|
Sada je: pon 17 kol, 2026 9:06 pm.
|
Neodgovoreni postovi | Aktivne teme
| Autor/ica |
Poruka |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: pet 07 tra, 2006 11:39 pm Postovi: 1007 Lokacija: stara ružma
|
 PRAVDA u Federaciji
evo zapoceo bi diskusiju (u nadi da ce je bit) sa jednom izrekom...
Zakon je vrlo pavedan.
Zabranjuje siromašnima da
prose i spavaju ispod
mostova. Ali isto
zabranjuje i bogatima.
makar u federaciji navodno nema "bogatih" i "siromasnih" znamo da nisu svi bas jednaki...
federacija nije samo starfleet vec i hrpa ljudi koja zivi po planetima, kolonijama, i starbaseovima kao civili...
Kaj mislite -kakvi su to zakoni u drustvu gdje nema novaca?
mislim -kaj bi vi radili da zivite u federaciji -na nekom planetu- i dal bi to bilo legalno  (dal je dopusteno u federaciji bit totalni looser i ne radit apsolutno nis cijelo vrijeme -kao sto bi vecina vjerojatno bila  )
i za kraj - anketa o jednom posebnom zakonu u federaciji -Prime Directive-u
(koji btw ima 47 stavaka -spomenuto u VOY)
"... The Prime Directive is not just a set of rules; it is a philosophy... and a very correct one.
History has proven again and again that whenever mankind interferes with a less developed civilization,
no matter how well intentioned that interference may be,
the results are invariably disastrous."
Captain Picard (TNG: Symbiosis)
_________________ "Tko je zreo, brže truli!" To find what you seek in the road of life, the best proverb of all is that which says: "Leave no stone unturned." Have no fear, Batsla is here...
|
| sub 20 svi, 2006 11:50 am |
|
 |
|
Egzobiolog
Pridružen/a: čet 11 svi, 2006 12:52 am Postovi: 19665 Lokacija: Planet Vulcan Naj Serija: ENT Naj Film: Insurrection Opis Stanja: Always positive Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human
|
...hm... zanimljivo razmišljanje...
...novac više nije sredstvo oko kojeg se veti život.. poblem gladi i smeća riješen je replikatorima... hrana se proizvodi, ali više onako iz gušta... baš me zanima kak natjerat ljude da rade nekaj...
...sve se vrti oko federacije, i starfleet academije...
...kolonije ljudi odlaze na druge planete kako bi ih nastanili i stvorili neki svoje okoliš...
..istraživaći - oni pak imaju previše posla, toliko toga treba istražiti...
...zakoni u društvu bez novca... pa, hm, jel se to meni čini ili je to malo dosadno!?
| sub 20 svi, 2006 12:13 pm |
|
 |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
meni je cijela ta stvar sa trgovinom bez novca nejasna. vidim kako bi to bilo moguce da je federacija zatvorena tvorevina koja odrzava svoju tradiciju vec stoljecima, ali ne razumijem kako sve nove clanice uspjevaju prilagoditi svoju ekonomiju tako necemu. jer sve do trenutka ulaska u federaciju njima treba novac (kako bi mogli poslovati sa drugim planetima) a onda ga se odjednom trebaju rijesiti. zato ja mislim da nakon ulaska u federaciju neki planet ima određeno vrijeme u kojem mora svoju unutarnju ekonomiju prilagoditi federaciskoj politici.
sto se tice ankete imam jednu primjedbu: stav voyagera nije da cilj opravdava sredstvo. u vecini slucajeva je upravo suprotan (npr Equinox)
_________________ "Pipci! Oni ulaze svuda!", Mirna.
|
| sub 20 svi, 2006 12:14 pm |
|
 |
|
Counselor
Pridružen/a: pet 07 tra, 2006 1:12 am Postovi: 3252 Lokacija: treći kamenčić od sunca :)
|
za tako nešto treba prijelazno razdoblje od valjda nekoliko stoljeća da se promijeni mentalitet ljudi...
uopće ne mogu komentirat kak bi to izgledalo jer mi je to neprimjenjivo na današnje društvo, današnje ljude. ne mogu (nažalost) zamislit društvo u kojem se ne bi sve vrtilo oko novca i u kojem bi svi radili samo zbog doprinosa zajednici...
a ako unatoč lijepoj teoriji ipak postoje podjele i nejednakosti i siromaštvo, onda čemu sve to uopće? 
