Sada je: ned 02 kol, 2026 10:34 am.

Započni novu temu Odgovori  [ 81 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća
 Übermoral 
Autor/ica Poruka
Dai-zvizda
Dai-zvizda

Naj Serija: ENT
Opis Stanja: Sranje
@needata ponovit cu onima koji nisu culi .... "put u pakao poplocan je dobrim namjerama... " tako i "uber moraliziranje" u STu nije produkt stvarnog morala "on earth" ili nekog buduceg , ne ide evolucija bas tako brzo i ljui su prihvatili jednostavno nacelo objerucke , tko ima treba mu dat vise tko nema treba ga pokopat jos vise ... !! :?
Kao da ga je "superhik" pisa! :P
A "zaludjenima " fix idejom "raja na zemlji" nudi stiva slicnih sadrzaja na koje se puk pali i masta....!! :P
Posto nikome nije nije zabranjeno mastat ... sve to lijepo sebi pojedinci umisle i onda dodju na boarde i pricaju kao da je to stvarno kao "eto samo sto nije doslo.." , zanimljivo... kako fikcija prelazi u stvarnost !!! :?
Ja jesam ljubitej STa ali ne zbog laznog i "glupo prestavljenog" "uber morala" vec zbog pitanja i nacetih odgovora iz tehnologije i astronomije i vizualizacijom [ virtualizacijom] mozebitnih kontakata ljudi s nekim drugim vrstama u svemiru ..... !!
Meni je zao sto je ST koristen i kao "politicki manifest" ali izgleda da nista iz holywuda bez toga , bez "indoktrinacije" , nemoze van .. to je njihovo pravo ...ali treba na njega jasno ukazat , jer seria je najprije radjena za prosijeco obrazovanog "amera" a onda dolaze ostali.....itd...itd :?
Pozdrav

Tehnika Pucanstvu !

pon 26 vel, 2007 2:27 pm
Inquisitor
Inquisitor

A "zaludjenima " fix idejom "raja na zemlji" nudi stiva slicnih sadrzaja na koje se puk pali i masta....!! :P

a eto neki vole i taj fiction dio science fictiona
i eto... i ja sam politicko bice i zanimaju me i politicke poruke koje salje ST... mozda su naivne ali su mi lijepa tocka kojoj mogu teziti...

nikad necu reci da je nemoguce da velika vecina ljudi bude dobra ...pa da se, nakon sto kazem nesto takvo, mogu lakse opravdati sto sam los covjek (jer svi ljudi takvi pa zasto nebi i ja onda bio) ili da se mogu osjecati kako sam ja jedini dobar covjek (medju svim tim zlim ljudima) i mislit si kako sam ja bolji od njih .... ufff, sad sam ga skroz zmuljao ali nadam se da je poruka shvacena :)

ja naivno (starfleetovski) pristupam novim ljudima... pozitivno i s povjerenjem... i moguce vecinom zato kaj me tak ST naucio
istina, opekao sam se pokoji put (sad mi fali 20-tak cda i dvda koje sam "posudio zauvijek" i sl.) ... ali u vecini slucajeva prednosti tog pristupa su nemjerljivo vece od "svi ljudi su zli, treba se pazitim, covjek je covjeku vuk" i sl.

kao sto kaze Parni Valjak
"Kazi da sam blesav, pjevam pjesme naivne
al' ne mozes mi nista, smijem se " :)

eto, chakyjeva (vodjina) propovjed je zavrsila... sljedeca misa ce biti uskoro, navratite svi :D :wink:

pon 26 vel, 2007 3:48 pm
Profil Web stranica
Dai-zvizda
Dai-zvizda

to i je problem @chaky sto ce to i ostat fikcija ... a "fix ideja" tih vrsta stiva "uber moral" imas na tone ne samo u ST naravno.. moga bi citav zivot buljit u imaginarne "happy end"-e !!!!!! :D

