| Autor/ica |
Poruka |
|
Overlord
Pridružen/a: pet 23 sij, 2009 5:53 pm Postovi: 9995 Lokacija: Cardassia Prime, USS Dragonstar NX-80000 Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: First Contact Opis Stanja: Future planning and having fun Koje si vrste?: Lantean/Cardassian
|
 Vanjska ili unutarnja asimilacija?
Pošto nisam znao gdje bi ova tema spadala odlučio sam ju stavit ovdje.
Dakle postoji vanjska i unutarnja asimilacija. Koja je razlika između njih objasnit ću pomoću njihovih sljedećih primjera.
VANJSKA ASIMILACIJA
Primjeri: Borg Borg asimilira putem ubrizgavanja nanosondi, ugrađivanjem različih kibenetskih dodataka, te dodavanjem bioloških i tehnoloških svojstava određenih rasa svom kolektivnom umu i sustavu. Borg je zapravo ko jedan mravinjak na čelu s kraljicom te se može prilagođavat. Iako je teško otpor je moguć, a moguća je i deasimilacija.
Ovako počinje borg asimilacija:
 Nakon asimilacije:

UNUTARNJA ASIMILACIJA
Primjeri: Stvor (The Thing) Njegova slabost je samo vatra, koja uništava sve u vezi njega. Ostalo ništa ne pomaže. Nasilje ne djeluje, npr. komadanje sjekirom jer je svaka stanica od njega, čak i krv živo biće. Sposobnosti su mu metarmofoza, može promijeniti obliku u bilo kojem trenutku, kako si zamisli. Kako vidimo primjer, u fascinatnoj sceni pokušaja oživljavanja jednog od njihovog kolege. I u pravom času se utroba otvori da mu poždere ruke. Vrlo brzo se prilagođava i stvara kaos među pravim ljudima, samo da bi preživio. Što znači da je daleko opasniji, nepredvidljiv, prilagodljiv ekstremnim uvjetima i nemoguća je deasimilacija jednom kad se asimilira u drugo živo biće. Može ga se smatrat i vrstom parazita. Pretpostavlja se da ako bi takav organizam dospio u civilizirano područje, čitava populacija planeta bi bila asimilirana unutar 27.000 sati od prvog kontakta.
Ovako izgledaju neke od transformacija nakon asimilacije:

Dakle pitanje je koja od ove 2-je asimilacije je po vama opasnija i gora?
_________________ “Truth is truth. How you deal with it is up to you.” – Camina Drummer

ST battles audio/video tribute!
|
| uto 07 srp, 2009 4:04 pm |
|
 |
|
Overlord
Pridružen/a: pet 23 sij, 2009 5:53 pm Postovi: 9995 Lokacija: Cardassia Prime, USS Dragonstar NX-80000 Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: First Contact Opis Stanja: Future planning and having fun Koje si vrste?: Lantean/Cardassian
|
 Re: Vanjska ili unutarnja asimilacija?
Ja dajem glas unutarnjoj, jer je ona kao što sam već naveo bolnija, gora, neizbježnija, i nemoguća je deasimilacija.
_________________ “Truth is truth. How you deal with it is up to you.” – Camina Drummer

|
| uto 07 srp, 2009 4:34 pm |
|
 |
|
Fiktorolog
Pridružen/a: sub 25 tra, 2009 10:11 pm Postovi: 1283 Lokacija: where the wild things are Spol: Ženski Naj Serija: TOS Naj Film: ST: IV Opis Stanja: andy warhol <3
|
gora je unutarnja ima mnogo uznemirujućih prikaza
|
| uto 07 srp, 2009 5:02 pm |
|
 |
|
MINDFVCK
Pridružen/a: sri 08 tra, 2009 6:22 pm Postovi: 7444 Koje si vrste?: Sprdator
|
Ne znam baš da je pogođena bit unutarnje asimilacije; jer oni koji su gledali Stvora, mogu primjetiti da Stvor imitira svoje žrtve nakon što ih proždere...tako da se ne radi o asimilaciji. 
|
| uto 07 srp, 2009 9:14 pm |
|
 |
|
Number One
Pridružen/a: ned 07 lip, 2009 7:32 pm Postovi: 6198 Naj Serija: TOS Naj Film: ST: XI Koje si vrste?: Wraith
|
Ja sam gledala stvora i apsolutno se ne sjećam ničeg od ovdje navedenog... ja sam mislila da će unutarnja asimilacija bit vezana za politiku ovih dana... kad ono SF horor... dajem glas unutarnjoj
| uto 07 srp, 2009 10:53 pm |
|
 |
|
Environmentalist
Pridružen/a: pon 09 tra, 2007 12:50 am Postovi: 2488 Lokacija: Zagreb, Croatia
|
možda primjer unutarnje asimilacije - Trillovi? mislim, na neki način i jeste iako je prije mutualizam i to simbiotski - znači, obje vrste imaju neku korist.
_________________ Dif-tor heh smusma!
|
| uto 07 srp, 2009 10:53 pm |
|
 |
|
Overlord
|
Miki je napisao/la: Ne znam baš da je pogođena bit unutarnje asimilacije; jer oni koji su gledali Stvora, mogu primjetiti da Stvor imitira svoje žrtve nakon što ih proždere...tako da se ne radi o asimilaciji.  Ja sam gledao The Thing više puta te se da skužit da se taj alien asimilira u osobu te ju kasnije imitira što je vrsta asimilacije.

