je jedina svrha da se održi, ali ne na bilo koji dopustivi ili nedopustivi način, već da se jednostavno održi kroz stagnaciju, iz najobičnijeg straha od promjene kao nečega drugačijeg a samim time zlog i ometajućeg.

Dakle, smatram da je ova epizoda dobrim dijelom utemeljena na '1984', ali je i dobrim dijelom poslužila kao temelj za brojne horore sa poludjelim stanovništvom (Tommyknockers, Tommyknockers, knocking at the doors), kao i dosta epizoda sa takvom radnjom, X-files, Sg1...

Od ostalih stvari, ovdje imamo prvi put spominjanje PRIME DIRECTIVE, kad je Spock upitao da li se smiju umiješati u razvoj ovog društva, no Kirk mu je lijepo odbrusio kako ovo društvo ionako ne napreduje.

Ovo je mogla biti ocjena za 10 za mene, jer ima dosta tih latentnih filozofskih porukica skrivenih ispod radnje, no ipak mi je ostalo nedorečeno zašto je postojao otpor od Landrua; svega troje ljudi nije bilo podložno mindfuck kontroli. :-k Nisam shvatio kako to da oni nemaju isprane mozgove. I još ako su oni 'otpor', ili 'underground', kako ih je Kirk nazvao, ispali su prilično slabašan 'otpor', jer nisu znali što i kako raditi i djelovati. Oni su samo čekali da se ispuni proročanstvu o povratku Archonsa, i samim time da će se trenutno stanje ukloniti. No što će biti nakon toga, imam dojam kao da nisu o tome brinuli. Kao da su i oni dio Tijela, samo dio koji je malo 'odlutao' od brainwasha, od kolektivne kontrole. No tu njihova priča staje, jer su i oni bezidejni, bezkarakterni i dobrim dijelom uplašeni, jer nemaju onu Landruovu 'mir, harmoniju i stabilnost i sreću i blablabla'.

I :wtf: je ono bilo sa od 6 navečer do 6 ujutro, nasilje, orgijanje, nekontrolirani kaos, kojeg oni zovu 'festivalom'. :-k Prije samog početka nasilja se primjetilo da oni to iščekuju jer je to očito neki periodički događaj. Valjda si je Landru punio baterije ili štogod...no to opet ne objašnjava zašto je onaj deda u hotelu bio i dalje pod Landruovom kontrolom, kad je odcinkario 'strance' - Kirka i ekipu. A ujutro pak, nered na ulicama, i svi hodaju kao da ništa nije bilo. Sa onakvom zombificiranom radnom snagom, bit će maratonski posao čišćenja.

9

Btw...Landru...Landru :-k negdje sam to čuo kao simbol kontrole, ne sjećam se dal u SG1, ili Futurama, ili negdje drugdje...

pon 24 sij, 2011 1:03 am
Number One
Number One

Naj Serija: TOS
Naj Film: ST: XI
Koje si vrste?: Wraith
Taj festival me je podsjetio na festival u Riu smiksan s Ja, Legenda. :mrgreen: 8-[

Mislim da bi se ova epizoda mogla hladno razložit u dugometražni film. Bar ako se ide secirati kao što je Miki secirao.

Al ja sam Landruovu kontrolu više shvatila kao način manipulacije masom, doslovnim ispiranjem mozga (što me asocira na članke na internetu i novinske časopise 8-[ ) ali ponajviše na broj Zvijeri i umetanje čipova, s obzirom da prema nekim objašnjenjima Otkrivenja, Zvijer ili slika Zvijeri (više se ne sjećam) bi trebalo biti neko superiorno računalo koje će na taj način kontrolirati ljude. U tom kontekstu, imalo bi religioznu bazu, da. 8-[

Zanimljivo je kako na kraju dođe Kirk i sa svojim nelogičnim trabunjanjem uvijek uspije uništiti svaki komp bez obzira kako genijalan. :-s Kirk, destroyer of logic. Ili Kirk, destroyer of inferior computing systems. Kirk, the new firewall! 8-[

Premda mi nije najjasnije što se dogodilo s posadom Archona? Tak se zvao brod po koji su oni došli, jel? 8-[

uto 25 sij, 2011 7:44 pm
MINDFVCK

Koje si vrste?: Sprdator
Spet je napisao/la:
Zanimljivo je kako na kraju dođe Kirk i sa svojim nelogičnim trabunjanjem uvijek uspije uništiti svaki komp bez obzira kako genijalan.

To je ko u onom vicu dok Mujo pokvari kompjuter, pitajući ga 'đes ba'. :lol:

A Archonsi su valjda postali dio mase. :-k

Koliko sam skužio, taj Landru je prije 6000 godina osnovao ili naslijedio civilizaciju, i od onda njegov komp nadzire umove svih, pa tako i članove posade Archona koji su prisilno sletjeli na planet, postali dio Tijela, te kao takvi umrli, u miru i harmoniji.

uto 25 sij, 2011 8:27 pm
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: