|
Sada je: uto 09 lip, 2026 5:36 pm.
|
Neodgovoreni postovi | Aktivne teme
Filmske adaptacije stripova
| Autor/ica |
Poruka |
|
anarho trekkie
Pridružen/a: ned 16 tra, 2006 1:52 am Postovi: 14375 Lokacija: Zagreb, Južna Europa Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: ST: IV Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija Koje si vrste?: hewmon
|
 Filmske adaptacije stripova
Čitam u svako malo vijestima da se radi još jedan, pa onda još jedan i još jedan film sa Američkim 'superjunacima'....
Dakle filmovi (kao i stripovi na temelju kojih su napravljeni) imaju manje više sličan koncept - junaci koji manje više svi imaju raznorazne "super moći", bore se protiv sličnih bad guyeva i obavezno nose smješne kostime.
Da li volite gledati X-Man, Superman, Batman, Spiderman i slične "superhero" filmove?
Šta mislite o takvim filmovima? Šta vam se u njima sviđa a šta ne sviđa?
_________________ Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.
|
| sub 20 vel, 2010 6:16 pm |
|
 |
|
bubica
Pridružen/a: pon 13 lis, 2008 12:48 pm Postovi: 10381 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: ST: IV Opis Stanja: kujasto Koje si vrste?: govedo
|
 Re: Američki filmovi sa superjunacima
Tema po mom guštu, bravo Cviček! Uglavnom, kad smognem vremena, nabacit ću jedan mega-post. Sad ću samo reći da obožavam superhero filmove, jer se pojedini heroji mogu prikazati na milijun različitih načina, tako da taj žanr nikad ne zastarjeva. Uzmi npr. Batmana - šest filmova, tri praktički neusporediva stila (mračni, gotički Burton, cirkusantski kičasti Schumacher i realistični Nolan). Najbolji superhero film uopće mi je prvi Donnerov "Superman" iz 1978.
|
| sub 20 vel, 2010 6:24 pm |
|
 |
|
Častoljupka
Pridružen/a: uto 27 sij, 2009 1:19 pm Postovi: 6422 Lokacija: Cloud Ruler Temple Naj Serija: ENT Naj Film: ST: XI
|
U da, ja sam sucker za superjunake i uvijek nastojim naći neko logično opravdanje za njihove moći te se tako svjesno i podsvjesno uvjeriti u njihovo legitimno postojanje. Najbolji mi je koncept moć kroz evoluciju, ergo X-Men. Nisam samo jednom razmišljala koju bi moć ja voljela imati. A bome nisam još ni dokučila, sve su mi prezakon. Od najboljih filmova izdvajam: X-Men (i to prva dva Singerova, ne ona abominacija od The Last Stand), X-Men Origins i Batman Begins.
_________________ You mustn't be afraid to dream a little bigger, darling. This one appreciates the feeling of your human anus. Ant Nisam isprobavao tvoje tange, za ljubav Božju! _Oz Šta? Da budem glasniji? Jel ti ja ličim na surround sound? Sov
|
| sub 20 vel, 2010 6:41 pm |
|
 |
|
anarho trekkie
Pridružen/a: ned 16 tra, 2006 1:52 am Postovi: 14375 Lokacija: Zagreb, Južna Europa Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: ST: IV Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija Koje si vrste?: hewmon
|
Ja sam u stvari otvorio temu da malo kritiziram takve filmovima (ali sam nastojao biti neutralan u početnom postu  ) Meni se ti filmovi uglavnom uopće ne sviđaju, uz pojedine izuzetke. Recimo Batman, koji bar nema supermoći, već koristi tehnološka pomagala za uspješniju borbu s bad guysima... I kao klincu mi je i Fantom bio zanimljiv za čitanje, dok sam se klonio Marvelovih i sličnim američkih tripova, i čitao skoro isključivo europske... Zar Ameri nemaju nijedan strip u kojem glavni likovi nisu nekakvi "superjunaci" sa svakakvim močima i smiješnim kostimima, koji su preko dana obični ljudi, a po noći postaju superheroji koji se bore za pravdu?! Sve ih "štancaju" po nekakvom kalupu, samo malo variraju jedan od drugih (jedan je srednjoškolac, drugi