|
| sri 08 srp, 2009 12:03 am |
|
 |
|
MINDFVCK
|
Gledao sam i ja The Thing više puta.....i ovo što ti kažeš kako se alien 'asimilira u osobu' podrazumijeva da to više nije alien, već ta osoba. Drugo je kada alien namjerno imitira nekoga ili nešto.
Jer pazi, asimilacija podrazumijeva prilagođavanje novome i postupno ili potpuno odricanje onog prijašnjeg. Ako se alien asimilira 'u' osobu, on prestaje biti alienom i postaje osoba.
Tako da imamo jednu filozofsko-logičku dilemu 
|
| sri 08 srp, 2009 1:29 am |
|
 |
|
Felis Minor
Pridružen/a: pet 19 ruj, 2008 8:03 pm Postovi: 2937 Lokacija: Heterotopija <3 Opis Stanja: namjerila se kosa na brus Koje si vrste?: Galipotanka u tuđini
|
I meni se čini da ovo potonje nije asimilacija iako nisam gledala film. Kad sam vidjela pitanje, očekivala sam nešto kao: vanjska (Borg) - jasno ti da do znanja da slijedi asimilacija unutarnja (Federacija) - onako kako je Eddington rekao, ,,asimilirate ljude, a da nisu ni svjesni" Naime, ako ova stvar uđe u čovjeka i imitira ga, na neki način se on asimilirao, a ne ta osoba. S druge strane, kako možemo govoriti o prilagodbi ako je prilagođeni uništio onoga kome se prilagodio? Tako da je Miki u pravu, imamo filozofsko - logičku dilemu. P.S. Ovaj Stvor je horribile visu. 
_________________ Miruj u njih. Kako znadu rade, a da znadu, bilo bi ih sram; želi radje, grudi kad ohlade, da ne bude tako nam.
Hugo Badalić, Otkud pjesan?
|
| sri 08 srp, 2009 1:33 pm |
|
 |
|
MINDFVCK
|
Inače termin 'asimilacija' dolazi iz ustrojstva američkog društva, gdje doseljenici postupno sve više njeguju običaje SAD-a, a sve manje svoje prijašnje domovine. Takvo stapanje se i naziva 'melting pot', ili 'lonac za taljenje'...dakle formiranje novih, zajedničkih običaja.
|
| sri 08 srp, 2009 6:46 pm |
|
 |
|
Egzobiolog
Pridružen/a: čet 11 svi, 2006 12:52 am Postovi: 19665 Lokacija: Planet Vulcan Naj Serija: ENT Naj Film: Insurrection Opis Stanja: Always positive Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human
|
...kako to misliš ''neizbježnija''... ??
...neugodnija je ina unutarnja...
...a ako bi morao birati način kako da me se asimilira, izabrao bi vanjsku asimilsciju...
| čet 09 srp, 2009 11:22 pm |
|
 |
|
Founder
Pridružen/a: sri 07 sij, 2009 10:13 pm Postovi: 3683 Koje si vrste?: er
|
Unutranja je naravno gora ali kakva je to asimilacija kad vas Federacija proguta? 
|
| sub 11 srp, 2009 11:37 pm |
|
 |
|
Defender of Earth
Pridružen/a: sub 10 stu, 2007 1:20 am Postovi: 3611 Lokacija: Trešnjevka,Zagreb Spol: Muški Naj Serija: ENT Naj Film: First Contact Opis Stanja: Ponfo miran Koje si vrste?: Andorian
|
PrincMatias je napisao/la: Unutranja je naravno gora ali kakva je to asimilacija kad vas Federacija proguta?  Pa asimilacija je asimilacija... Osobi ili grubi koja bude asimilirana je svejedno na koji se način to dogodilo... Ono što je važno jest to da je tim potezom izgubio/li ono što su prije bili, ono što su prije imali... Razlika je jedino dali si ti svijestan da se polagano asimiliraš u grupu, običaj, civilizaciju itd., dali to radiš svojevoljno ili ne....
| sub 18 srp, 2009 4:33 pm |
|
 |
|