_________________ njanjanja
|
| sub 20 svi, 2006 3:46 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: pet 07 tra, 2006 11:39 pm Postovi: 1007 Lokacija: stara ružma
|
Ant je napisao/la: meni je cijela ta stvar sa trgovinom bez novca nejasna. meni je puno toga u federaciji nejasno -zato pitam... mozda mi to sve gledamo iz previse balkanske perspektive... ne znam Lil'Mee je napisao/la: za tako nešto treba prijelazno razdoblje od valjda nekoliko stoljeća da se promijeni mentalitet ljudi... uopće ne mogu komentirat kak bi to izgledalo jer mi je to neprimjenjivo na današnje društvo, današnje ljude. ne mogu (nažalost) zamislit društvo u kojem se ne bi sve vrtilo oko novca i u kojem bi svi radili samo zbog doprinosa zajednici... zamisli sebe u ST svemiru na zemlji i reci kaj bi radila...
evo ja sam poznat ko nabrijani ferovac pa mislim da bi se vjerojatno ubijo da dodem na akademiju i letim okolo po svemiru -no ak ne bi uspio onda bi vjerojatno radio u nekom salonu (tam di je Tom Paris iso) i usavrsavao svoje sposobnosti u biljaru... i naravno snimio bi 3. epizodu ST:HNTDWI u holodeku 
_________________ "Tko je zreo, brže truli!" To find what you seek in the road of life, the best proverb of all is that which says: "Leave no stone unturned." Have no fear, Batsla is here...
|
| sub 20 svi, 2006 4:15 pm |
|
 |
|
Counselor
Pridružen/a: pet 07 tra, 2006 1:12 am Postovi: 3252 Lokacija: treći kamenčić od sunca :)
|
maX je napisao/la: mozda mi to sve gledamo iz previse balkanske perspektive... ne znam
mislim da je to istina
kaj bi ja radila?
jedno je sigurno: ako bi se dičili po svemiru svojim pravednim zakonima, a među civilima na zemlji bi situacija bila loša, ne bih baš bila prezadovoljna takvim režimom i vjerojatno bih ko i većina išla po balkanskom sistemu 'napravi sve što možeš da tebi i ljudima koje voliš bude što bolje'...
ALI ako govorimo o civilizaciji čiji je mentalitet drukčiji od našeg današnjeg, gdje se ne bi događalo da ja radim deseterostruko dok pol mog naselja zjake prodaje jer može - to je druga priča...sigurno bih dala sve od sebe...
|
| sub 20 svi, 2006 4:31 pm |
|
 |
|
Counselor
|
i da, bilo bi upravo divno da svatko može raditi upravo ono što želi, bez brige za egzistenciju - jer ne mora razmišljati koliko će zaraditi... 
|
| sub 20 svi, 2006 4:34 pm |
|
 |
|
Inquisitor
Pridružen/a: čet 06 tra, 2006 11:54 am Postovi: 7828 Lokacija: R. Trešnjevka, Zagreb
|
pa ako si rodjen u federaciji... po mogucnosti na Zemlji (tzv. raju)... u doba TNG-a npr. ponasao bi se kao vecina ljudi tamo jer bi za takvo ponasanje jedino znao. A procjenjujuci po starfleetu (sto je losa procjena jer jer to ipak podosta militaristicka organizacija... ali to je najbolje kaj imam za procjenu  ) vidim da je vecina ljudi nabrijana na drustveno koristan rad... da im to daje neki status u drustvu. Pa bi se tako vjerojatno se i ti ponasao jer nebi bio upoznat sa nacinom ramisljanja ljudi iz 20./21. st.