je biznismen, treći je novinar itd) Da li je to radi publike, ili američki "stripopisci" (  ) nemaju dovoljno mašte - ne znam, ali svakako smatram da su puno nižeg ranga nego europski, i da je djeci koja čitaju bolje čitati europske nego američke stripove. I uopće me ne čudi što se u SADu za one koji čitaju takve stripove (ako su stariji od 12 godina  ) smatra da su frikovi zarobljeni u fantazijama... Kad sam bio u SADu s obzirom da sam treker veselili su se kako će me voditi u comic book store i da će mi tamo biti zabavno  ne volim te američke "kalupe" u koje se stavljaju ljudi koji vole SF. Pogledao sam ponešto takvih filmova, ali isto kao i Transformerse - isključivo radi specijalnih efekata. Može li netko navesti jedan američki film nastao na temelju stripa koji nije šabloniziran na taj gore opisan način, ali da je svejedno doživio solidan komercijalni uspjeh? ... Volio bih da se konačno snimi neki skuplji film sa europskim strip junacima poput Martin Mysterea, Dylan Doga, Alan Forda, Zagora... Recimo Martin Mystere, iako je neki miks Indiana Jonesa sa ubačenim elementima mitova o Atlantidi, ljudi u crnom, danikenizma i sl,... ali je bez obzira na to zanimljiv koncept, i mislim da bi se na temelju stripa moglo napraviti film (ili čak i filmski serijal, ili bar serija) koji bi bio spoj avanturističkog filma i filma zavjere.
_________________ Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.
|
| sub 20 vel, 2010 8:18 pm |
|
 |
|
bubica
Pridružen/a: pon 13 lis, 2008 12:48 pm Postovi: 10381 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: ST: IV Opis Stanja: kujasto Koje si vrste?: govedo
|
Cvicek je napisao/la: Može li netko navesti jedan američki film nastao na temelju stripa koji nije šabloniziran na taj gore opisan način, ali da je svejedno doživio solidan komercijalni uspjeh? "300" i "Sin City," Franka Millera, oba američki stripovi i ni jedan nije o super junacima. Cvicek je napisao/la: Volio bih da se konačno snimi neki skuplji film sa europskim strip junacima poput Martin Mysterea, Dylan Doga, Alan Forda, Zagora... LOL, teško. Ajde, Peter Jackson i Steven Spielberg rade Tintina, i to je nešto... Inače, svaki od dosadašnja tri filma o Asterixu je u vrijeme izlaska bio najskuplji europski film ikad (tako se barem govorilo, ali ima dosta manje poznatih euro filmova za koje se ni ne zna koliko su u totalu koštali). Šteta samo što filmski Asterix nije uspio uhvatiti duh stripa na način na koji je to uglavnom uspjelo crtićima.
|
| sub 20 vel, 2010 8:31 pm |
|
 |
|
anarho trekkie
|
_Oz je napisao/la: "300" i "Sin City," Franka Millera, oba američki stripovi i ni jedan nije o super junacima. "300" je nastao po grčkoj legendi a ne po stripu  (tj. ako je prije filma bio "300" strip, taj strip je prerada / varijacija na temu grčke legende) Leonida i Termopilski klanac se spominju i u Alan Fordu Sin City trebam jednom pogledati, da vidim da li mi se sviđa... _Oz je napisao/la: Inače, svaki od dosadašnja tri filma o Asterixu je u vrijeme izlaska bio najskuplji europski film ikad (tako se barem govorilo, ali ima dosta manje poznatih euro filmova za koje se ni ne zna koliko su u totalu koštali). Asterix je donekle fora, čitao nešto malo kao klinac, svijetli primjer da se komercijalno solidno ekranizirao i neki euro strip, ali i on mi nekak spada u "obične ljude koji se pretvaraju u superheroje"  (kad popiju napitak  )
|
| sub 20 vel, 2010 9:05 pm |
|
 |
|
bubica
|
