Otvorio sam si wordpad, i počeo tipkati naslove filmova, pritom se plašeći da neću dogurati do broja 10, prvenstveno jer nisam gledao neke kultne filmove tipa
Wrath of Khan,
ET,
Metropolis,
Gattaca, ili neke filmove sam gledao ali previše vremena je prošlo od onda da se ne sjećam u potpunosti primjerice
Kontakte treće vrste,
Blade Runner,
2001, ili
onaj film u kojem čovjek i alien protiv kojeg ratuje zapnu na planetu pa moraju skupa živjeti jer ih svako malo bombardiraju meteori i napada neki stvor koji se kreće ispod tla...
S druge strane sam se prisjetio brojnih filmova koji su ostavili neki dojam na mene, ali su imali poneku rupu koja je bila preočiti manjak filma, kao što su
Independence day (HURA AMERIKA i Macintosh sa 128MB RAM),
Armageddon (HURA AMERIKA I BRUCE WILLIS),
Povratak u budućnost (goofy komedijice),
Misteriozni znakovi (hej, ajmo napravit invaziju na planet kojeg čini 79% nečega od čega nam se koža nagrize; i onda tamo hodati goli),
He-Man (jednostavno preloše)
Kao klinac sam gledao puno više SF-a, no većina je bila neki b-produkcijski tv filmići. I zapisujući filmove, te ih koliko-toliko rangirajući po nekoj imaginarnoj ljestvici, primjećujem dosta post-apokalipsi i distopija, a ne toliko blještavih bitki, što je zapravo ono o čemu tu i tamo zatrubim - SF nije nužno spektakl, već istraživanje potencijalnog. No dobro, ima i spektakala na ljestvici kojoj sam dao čak 30 mjesta. Iako je tema top 10. Nekako imam dojam da svaki film ima nešto u sebi zbog čega je vrijedan komentara.
Eh i da sam još odgledao sve kultne filmove, trebala bi mi lista od 50 mjesta.
Neki glumci su kao predodređeni za dobar SF - Arnold Schwarzenegger, Patrick Stewart, Kurt Russel, Bruce Willis, Charlton Heston, Max von Sydow.
No dakle, mojih top 30 SF filmova:
30. KRULL (1983.)
Ovo je možda više fantasy nego SF, jer imamo princa i princezu, čarobnjaka i kiklopa, ali imamo i aliene koji dođu na planet i poremete stvari otevši princezu. Prilično trashy odrađeno, ali zgodna avantura za odgledati. Oni brzi konji koji ostavljaju vatrene tragove kickaju assove.
29. EQUILIBRIUM (2002.)
Jedna od brojnih spin-off ekranizacija '1984.' u kojoj ne samo da se životi nadziru, već i emocije. Sve je distopijski sivo-crno. Postoji policija koja hapsi i ubija emotivne prekršitelje. Da, to je Batman. A i Sean Bean tu glumi, pa cure mogu slinit.
28. PLANET OF THE APES (1968.)
Ne onaj užas od Burtona od prije par godina, već onaj kult u kojem Charlton Heston zažvali majmunicu. Film je provokacija, kritika, poruka budućnosti koju čovječanstvo nikako ne smije uzeti za gotovo.
27. BRAZIL (1985.)
Distopija o prenapučenom i prebirokratiziranom svijetu u kojem su snovi jedini preostali način bijega od stvarnosti. Dodatan začin su povremene montypythonovske upadice. Svatko od nas traži svoj Brazil.
26. LAST STARFIGHTER (1984.)
Jedan od mojih omiljenijih filmova djetinjstva. Ujedno hehe, nada za sve one koji misle da se igranjem igrica može spasiti galaksija. U ovom filmu je to slučaj. Niškoristi rasturi igricu i postane posljednja nada neke vrste Federacije aliena.
25. FLASH GORDON (1980.)
Flaš. A-aaa. Svi znaju tu stvar od Queena. Odlična fantazija o još jednom heroju koji spašava čitavu stvar od zlog Minga, kojeg glumi, gle nisam ga ni prepoznao, Max von Sydow. Najcitat: 'Zašto joj ide voda iz očiju?'. Bezosjećajan gad Ming.