S druge strane da te pokupe iz sadasnjosti i ostave te tamo... onda bi se vjerojatno samo zaebavao... dok nebi skuzio da se bas ljudi i ne zele druziti s tobom... pa bi se prilagodio toj radnoj sredini.
Naravno sve ovo kaj pricam vrijedi (IMHO) ako su ljudi u Treku "evoluirali" kao sto nam TNG zeli reci (tako reče TNG... i bi tako  )
_________________ Cptn. Picard: Mutiny!? On a Federation starship? That's... that's shocking, it's... it's unthinkable.

|
| sub 20 svi, 2006 5:41 pm |
|
 |
|
Mister 47
Pridružen/a: pet 07 tra, 2006 5:38 pm Postovi: 1609 Lokacija: Philadelphia, PA Spol: Muški Naj Serija: ENT Naj Film: ST: IV
|
Gle, ako zakon je zakon, ali npr. ako kao u 3. sezoni Ent-a, moraš nekome nanijeti zlo da bi spasio svemir, onda je u redu. Voyager baš nije nikome nanio zlo za svoju sebične namjere.
Bar ne namjerno(8472 i Borg).
| sub 20 svi, 2006 6:55 pm |
|
 |
|
Njegova Debela Eminencija
Pridružen/a: uto 11 tra, 2006 11:35 pm Postovi: 1131 Lokacija: Elsewhen
|
Mr.bobo je napisao/la: ...hm... zanimljivo razmišljanje...
...novac više nije sredstvo oko kojeg se veti život.. poblem gladi i smeća riješen je replikatorima... hrana se proizvodi, ali više onako iz gušta... baš me zanima kak natjerat ljude da rade nekaj... ...sve se vrti oko federacije, i starfleet academije...
Hmmmm, da vidimo...mislim da ljudi olako shvacaju stvari poput replikatora i holodeckova i sl, koje stvaraju stvari "iz cistog zraka". Ne ide to tako. Za rad replikatora potrebna je enegija, i to puno nje. A to zahtijeva elektrane, sustave za transport i raspodjelu energije i sl. A to treba napravit. Pa kad to napravis to treba odrzavati i popravljati. A znamo da Federacija ne koristi robote/androide. Dakle ima posla. Sve te lijepe stvarcice u Treku treba napraviti i usavrsavati.
Naravno, vecina stvari se radi u industrijskim replikatorima, ali i njih treba konstruirati i odrzavati. Takodjer, pri procesu replikacije je pozeljno imati nekakvu materiju slicnu onoj koju zelio izreplicirati, inace bi trosak energije bio ogroman i neefikasan. Tako da i tu materiju treba uzgojiti/izrudariti/stavec. I tu ima posla.
Sto se tice hrane iz replikatora, spomenuto je vec da ta hrana nije "istog" okusa kao i prava uzgojena hrana. Zato se replikatori za hranu uglavnom najvise koriste tamo gdje je uzgajanje hrane problem (brodovi, stanice, outpostovi na planetama nepogodnima za zivot). Na svim drugim mjestima se preferira uzgojena hrana, tako da i tu ima posla.
Da ne duljim, razvoj tehnologije je u Star Treku omogucio puno lakse obavljanje posla, tako da ljudi imaju puno vise vremana za osobne/drustvene aktivnosti, ali posla IMA, i treba ga se obaviti kako bi drustvo moglo funkcionirati. Nedostatak financijskog poticaja rjesava se naprednijim odgojem - usadjivanjem osjecaja odgovornosti i slicno.
_________________ "Telling truth is just an excuse for a lack of imagination."Garak, DS9
|
| sub 20 svi, 2006 7:38 pm |
|
 |
|
Egzobiolog
Pridružen/a: čet 11 svi, 2006 12:52 am Postovi: 19665 Lokacija: Planet Vulcan Naj Serija: ENT Naj Film: Insurrection Opis Stanja: Always positive Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human
|
...pitam se kako kako bi ta raspodjela posla išla...