Pa nisan ni ja sad neki tip koji ljude docekuje s puskom u ruci ... , katkad mi dodje kad me uznemiravaju nedjeljom dok gledam svoj ljubljeni ST !! al to je opravdano "visim interesima skupine" [ skupina to sam ja :P , tko je to reka ?? dobro bila je rijec drzava ! ] .. :D manje vise ti ga dodje isto .. ! :P

Dal ces ikad moc rec to sto so si "umislia" hmm... neznam nije da nebi bilo lijepo no ja sam realista....s dozom "umanjenog optimizma" kad je evoluiranje covijeka kakvog znamo u neko "uber moralno" bice po srijedi... :?

Pa ima nesto u refrenu Parnog Valjka .. nazalost mos se samo smijat , i kad nitko nevidi suze ronit jer nemozes nista ... [to nije u refrenu je bi pisma bila neupotrebljiva za opijanje puka pametnim izrekama ..] :P :P
fikcija je fickija ....lazne nade , debljaju one koji imaju a u nadi umiru oni koji nemaju....a ovi prvi im se smiju i prodaju uradke o "boljem sutra" i jos se vise bogate ... kao da udjes u vremensku petlju .. samo sto je nisi svijestan kao nasi uzori u STu naravno.... :P
Pozdrav

Tehnika Pucanstvu !

pon 26 vel, 2007 9:41 pm
Inquisitor
Inquisitor

to i je problem @chaky sto ce to i ostat fikcija ...

a to ima iste sanse postati stvarnost kao i tebi omiljeni Borg :) Ne kazem ja da ce se to sigurno ostvariti ... nego da mi se svidja takvo razmisljanje .

buco je napisao/la:
al to je opravdano "visim interesima skupine" [ skupina to sam ja :P , tko je to reka ?? dobro bila je rijec drzava ! ] .. :D manje vise ti ga dodje isto .. ! :P

ovo ne kuzim ni uz najbolju volju :)

buco je napisao/la:
no ja sam realista....s dozom "umanjenog optimizma" kad je evoluiranje covijeka kakvog znamo u neko "uber moralno" bice po srijedi... :?

pa u vezi real lifea i ja sam poprilicni realista, ali kad dodje SF (ili tocnije ST) ja se opustam i pustam masti na volju i gustam se u ideji dobre Federacije. I ako vidim nesto dobro i primjenjivo na stvarni zivot... iskoristim to.

buco je napisao/la:
Pa ima nesto u refrenu Parnog Valjka .. nazalost mos se samo smijat , i kad nitko nevidi suze ronit jer nemozes nista ... [to nije u refrenu je bi pisma bila neupotrebljiva za opijanje puka pametnim izrekama ..] :P :P
fikcija je fickija ....lazne nade , debljaju one koji imaju a u nadi umiru oni koji nemaju....a ovi prvi im se smiju i prodaju uradke o "boljem sutra" i jos se vise bogate ... kao da udjes u vremensku petlju .. samo sto je nisi svijestan kao nasi uzori u STu naravno.... :P

eh sad... jedno malo filozofsko pitanje...
sto je bolje biti? Ludjak koji zivi sretno u svom svijetu ili psihijatar koji ima sve realne probleme i jos se brine za ludjaka?

ako sam ja sretan zaboli mene ako se netko meni smije a da ja ne znam za to... to uopce ne utjece na mene i zasto bi se brinuo o tome... tak ako netko zaradi na tome sto me usrecio... neka mu je

uto 27 vel, 2007 2:13 am
Profil Web stranica
Dai-zvizda
Dai-zvizda

Ali... nemozes se samo smijat i pravit se ka da ne postoji cak i da si "opisani slucaj" [ psihijatrijski] ima puk i za to izreku ..
"nitko casu meda ne popije da je casom zuci ne zalije.." ..tako od negiranja problema nema nista , niko na to nije imun ......i ne smoze se samo smijat ko "akica" u PV .. :?