24. MAD MAX 2: THE ROAD WARRIOR (1981.)
Prije nego što je postao poznat po pijančevanju, antisemitizmu i prijetnji ukrajinskim manekenkama, Mel Gibson je imao neke dobre filmove. Ovaj mi je najdraži - postapokaliptična pustara Australije u kojoj je nafta vrijednija čak od vode. Usred pustinje. Pa ti skuži. Uglavnom, banda na uberkewl autićima se malo previše fura na S/M i gej spiku, al hej, i takvi mogu postojati badassovi u budućnosti.
23. DARK CITY (1998.)
Na prvo gledanje prilično bizaran, ali vrlo intrigantan film o gradu u kojem na očigled pretjerano ne vrijede zakoni fizike, ali ni građevinske konstrukcije. Grad naočigled koji sâm sebe mijenja, u potrazi za odmetnikom protiv mindfuck aliena. Kiefer Sutherland im je potrčko.
22. CUBE (1997.)
Prvi 'Cube' je jedini vrijedan gledanja jer kasnije je uslijedilo nekoliko nastavaka koji na isti način vrte temu samo što više zbunjuju običnog gledatelja sa temporalnim zavrzlamama i brutalnijim smaknućima. Nešto tipa Saw. Samo što se ovdje ne probude u našiljenim klopkama, već u kockama. Sa klopkama.
21. THE MATRIX (1999.)
Da, svi znamo sve. Ništa nije stvarno. Jedini način da dođeš do nove razine stvarnosti jest da uzmeš tabletu od potpunog stranca. Ne, ne pričam o uzimanju ecstasyja. Drugi dio je uglavnom pričanje sa dobrom scenom na autocesti, dok je treći dio suhoparna pucačina sa bezveznim krajem.
20. THE ABYSS (1989.)
Tjeskoban film koji SF odvodi u područje koje nije toliko zastupljeno u žanru - more. Dobronamjerni alieni nas proučavaju sa sigurne dubine dok ljudi ganjaju nuklearne podmornice. Bilo bi zanimljivo vidjeti što je bilo dalje, kad su alieni izronili na površinu.
19. THE THING (1982.)
Ili drugi naziv: ZLI ALIENI, BOJTE SE KURTA RUSSELLA. Možda je bilo i ranije filmova sa takvom strukturom radnje, kasnije ih se nakotilo i previše, ali ovaj film je alfa i omega onih hororaca u kojem grupa ljudi ne može pobjeći, dok ih neka ljiga kolje. Da, dobro, postojao je i Alien sa takvom radnjom, ali uslijedili su i nastavci. Ovdje nema nastavaka. Nema ni pravog kraja. Kurt i kolega ostanu, jedan sumnja u drugoga da je alien. IVL.
18. THE TERMINATOR (1984.)
Uloga koja je postala ikonom za jednog napumpanog glumca, glazba koja je postala ikonom za određenu franšizu, izjava koja je postala ikonom za sranje koje će doći. I'll be back. Arnold je ovdje pravi stroj - hladan, bezosjećajan, ne zna engleski kak spada, brutalan u izvršenju cilja. Donekle.
17. CONTACT (1997.)
Prvi dio filma - ništa. Drugi dio filma - holy shit. Zvukovi koji dolaze iz svemira zvuče odlično, pomalo strašno. Treći dio filma - možda malo predirektan pristup dvoboja vjere i znanosti, kao i posve neracionalan i nadasve blesav amerski pristup kojim bi prvo pitali aliene vjeruju li u Boga. Kraj - neloš. Poboljšanje čovječanstva, vidimo se u budućnosti i ta spika.
16. DUNE (1984.)
Max von Sydow opet. Patrick Stewart se valjda rodio ćelav. David Lynch će pak nekolicinu glumaca iz ovog filma kojeg je mrzio zaposliti kasnije u Twin Peaksu. A mrzio ga je jer je morao skresati knjigu od 400njak stranica na popcorn-filmić. Ali svejedno kult. Mini serija nije do koljena, iako bolje odrađuje likove.