Cvicek je napisao/la: _Oz je napisao/la: "300" i "Sin City," Franka Millera, oba američki stripovi i ni jedan nije o super junacima. "300" je nastao po grčkoj legendi a ne po stripu  (tj. ako je prije filma bio "300" strip, taj strip je prerada / varijacija na temu grčke legende) Leonida i Termopilski klanac se spominju i u Alan Fordu Ajme, sad bih te puknuo! Film "300" nije povijesni film, nego direktna adaptacija Millerovog stripa (praktički okvir po okvir) i njegove dosta originalne i karikirane interpretacije bitke kod Termopilskog klanca, u kojoj su Perzijanci prikazani kao nakaze (neki podsjećaju na orke i trolove), a Xerxesa da i ne spominjem (Millerov Xerxes i povijesni nemaju praktički nikakve veze jedan s drugim). Vidi ovaj moj post: viewtopic.php?p=194264#p194264Cvicek je napisao/la: Sin City trebam jednom pogledati, da vidim da li mi se sviđa... Ja za njim baš i nisam lud, al ipak treba priznat da izlazi iz šablone. Cvicek je napisao/la: Asterix je donekle fora, čitao nešto malo kao klinac, svijetli primjer da se komercijalno solidno ekranizirao i neki euro strip, ali i on mi nekak spada u "obične ljude koji se pretvaraju u superheroje"  (kad popiju napitak  ) Strip nisam čitao, ali je u crtiće ubačeno čak i dosta satire (npr.u "12 zadataka" ismijavaju birokraciju itd.), tako da ga baš i ne bih uvrštavao u superhero kategoriju.
|
| sub 20 vel, 2010 9:27 pm |
|
 |
|
anarho trekkie
|
_Oz je napisao/la: Film "300" nije povijesni film, nego direktna adaptacija Millerovog stripa (praktički okvir po okvir) i njegove dosta originalne i karikirane interpretacije bitke kod Termopilskog klanca, u kojoj su Perzijanci prikazani kao nakaze (neki podsjećaju na orke i trolove), a Xerxesa da i ne spominjem (Millerov Xerxes i povijesni nemaju praktički nikakve veze jedan s drugim). Nisam ni tvrdio da je suprotno (nisam ni znao za strip do danas), samo da je Termopilska bitka grčka legenda (dodao bi na osnovi stvarnog događaja), a i 300 trip i 300 film su samo prerade tj. varijacije na temu... Superman i Hulk nisu bazirani na grčkim junacima (okej, možda jesu, na temelju Herkulesa i sličnih  ) _Oz je napisao/la: Cvicek je napisao/la: Asterix je donekle fora, čitao nešto malo kao klinac, svijetli primjer da se komercijalno solidno ekranizirao i neki euro strip, ali i on mi nekak spada u "obične ljude koji se pretvaraju u superheroje"  (kad popiju napitak  ) Strip nisam čitao, ali je u crtiće ubačeno čak i dosta satire (npr.u "12 zadataka" ismijavaju birokraciju itd.), tako da ga baš i ne bih uvrštavao u superhero kategoriju. Istina... MISLIM da je i u Asterix stripovima bilo takvih satiri, ali nisam baš siguran.... ipak je prošlo 20 godina otkako sam čitao, i tada sam manje kužio takve stvari nego danas (ajme kak je grozno to reći... prije 20 godina )
|
| sub 20 vel, 2010 10:25 pm |
|
 |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
Cvicek je napisao/la: Nisam ni tvrdio da je suprotno (nisam ni znao za strip do danas), samo da je Termopilska bitka grčka legenda pa, da, ali podrijetlo legenende nema nikakve veze s time da je 300 jedna od ponajboljih ekranizacija stripa uopce.
_________________ "Pipci! Oni ulaze svuda!", Mirna.
|
| sub 20 vel, 2010 10:37 pm |
|
 |
|
bubica
|
Kad smo već kod "out of the box" superhero filmova, Shymalanov "Unbreakable" se definitivno ne smije zaobić. Da se sad ne ponavljam, recenzija je tu.Meni osobno je to možda i najdraža Willisova uloga. 
|
| sub 20 vel, 2010 11:47 pm |
|
 |
|
Goddess in green
Pridružen/a: pet 30 sij, 2009 3:37 am Postovi: 4415 Spol: Ženski Naj Serija: VOY Naj Film: Nemesis Opis Stanja: .........poslije VOY-a....TOS je najviše COOL..
|
Ovi novi Batman filmovi mi se nikako ne sviđaju, premračni su i depresivni i nisu po mom guštu.