"drzava to sam ja" mislm da je reka jedan od careva , zaboravija sam koji... al imas povijesnu sekciju oni bi ti mogli pomoc , ak nemaju "pametnijeg" posla ..!! :P
To je bija dodatak, to sto ne kapis [razumijes , malo slenga] je drugo .. da se docara kao sam inace moralan al neki put "omanem" al je to opravdano "visim" interesima skupine tj. mene [ skupina to sam ja] kao diktatora u mojoj kuci ... jel sad jasno !?? Ka i nase "uber moral" kapetane kad zagusti...inace su sve "5" al za potrebe skupine pribjegavaju i "anti moralu" sto opravdavaju "visim interesima" , jel ti zvuci poznato !??? :P

Nemoj mijesat Borga i sl predstavljene vrste s unrealistic "uber moralom" kojeg nema ni u svim "kaubojcima" u tim kolicinama... :D
Pozdrav

Tehnika Pucanstvu !

uto 27 vel, 2007 2:13 pm
Über Trekkie
Über Trekkie

sto kazes na recimo neko dijete koje se rodi u nekoj muslimanskoj vjerskoj zajednici i da ga cijeli zivot uce da stuje alaha i da bude spreman umrijeti za njega te kada odraste vec mu je toliko ispran mozak da je spreman na svakakve teroristicke i samoubilacke napade...sve u ime alaha i naroda i bla bla bla
..ili recimo neko dijete koje se prikljuci budistima i uci o budi citav zivot, meditira vecinu dana, uci i skromno prezivljava... te kad odraste postane totalni pacifist i zivi u sto vecem miru u skladu s prirodom i ostalim budistima
...ili neko kapitalisticko dijete koje kad odraste uglavnom razmislja o tome kako i di da zaradi vise para, nade bolji posao ...i brine se uglavnom samo za sebe itd.
...ili neko dijete koje odraste u amiskoj zajednici bez doticaja s tehnologijom... isto zbog vjere!

dakle:
objasni mi razliku izmedu vjere covjeka koji vjeruje u federaciju i onoga koji vjeruje u alaha ili budu ili nesto trece...

ali uzmi u obzir da covjeku koji se rodi u federaciji od malih nogu peru mozak sa -takozvanim "ubermoralom" tj. uce ga o suradnji s drugima, toleranciji, nerasizmu, pacifizmu, duznosti i tako dalje ...isto kao sto se i danas pere mozak ljudima religijom pa su svi spremni na dihad i slicne stvari
-ljudi tamo nisu odrasli pa odlucili postat uber moralni -oni su tako odgajani (isto ko kaj sam ja recimo odgajan da budem krscanin -nisam odrastao pa uzeo listu vjera i izabrao si jednu... (no obitelj me odgajala slabo pa me zato odgojilo drustvo da budem vrlo slabi krscanin :) )
i uzmi u obzir da tehnologija uvjetuje odgoj (pogle nas sa hrpom komjutera i predavanjima u powerpointu... zamisli tek kak bi bilo u federaciji u holodeku npr. i za suprotnost uzmi amise npr. koji nemaju nis od toga)

(probaj zamislit sebe da si se rodio u federaciji na zemlji -di nema ratova, nema bolesti skoro, sve kaj trebas ti je tu i nema potrebe za krađom i da te odgajaju mama i tata znanstvenici? ...jel bi ispo ko Biff (back to the future) ili vise ko Jake sisko ili neko slican njemu) :)

uto 27 vel, 2007 9:04 pm
Profil ICQ
Über Trekkie
Über Trekkie

specijalno za bucu... kojem fali realizma u serijama :)

slika

sri 28 vel, 2007 1:14 am
Profil ICQ
Inquisitor
Inquisitor

sri 28 vel, 2007 3:47 pm
Profil Web stranica
Historiotrekolog
Historiotrekolog

Spol: Muški
Naj Serija: TNG
Naj Film: ST: IV
Koje si vrste?: Vulcan
"drzava to sam ja" mislm da je reka jedan od careva , zaboravija sam koji... al imas povijesnu sekciju oni bi ti mogli pomoc , ak nemaju "pametnijeg" posla ..!! :P