15. A CLOCKWORK ORANGE (1971.)
Uopće mi nije jasan naslov, nema naranči, nema satova. Ako ćemo bit picajzle, ovo nije SF u strogom smislu riječi. Iako psihologija jest znanost. A ovdje se sve vrti oko psihologije. Mindfucka. Nije mi jasno ni zašto neke cure sline nad Alexom, kad je pravo mućko đubre. Ali je intrigantna ta njegova kontradiktornost uživanja u nasilju i istovremeno uživanja u Beethovenu.
14. SOYLENT GREEN (1973.)
Evo opet Charltona Hestona i opet u provokativnom i kritičkom filmu, ovaj put u daleko bližoj budućnosti nego u onoj gdje majmuni preuzimaju Zemlju. U biti, budućnost prikazana u ovom filmu se već polako ostvaruje - prenapučenost, nedostatak vode, siromaštvo. Još je samo pitanje kada ćemo početi reciklirati svoje mrtve u hranu.
13. TOMMYKNOCKERS (1993.)
Ova adaptacija knjige Stephena Kinga postoji i kao mini-serija, i kao film, što je u biti ova miniserija bez pola scena. Film sam prije gledao, i srao u gaće od straha. Odgledao i snimio si seriju, pročitao knjigu. Uživao u postupnom mijenjaju likova pod utjecajem polumrtvih zombi aliena. Ou jea. Zvuči trashy, i posve klišejizirano, al hej, djetinjstvo ureže svašta u djetinjstvo. Jimmy Smith (onaj iz NYPD i još ponekih filmova) i Marg Hellenberger (ona iz CSI LV) su tu.
12. TOTAL RECALL (1990.)
Evo mi opet Arnolda. I evo opet mindfucka. Ono što me više fasciniralo od te cijele priče o međuplanetarnoj špijunaži i ispiranju mozga jest prikaz života na Marsu, gdje su ljudi stisnuti u zgradama, putuju tunelima, i plaćaju kisik. Plaćanje kisika nam još nedostaje na listi distopijskih užasa koji će se možda dogoditi. Tri sise na ženi su ftw.
11. 12 MONKEYS (1995.)
Pomalo artističan film, ali uglavnom užurban, histeričan, ponegdje smiješan film u kojem da man Bruce Willis putuje iz postapokaliptične budućnosti da spriječi luđaka Brada Pitta da uništi svijet. Kad bi barem to bilo tako, jer Brad nije taj. Maneken Pitt mi je u ovom filmu i u Snatchu genijalan. A ni Bruce nije loš. Onako skuliran u ludnici kaže 'ja sam iz budućnosti'.
EVO DA NE BUDEM OFFTOPIC: TOP 1010. STAR TREK: FIRST CONTACT (1996.)Star_trek_IIIV_4.jpg)
Patrick Stewart još jednom. Ovo je Star Trek forum, tak da ne treba posebno objašnjavati. Dobra, dinamična radnja, vidimo kako Picardu pukne film. I vidimo kako Borgovi suckaju u strategiji.
9. THE TIME MACHINE (1960.)
Dvijetisućite će po lošem ostati upamćene kao desetljeće u kojem kultne filmove masakriraju ponovnim snimanjem sa manekenima. Ovaj kult su također bezveze išli ponovno snimati, jer film je inteligentan u svojoj poruci o Eloima i Morlocima. Nekako se opet nadovezujem na dvijetisućite, gdje su Eloi blentavi manekeni, a Morloci bi bili oni likovi u holivudskim podrumima koji su upregnuli manekene da glume blentave Eloe.