Bolji mi je Batman početak nego ovaj nastavak. Jedino što valja u nastavku je Joker.
Novi Superman film je također bezveze.
X-Men i Spiderman filmovi su mi dobri, ali opet ništa specijalno.
|
| ned 21 vel, 2010 1:12 am |
|
 |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
RAI'TARA je napisao/la: Ovi novi Batman filmovi mi se nikako ne sviđaju, premračni su i depresivni i nisu po mom guštu. zanimljivo... meni je Burton daleko mracniji. RAI'TARA je napisao/la: Jedino što valja u nastavku je Joxer. Joxer? u Dark Knightu? ja ga nisam ni prijmetio...
_________________ "Pipci! Oni ulaze svuda!", Mirna.
|
| ned 21 vel, 2010 4:12 pm |
|
 |
|
mindfrelling bloodsucker
Pridružen/a: sri 07 svi, 2008 8:02 pm Postovi: 6900 Lokacija: preselila kod Trapa u Dorne :D Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact Opis Stanja: manipulative and psychotic
|
Joxer Ja volim x-mene  sve  E jedino mi onaj zadnji s wolverineom nije bas nesto, nema Iana McKellena I novi batman mi je super  Dark knight, prvi jos nisam pogledala  I oni Burtonovi su mi sasvim ok Spidermana sam pogledala prvi dio, nije mi bio bas nest, drugi sam pocela gledat, al nije mi se dalo gledat do kraja... Hulka sam isto valjda pogledala, al uopce se ne sjecam o cem se radilo u filmu... Ocito me nije bas impresionirao... I watchmeni su mi bili super 300 obozavam  to mi je jedan od najboljih filmova I sin city mi je super Asterix filmovi su mi bili super kad sam ih gledala... Al doduse, onda sam bila puno mlađa, tak da, ne znam dal bi mi se sad svidjeli 
_________________ "Dobar kršćanin se treba čuvati od matematičara i svih onih koji izriču prazna proročanstva. Opasnost već postoji da su matematičari sklopili ugovor s Nečastivim da potamane duh i sputaju čovjeka u okove Pakla."
Sv. Augustin (354-430)
|
| ned 21 vel, 2010 4:20 pm |
|
 |
|
PARTIJA
Pridružen/a: pon 11 sij, 2010 12:13 am Postovi: 1695 Spol: Muški Naj Serija: DS9 Opis Stanja: Dok život juri, ja ću lagano...
|
Meni idu na živce filmovi sa superjunacima jer se u njima pojavljuju klišej za klišejem...A 300, koji je odličan film ne spada u tu kategoriju bez obzira što je rađen prema stripu. Cijela ta priča oko te bitke potječe iz povijesne činjenice, bez obzira tko ju kako obradio. Batman, Superman, X-Man i ostali nemaju nikakva uporišta u povijesti, već su čisti produkt uma autora.
|
| ned 21 vel, 2010 4:30 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
|
@Cviček Uskoro će u kina stići Dylan Dog film, sa Brandonom Routhom (da,Supes  ) u gl.ulozi, Asteriksa imaš čak tri, a imaš i Alan Forda, srpskog (Maratonce). BTW. ne pljuckati po superhero filmovima, pogotovo ne po Supesu, Batsu (Nolanovim) i X-Men franšizi. 
_________________ Doslo, dakle, sto mu drago u ovim zalosnim vremenima, mi necemo nikada sagnuti glavu pred zlom koje se siri, pred laznim duhom vremena, koje je protivno Bogu... I ja vam dovikujem na domaku oluje koja prijeti citavom svijetu: Ohrabrite se i budite jaki u vjeri, koju ocevi vasi ispovijedaju vec 1.300 godina.
blaženi Alojzije Stepinac
Krist je došao na svijet da nas oslobodi od grijeha i lažne draži planiranja života bez Boga. On to nije učinio snažnim proglasima, već osobnom borbom protiv napasnika, sve do križa.
Benedikt XVI
|
| pon 22 vel, 2010 11:40 am |
|
 |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|