Povijesna sekcija ima itekako puno posla. Treba pregledat serije, prevest materijal, uzet slike, dijagrame i ostale stvarčice ... pisat predavanja, bavit se našom zemaljskom poviješću itd.
Da, Povijesna sekcija odgovara na pitanja i iz naše zemaljske povijesti.

"Država to sam ja" je rekao Luj XIV. (1643.-1715.), francuski KRALJ, a ne car. Vladao je apsolutistički i smatrao je da njegova vlast potječe od Boga. Baš zato
je i izrekao tu dobro poznatu rečenicu.

sri 28 vel, 2007 4:03 pm
Profil Web stranica
Dai-zvizda
Dai-zvizda

@maX di si nasa moj omiljeni roman .. !?? :P

Ima jedna sitna razlika , federacija je "fikcija" , ne postoji u realnom svijetu , tesko i da hoce , bar ne tako brzo i tesko u tom obliku [a poznavajuci mentalni ustroj covijeka kroz povijest bas i nije previse evoluira u uber moralnom pravcu ] a ostalo je nazalost ili na srecu [ to je relativno] stvarnost .. ti ljudi i te zajednice postoje one su tu .. jest da smo zaboravili spomenut jos neke "odlike" nekih zajednica al nije bitno....i ovo je dovoljno !!!!!!! :P

Fikciju i stvarnost nemos mijesat ko ni kruske i jabuke , kad ti se to pocne dogadjat.. hmmm .... ti si u "Zagorju" tamo ima dobrih doktora ...kazu na HTV ..! :D
Pozdrav
P.S. izvini na sporom reagiranju ... neki me put trefi radit ..!

Tehnika Pucanstvu !

sri 28 vel, 2007 4:26 pm
Über Trekkie
Über Trekkie

cuj za mene su recimo amiši totalna fikcija!

niti sam ikad vidio amisa, niti sam ikad upozno nekog ko je vidio amisa...
(kolko ja znam...mogao bi biti elaborate hoax :) )

-i totalno mi je nelogicno da nekome uopce moze pasti na pamet da zivi bez tehnologije/tehnike ako je ona dostupna!
I JEDNOSTAVNO NE MOGU VJEROVAT DA JE NEKO TOLKO GLUP!
NE VJERUJEM DA SE TOGA DRZE -TO ZNACI DA SU TOTALNI IDIOTI!!!!
...vjerojatno slicno tome kako ti ne mozes vjerovat da si neko moze zabrijat na moral... ako ga tako odgajaju od malena.

a argument koji zelis upotrijebiti:
"to sto ih nisi vidio uzivo, ne znaci da ne postoje" umjesto da kazes meni ...upotrijebi u svom hipotetskom razmisljanju o federaciji!

...i osim toga, pitanje je
-koja je razlika u vjeri!
a ne koja je razlika opcenito! :)

čet 01 ožu, 2007 3:23 am
Profil ICQ
Dai-zvizda
Dai-zvizda

Razlika u vjeri ? opet kruske i jabuke vjera i fikcija bas i nisu ista stvar , onaj tvoj spomenuti muslimanski vijernik samoubojica je odogojen u stvarnom svijetu njegov cilj je stavran [objekt ili subjekt] i nemoze se komparirat s totalnom fikcijom , a vjera da ce ic u raj je "naknada" za izvrseno djelo.

Bilo je govoreno kako cak i nije potrebna neka velika indoktrinacija samoubojica jer negdje je dovoljan motiv novac koji ce porodica dobivat kao naknadu za "zrtvu svog" clana .. upustio si se u komparaciju necega sto ne poznas dovoljno kao ni ja ... ali propaganda je mocno oruzje a imala je dobru uciteljicu , religiju [vjeru , nije bitno koju ] a izgleda da ima i dobre ucenike !!!!!!! :?