8. STARSHIP TROOPERS (1997.)
A kad već spominjem manekene, nema većeg šminkeraja od ovog filma. Ali ovaj film je zabavan. Vrlo zabavan. Imate zgodne cure, zgodne dečke, Full metal jacket obuku, dijelić futurističkog društva u kojem demokracija ne postoji, akciju, ljubavne trokute, i najkewl od svega, šansu da se gnječe kukci. Jer nema većeg gušta od gnječenja kukca. Ili ubacivanja bombe u kukca. O jea, tu ima i mindfuck sa kukcima. Uber.
7. LOGAN'S RUN (1976.)
Ovaj film mi je genijalan iz više razloga. S jedne strane utopijsko futurističko društvo. S druge strane ruševine današnje civilizacije. S treće strane segregiranost po starosti. Ta segregiranost mi je fascinantna, ali služi moralno upitnu svrhu kontrole broja populacije. Upravo ta kontrola postaje histerija spram bjegunca koji se ne želi podvrći kontroli savršenom društvu, te se na kraju dolazi do lijepe poante kako život treba živjeti do duboke starosti. Pa makar ga proveli kao posljednji čovjek na svijetu okružen mačkama.
6. STARGATE (1994.)
Ili drugi naziv: ZLI ALIENI, BOJTE SE KURTA RUSSELA. OPET. Sama ideja o starim božanstvima kao alienima koji su porobili čovječanstvo sebi iz gušta je spawnala čitavu franšizu koja se previše razvodnila. Ovaj film je bio točka iz koje je proizašlo više od pola radnje SG1. Samo mi je zasmetalo predugo odbrojavanje do eksplozije nuklearke. Al hej, ovdje alieni ne pričaju engleski.
5. THE FIFTH ELEMENT (1997.)
Opet Bruce u paru sa Millom. Mila moja Milla. Još jedan odličan prikaz prenapučene budućnosti, samo što ovdje izostaje glad. Ali zato imamo borbu dobra i zla, zlatne mehaničke aliene, tajne sekte budućnosti, leteće aute, nakaze sa svjetlećim očima koji govore 'nakaza' Leeloo, multipass. A da. I Ruby Rhod. Jedini razlog zašto film nije više na ljestvici.
4. PREDATOR (1987.)
Arnold po treći put. Rastafari alien je jedan od THE aliena ikada. Ima najkul masku, bolju od Freddyja i Jasona. LIK SKUPLJA LUBANJE EEEE. U OVOM FILMU IMAJU MINIGAN EEEE. ARNOLD SE VALJA U BLATU EEE... ček, to nije nešto pretjerano fora, ali je barem prevario rastafarijanca koji ima loš vid.
3. STAR WARS: REVENGE OF THE SITH (2005.)
U toj filmskoj heksalogiji, ovaj mi je ultimativni nastavak. Sve do tada je bilo kompleksno političko spletkarenje i podmetanja, sve nakon toga je šabloniziranje dobrih i loših. Ovdje Palpatinove spletke dolaze do vrhunca, Republika pada, Carstvo se diže, Đedaji su poklani, a mali dečec postaje čedomorni psihopat i jedan od najprepoznatljivijih negativaca ikad. Ou jea.
2. FRANKENSTEIN (1931.)
'Baš je trulo vrijeme ovdje u Švicarskoj. Ne znam što bi sa sobom. Znam! Idem izumiti novi žanr!' Ove riječi je garant izgovorila Mary Shelley kad je ljetovala kod lorda Byrona. Kultna priča o reanimaciji mrtvog tkiva, propitivanja što znači biti živ, što znači biti čovjekom, što znači osjećati, propitivanje vlastitih djela i ambicija. Brojne su filmske adaptacije, no ona prva se uvijek pamti.
I MOJ NAJBOLJI SF FILM SVIH VREMENA:1. SPACEBALLS (1987.)
Kapetan Kaciga.
Njegov kilometarski brod.
Parodija na Star Wars, Čarobnjaka iz Oza, Snjeguljicu, Planet majmuna, Aliena i brojne druge. Tuvok koji češlja pustinju i dere se WE AIN'T FOUND SHIT!
Use the Schwartz! Mačevanje sa prstenjem-penisima. 
The SF film koji se sprda sa SF filmovima.Eto. A sada odmor od tipkanja.