Gul Remal-odlično si to napisao...
...sad mi je napamet palo obrazovanje... koliko bi se školstvo promijenilo?
...kakav bi bio "novi" sustav... što bi se učilo... vjerojatno puno više o životu izvan planeta... hmmm proradila mi mašta... 
| sub 20 svi, 2006 10:10 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: čet 06 tra, 2006 9:40 pm Postovi: 1166 Lokacija: Zg
|
Jasno da bi skoro sve bilo drukcije, ali sa takvim drustvom bez novca , (osim prema vanjskim planetima), kad ljudi ne bi morali raditi za golu egzistenciju, vecina bi po nasim mjerilima imali cudne i malo potrebne poslove koji bi bili vise hobiji ali za koji preuzimas ozbiljnu obavezu.
Naime svatko radi ono kaj voli ,ali to onda mora raditi kak treba s odgovornoscu.
Vjerujem da bi se naslo ljudi / humanoida koji bi voljeli raditi svakakve poslove na raznim mjestima, ali je pitanje koliko bi dugo htjeli raditi isti posao, kao sto se i u ovo nase vrijeme, (barem na zapadu - sposobniji ljudi) dogadja da ljudi rade neki posao po 3 do 5 godina pa ili napreduju ili odu raditi negdje drugdje ili nesto sasvim drugo. To ovisi i o dobi djelatnika, jer mladje ljude mogu zanimati dinamicniji poslovi ili gdje se vise putuje dok bi mogli stariji raditi poslove koji bi 'klincima' bili turbodosadni. Tako bi se naslo radnika za skoro svaki posao, a iako nema vidljivih robota (humanoidnih) sigurno bi bilo automata na sve strane, kao Elektroluxov robotski usisavac i slicno za dosadne ponavljajuce poslove.
Uff ljudi zaustavite me.

_________________ Hvala Daso : “Shvatio sam da čovjek drugoga čovjeka smije gledati s visine samo kada mu pomaže da se pridigne.”
|
| ned 21 svi, 2006 12:53 am |
|
 |
|
Counselor
|
nenadg je napisao/la: Uff ljudi zaustavite me. 
idi učit
a sad, kaj mislite - je li tako nešto imalo izvedivo u stvarnosti? za 200, 300 godina, ikad?
|
| ned 21 svi, 2006 5:13 pm |
|
 |
|
Inquisitor
Pridružen/a: čet 06 tra, 2006 11:54 am Postovi: 7828 Lokacija: R. Trešnjevka, Zagreb
|
Lil'Mee je napisao/la: a sad, kaj mislite - je li tako nešto imalo izvedivo u stvarnosti? za 200, 300 godina, ikad?
pa cek malo... kaj nije ST direktni prijenos... dogadjaja iz buducnosti? 
_________________ Cptn. Picard: Mutiny!? On a Federation starship? That's... that's shocking, it's... it's unthinkable.

|
| ned 21 svi, 2006 5:31 pm |
|
 |
|
Fi'ta Gul
Pridružen/a: pet 19 svi, 2006 2:09 pm Postovi: 6485 Lokacija: Cardassia Prime
|
Bilo bi moguće kad bi nam se jako promijenili moždani sklopovi, i to kolektivno. Jako je teško i dugotrajno iz temelja promijenit stvari na globalnoj razini. Trebali bi prestati trčati samo za lovom, koristiti nuklearnu energiju za utrku u naoružanju i Ameri bi trebali prestati izvoditi "mirovne" misije i krasti naftu pod izgovorom da spašavaju ugnjetavane od tiranina kad su oni najveći ugnjetavači. Za takve promjene treba nešto jaaako veliko. Možda je zbilja neizbježno da izazovemo 3. svjetski rat i dovedemo se na rub istrijebljenja. Tako izgledaju gotovo sve moguće i filmske i pisane verzije budućnosti, možda baš tako mora biti.
_________________ William T. Riker: "Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise."
|
| ned 21 svi, 2006 5:33 pm |
|
 |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|