Mozemo mi filozofirat i o vjeri i o tome zasto netko nece tehnologiju ... ali fikciju nemozemo mijesat u to , tebe da vijerujes u uber moral nije nitko natjerao , niti poceo najljudskijim od svih strahova , strahom od smrti [osnova svih religija] , nit si placen da ako vijerujes imas korist [valjda , ima i toga ] , to si sam odabrao , zelju da vijerujes "kako ce jednog dana na zemlju da se spusti " uber moral ! :P
I ti ces zivjet sretno , zadovoljno , i bit ce ljudi toliko moralni da se to nemoze ni opisat jer jos zapravo ni neznamo kak to izgleda [ provirili smo kros ST serial] ... mi nesavrseni svezderi .... u ljudskoj kozi ...bal..bla..bla..

Razmisli jos jednom.... u sto ti zelis vijerovat je tvoja stvar samo primjeri koje si naveo nemaju vese s fikcijom uber morala STa !!!! :D

Tehnika Pucanstvu !

čet 01 ožu, 2007 2:14 pm
Über Trekkie
Über Trekkie

nisam ja nikakav vjernik u ubremoral, kao sto nisam ni u alaha
..ja samo za razliku od nekih, ostavljam otvorenu opciju da se drustvo moze promijeniti (i na bolje, a ne samo na losije)

kuzis? ja sve tvoje spike mogu svest u jednu recenicu:
"to i to" je nemoguce, jer to TRENUTACNO ne postoji u svijetu!

kao da se drustvo nije mijenjalo kroz pivijest i nece se mijenjat i dalje.
A kaj ti znas dal ce krenut u smjeru Mad Max-a ili ST-a

kuzis, ti si ekvivalentan nekom covjeku koji zivi u npr. srednjem vijeku i koji stalno prica kako se npr. nikad nece ukinuti ropstvo/kmetstvo jer su robovi/kmetovi postojali od kad si se ti rodio i sigurno ce postojat i nakon sto ti umres!
I TOTALNO je nelogicno da bi moglo postojati drustvo bez ropstva jer bi onda sve propalo, mi jednostvano ovisimo o robovima...
Tko bi inace radio te poslove koje oni rade?
NE BUDI BLESAV i prestani pricati o tom fiktivnom svijetu bez ropstva... to ti je, decko moj, TOTALNA FIKCIJA -to je nemoguce!!! Jer ni jedan robovlasnijk nece htijeti otpustiti svoje robove -pa nisu ludi!
Ovo je vrhunac naseg drustva i svijet moze ici samo na losije nego sto je sad! I nemoj mi mijesati FIKCIJU i stvarnost -jer ropstvao danas postoji, a te tvoje iluzije o neropstvu se nikada nece ostvariti.

...eto, tak ti pricas :)

vjera...
htio sam reci da je razlika samo u objektu u koji se vjeruje, ali intenziet vjere je isti! kao i nacin stjecanja te vjere -odgojem!

i da -primjeri koje sam naveo nemaju direktne veze sa fikcijom ubermorala
-zelim ukazati na raznolikost u nasem svijetu... i to da postoje razno razne idiotne vjere....
koje su jos nevjerojatnije od ubermorala (bar meni) -A POSTOJE!

i jos jedno pitanje!
sva ova spika pocela je negdje tamo kad si pricao kako zbog ubermorala starfleet prvo ceka da ih izresetaju a onda tek pucaju "warning shot"

-da je postojala serija gdje budisticki svecenici idu svemirskim brodovimai istrazuju... i da kad ih napadnu, oni nikad ne uzvracaju... jer jednostavno -oni su totalni pacifisti i vjeruju u nenasilje
-da li bi ti takva serija bila realnija?
JER PAZI!!!! -budisti postoje i danas! -njihova je vjera STVARNA!
-i ako mene pitas, budisti su vec danas 10 puta "ubermoralniji" nego ljudi u federaciji!
-jedino je pitanje -da li TI vjerujes da oni vjeruju u to sto vjeruju...

