|
Sada je: sub 22 kol, 2026 12:08 pm.
|
Neodgovoreni postovi | Aktivne teme
| Autor/ica |
Poruka |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: pet 07 tra, 2006 11:39 pm Postovi: 1007 Lokacija: stara ružma
|
TerNek je napisao/la: ...Možda je zbilja neizbježno da izazovemo 3. svjetski rat i dovedemo se na rub istrijebljenja. Tako izgledaju gotovo sve moguće i filmske i pisane verzije budućnosti, možda baš tako mora biti. ja sam primjetio da su ratovi uvijek bili najveci katalizatori napretka znanosti/tehnologije
-jer mrznja je uvijek bila dobar motivator da se smisli
novi i bolji nacin ubijanja (a to zahtijeva
bolji noz, bolju pusku... bolju bombu... ko ce prvi, ko ce prvi jajaja...)
zanost je uvijek bila potrebna vojsci i ona ju je cesto poticala
no ratovi ne moraju uvijek biti totalna destrukcija -evo najbolji rat za koji sam ja do sada cuo je bio -hladni rat
-i smatram da nam tak nes u biti treba opet (ne moramo se razorit kao sto smatramo da cemo u 3.svjetskom, a napretka ce ipak biti)
hladni rat je doveo do daljnjeg razvoja nuklearne znanosti, putovanja na mjesec i -ono najvaznije- elektronike, racunarstva
(jednim dijelom bas za potrebe svemirskog programa)
_________________ "Tko je zreo, brže truli!" To find what you seek in the road of life, the best proverb of all is that which says: "Leave no stone unturned." Have no fear, Batsla is here...
|
| ned 21 svi, 2006 6:10 pm |
|
 |
|
Njegova Debela Eminencija
Pridružen/a: uto 11 tra, 2006 11:35 pm Postovi: 1131 Lokacija: Elsewhen
|
maX je napisao/la: hladni rat je doveo do daljnjeg razvoja nuklearne znanosti, putovanja na mjesec i -ono najvaznije- elektronike, racunarstva (jednim dijelom bas za potrebe svemirskog programa)
To je istina, no cinjenica je da su sve te tehnologije bile neko vrijeme izricito pod vojnom kontrolom i nisu se mogle koristiti u civilne svrhe.
Isto tako velik broj tehnologija se u razdoblju 1990-2000., kad je hladni rat takoreci prestao postojati (sve do 9/11), poceo masovno razvijati jer im je omogucen slobodni razvoj u civilne svrhe (npr. robotika, nanotehnologija i sl.).
Koliko god vojska podrzavala razvoj tehnologija ona uvelike i koci razvoj istih, bar u civilne svrhe. Tako da sam u pogledu toga neutralan.
Sto se tice buducnosti covjecanstva, koliko god Trek imao dobru ideju, mislim da ce se stvari odviti puno drukcije. Megakorporacijsko-ekspanzionisticki princip razvoja mi izgleda puno vjerojatnije.
_________________ "Telling truth is just an excuse for a lack of imagination."Garak, DS9
|
| ned 21 svi, 2006 6:40 pm |
|
 |
|
Fi'ta Gul
Pridružen/a: pet 19 svi, 2006 2:09 pm Postovi: 6485 Lokacija: Cardassia Prime
|
Vidjet ćemo kako će budućnost izgledati, ako je i bude. Iznio sam svoju ideju jer mi se takva budućnost čini vrlo vjerojatna. Koliko mi se čini, čovječanstvo je postalo previše sitničavo, Skačemo si za vrat zbog najmanjih razlika. Prvo su problem bile komunjare, pa muslimani (samo izlika da im se digne nafta), pa se sad muslimani međusobno kolju itd. Svi protiv svih i protiv samih sebe, a svi naoružani do zuba. Budućnost nam je stvarno svijetla. No, valjda nije sve baš ako crno. Max ima pravo das se baš tijekom paranoičnih priprema za očekivani nečiji napad (hladni rat) ili za pravi sukob, stvaraju prava čuda i tehnologija doživljava bum, a isto tako se čuda čine u poslijeratnim obnovama. Složni smo samo silom prilika. Ili kad se rokamo ili kad se dižemo iz pepela, blažene sredine i mira nema, samo krajnosti.
_________________ William T. Riker: "Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise."
|
| pon 22 svi, 2006 5:47 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: čet 06 tra, 2006 9:40 pm Postovi: 1166 Lokacija: Zg
|
 rat - napredak = myAss
Ljudi zaboravljate da su u ratna sredstva = oruzje zdrobljene silne stotine milijardi dolara godisnje i to tijekom dugih godina, a sve u svrhu razaranja - umjesto u razvoj neceg ljudima korisnog i dobrog.
Samo mali dio tih sredstava rijesio bi probleme neobrazovanja i siromastva, ali onda mocni trgovci oruzjem ne bi imali mora i oceane love.ž
BLJAK RAT
Pa Roddenbery je smislio svijet bez rata.

_________________ Hvala Daso : “Shvatio sam da čovjek drugoga čovjeka smije gledati s visine samo kada mu pomaže da se pridigne.”
|
| uto 23 svi, 2006 10:16 am |
|
 |
|
Fi'ta Gul
|
Eto vidiš. Pa mi ne odobravamo takav način i svrhu razvitka, to je jednostavno realnost. Dok je sve u rukama trgovaca oružjem, duhanskih korporacija i naftnih mogula, to će i biti surova realnost. Mi mali ljudi si ne možemo pomoći, a takvoj gamadi sve savršeno paše pa nemaju ni potrebe ništa mijenjati. Zato sam par postova ranije rekao da se teba dogoditi nešto jako veliko da nas sve zajedno prodrma i da krenemo u pravom smjeru.
_________________ William T. Riker: "Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise."
|
| uto 23 svi, 2006 10:31 am |
|
 |
|
Über Trekkie
|
 Re: rat - napredak = myAss
nenadg je napisao/la: Ljudi zaboravljate da su u ratna sredstva = oruzje zdrobljene silne stotine milijardi dolara godisnje i to tijekom dugih godina, a sve u svrhu razaranja - umjesto u razvoj neceg ljudima korisnog i dobrog. Samo mali dio tih sredstava rijesio bi probleme neobrazovanja i siromastva, ali onda mocni trgovci oruzjem ne bi imali mora i oceane love.ž BLJAK RAT Pa Roddenbery je smislio svijet bez rata.  mislim da si u krivu ako smatras da ta zelja za razaranjem nije donjela ljudima korisne stvari...
(i to jos od arhimeda (koji je zmislio katapult, putomjer...), a evo nedavno sam cuo da su se prvi "kompjuteri" razvijali i koristili za
projektiranje sustava leća za snajpere, zatim se poticao njihov razvoj jer
su htjeli dobro izracunavanje balistike za obranu od ruskih raketa, vojska je
htjela hrpu satelita u orbiti koje eto mi, civili, danas koristimo... itd. ima niz
primjera gdje smo mi profitirali razvojem tehnologije koju je prvobitno
potaknula vojska, a kasnije iskoristila industrija... nemojte me krivo
shvatit, ni ja ne volim ratove, ali ne mogu rec da nismo izvukli nes korisno
i dobro iz ratova (i paranoje), mislim -dosli bi na istu razinu razvoja i bez
njih, ali ne ovako brzo jer u komercijalom svijetu vrijede drugi zakoni -tesko
je uvjerit sefove tvrtki da je neka tehnologija isplativa... vojska kaze -napravi to -i napravi se...)
za problem obrazovanja i siromastva mi se cini da su potrebna puuno veca
sredstva...
i to je ono sto sam jednim dijelom htio zahvatit ovom temom
koju sam otvorio -jel to uopce rjeseno u federaciji i kak?
kolko tu treba skola za sve te ljude, i jos da budu kvalitetne...
kak bi uopce zgledao skolski sistem u federaciji? neka bolonja nes??
nisam bas siguran da je Roddenbery smislio svijet bez rata, pa stalno
se neko sora....  (trude se da bude bez rata  )
_________________ "Tko je zreo, brže truli!" To find what you seek in the road of life, the best proverb of all is that which says: "Leave no stone unturned." Have no fear, Batsla is here...
|
| uto 23 svi, 2006 5:22 pm |
|
 |
|
Mister 47
Pridružen/a: pet 07 tra, 2006 5:38 pm Postovi: 1609 Lokacija: Philadelphia, PA Spol: Muški Naj Serija: ENT Naj Film: ST: IV
|
Na Zemlji nema rata(više), unutar Federacije nema rata(više), između Federacije i Klingonaca nema rata(više), Između Federacije, Klingonaca, Romulanaca i Dominija nema rata(više).
To je cilj! Da sve manje bude rata. 
| uto 23 svi, 2006 7:02 pm |
|
 |
|
Counselor
Pridružen/a: pet 07 tra, 2006 1:12 am Postovi: 3252 Lokacija: treći kamenčić od sunca :)
|
da se poslužim izrazom kolege forumaša - nabijem ja ubrzani razvoj tehnologije i znanosti ak je postignut zahvaljujući ratu i pokoljima
pa ak federacija predstavlja neki ideal civilizacije, onda mi je logično da puno ulaže u obrazovanje, znanost, razvoj i društvo općenito, i da je u tome stup napretka...i valjda su dosegli taj stupanj da im nije potreban rat da bi ubrzano napredovali...
_________________ njanjanja
|
| uto 23 svi, 2006 7:34 pm |
|
 |
|
Fi'ta Gul
|
Svima je cilj što veća ekspanzija odnosno širenje i svog područja i utjecaja. Ako gledamo iz perspektive kraja 24. stoljeća, do tada su se svi već međusobno poklali, gotovo svatko sa svakim i pretrpjeli goleme gubitke. U međuvremenu su i tehnološki napredovali do neke ujednačeno visoke granice, a situacija se relativno smirila na nekakvom statusu quo odnosno nekoj vrsti hladnog rata i reže jedni na druge, ali nitko neće ulaziti s nekim u otvoreni sukob jer ostali čekaju kao grabljivice da iskoriste povoljnu priliku.
|
| uto 23 svi, 2006 7:37 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
|
Lil'Mee je napisao/la: da se poslužim izrazom kolege forumaša - nabijem ja ubrzani razvoj tehnologije i znanosti ak je postignut zahvaljujući ratu i pokoljima pa ak federacija predstavlja neki ideal civilizacije, onda mi je logično da puno ulaže u obrazovanje, znanost, razvoj i društvo općenito, i da je u tome stup napretka...i valjda su dosegli taj stupanj da im nije potreban rat da bi ubrzano napredovali... starfleet se isto razvija zbog potreba/opasnosti od rata -ablativni oklopi, kvantna torpeda, itd.
i kao sto sam htio reci -ne mora biti pokolja... hladni rat...
no dobro, dosta sad o ratu...
kao sto sam htio zapoceti...
kaj je sa pravednosti obrazovnog sustava?
svi zanamo kak ima raznih profesora -neki poklanjaju ocjene, neki puno se puno trude i traze, neki su subjektivni, neki su skompeksirani...
nemaju svi ucenici istu situaciju u skolama pa jednim dijelom zbog toga nemaju ni isto znanje
-jel to posteno?
kaj mislite, jel su smislili neki superduper sistem u federaciji ili jos uvijek jednim dijelom ovisis o sreci...?
|
| uto 23 svi, 2006 10:36 pm |
|
 |
|
Inquisitor
Pridružen/a: čet 06 tra, 2006 11:54 am Postovi: 7828 Lokacija: R. Trešnjevka, Zagreb
|
pa mislism da bas toliko savrseni sustav obrazovanja nemaju... da su iskljucili faktor lose raspolozenog profesora i sl.
_________________ Cptn. Picard: Mutiny!? On a Federation starship? That's... that's shocking, it's... it's unthinkable.

|
| uto 23 svi, 2006 10:51 pm |
|
 |
|
Fi'ta Gul
|
Ne postoji savršeni sustav obrazovanja ni savršeni profesor, bar ne na Zemlji niti drugdje gdje svatko funkcionira kao samostalno i različito biće. U svim serijama je netko pričao o ponekom lošem iskustvu jer im nešto nije išlo ili nisu nekog profesora podnosili, ili on nije podnosio njih.
|
| uto 23 svi, 2006 11:40 pm |
|
 |
|
Egzobiolog
Pridružen/a: čet 11 svi, 2006 12:52 am Postovi: 19665 Lokacija: Planet Vulcan Naj Serija: ENT Naj Film: Insurrection Opis Stanja: Always positive Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human
|
...ali nije bilo puno epizoda prikazanih o životu na Zemlji u vrijeme federacije... pa je većina toga samo nagađanje (nešto se sjećam DS9 kad je Sisko došao kod oca... koji je vodio restoran) ... vjerujem da je postojao sustav novca u to vrijeme...
| uto 23 svi, 2006 11:52 pm |
|
 |
|
Fi'ta Gul
|
Morao je biti neki sistem. Nije se sve moglo svoditi na replikatore i razmjenu dobara kao prije 2000 godina.
|
| sri 24 svi, 2006 12:07 am |
|
 |
|
Egzobiolog
Pridružen/a: čet 11 svi, 2006 12:52 am Postovi: 19665 Lokacija: Planet Vulcan Naj Serija: ENT Naj Film: Insurrection Opis Stanja: Always positive Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human
|
...da, da trebalo je biti nešto...
..razmjena možda...?! 
| sri 24 svi, 2006 12:35 am |
|
 |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|