čet 01 ožu, 2007 7:23 pm
Profil ICQ
Dai-zvizda
Dai-zvizda

"..sva ova spika pocela je negdje tamo kad si pricao kako zbog ubermorala starfleet prvo ceka da ih izresetaju a onda tek pucaju "warning shot"
.."

Naravno sve od nekud pocinje .. pa ce i zavrsit ...

Budisti da su oni bili u star shipu mozda bi i gledao , zapravo zasto ne ..
tesko da postoji rasa , vrsta , religija .. narod koji ce bas dozvolit svoje totalno unistenje "ne cineci nista" ... kad ne prijeti "opci potop" moze se bit pacifista i nenasilan [ vijerojatno ti je uzor Mahatma Gandhi i nenasilo preuzimanje vlasti i Indiji ..] ali i vijetnam i carska kina su bile budisticke zemlje , pa bas nisam cuo da su sijedili i gledali kak ih unistavaju , vojska juznog vijetmam je bila velika konkurencija svom poslodavcu u cinjeju budistickog "nenasilja" .. uostalom nemoras ic u budizam za takve super teorije , i u nasem krscanstvu je osnovni postulat , ne ubij , ne ukradi , ne cinio zlo... no ... netreba ti pricat nisa vise ....sto od toga ima u praksi..
Nemoj religije i subkulture uzimat za nikakve "behavioristicke" primjere moralnosti covijeka ..
Po meni ona [moralnost u ljudi] vise podsjeca na deterministiki kaos
i mijenja se , i tesko je pogodit kakva ce bit....u granicama moguceg , genskog...urodjenog...

Zasto mislis da je primjer robovlasnickog prevladan .... !? on se samo trasformira , tj mimikrira , ne znaci ako si okovan da si samo onda rob .. to vijerojtno shavacas ! Pa ne razumijem na koju evoluciju morala se zapravo pozivas ... pogledaj svijet oko sebe i lokalno i globalno .... kakav ti se cini !? kad je moral u pitanju !??

I ja bi volio da se zaista , to sam rekao , tu nesto radikalnije promijeni nabolje [ cudno !?] ali nisam bas uvijeren .. da ce se to dogodit bar ne tako brzo uzevsi u obzir civilizacijske dosege i tisucljeca koja su potrebna da bi se mijesto kamenim sijekirama klali atomskim bombama , kasetnim oruzjem , koristili taktikom ubi civile da demoraliziras vojsku protivnika .. itd...itd.. ako ti smatras da je to napredak morala uredu , nek ti bude....
A to sto zelis vijerovat u nesto uredu ... to je tvoje pravo...!!!!! :D

A ST uber moral je ipak samo fikcija .. po meni naravno !!
Ja jesam po tvojim mjerilima , uskogrudan i "zatepenc" jer ne vidim "buducnost" blistavu ... Ali mislim da sam realista , no kako stari kazu istina katkad i zaboli ...! :? Pa je ne zelimo cut , zelimo vijerovat da nije tako .. a i ljepse zvuci ! :D
Pozdrav

Tehnika Pucanstvu !

pet 02 ožu, 2007 2:18 am
Historiotrekolog
Historiotrekolog

Spol: Muški
Naj Serija: TNG
Naj Film: ST: IV
Koje si vrste?: Vulcan
Ti si pesimist, a sa sam, ne uvijek, optimist. I u tome se razlikujemo. Pesimist će uvijek u svačemu naći negativu. Pesimizam nije realnost. Ali nije ni optimizam. :wink:

pet 02 ožu, 2007 2:26 am
Profil Web stranica
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 81 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: