Re: Utjecaj Star Treka na vaše ponašanje
I tako ovih dana, koliko toliko prateći Norexanovo "rešetanje", podsjećam se trek tema u kojima sam namjeravao ali na kraju nisam pisao... pa sad nadoknađujem poneku...
Norexan je napisao/la:
Ukratko po meni da je u svetu vise trekera tj ljudi koji su skontali samo poentu treka veoma brzo bi taj svet postao stvarnost,

ako ne u celini sto je po meni malo verovatno onda barem delimicno..ukratko da nas ucini civilizovanijim

Ovo razmišljanje mi se veoma sviđa i podržavam ga
I ja sam, kao što su i neki drugi u temi spominjali, gledao trek i uspoređivao stvari izrečene u njemu sa stvarnim situacijama, gledao da li sam u nekim stvarima napravio slično kao i likovi, ili sam postupio drugačije. A ponekad mi se je (poput epke "Nothing Human" i sličnih) činilo da su scenaristi zastranili...
S vremenom sam sve manje pozornosti posvećivao bitkama, brodovima i glumcima, a sve više pokušavao povezati taj napredniji svijet koji se prikazuje sa ovim današnjim, i razmišljati da li je moguće, u stilu pjesme "getting from here to there", doći do te razine evolucije čovječanstva koja je prikazane u Treku.
Nakon što sam sve više počeo pratiti stanje u svijetu, i nakon što sam svoje prvo skromno Trek predavanje posvetio ekonomiji u Treku, sve mi je više bilo jasno da me najviše zanima upravo ta tematika.
Za sada jedini konkretni pokret koji nudi viziju budućnosti koja je u skladu s titi vodiljom Treka je Zeitgeist. Poveznice sam najviše primjetio u epizodama i scenama iz filmovima koje se bave razlikama između Svijeta budućnosti i ovoga koji imamo sada (najviše "Neutral Zone" (za mene definirajuća epka), ali i druge poput scena iz Voyage Home, First Contacta i sličnih) jer upravo takve epizode nude najbolju usporedbu "svijetova".
Uz TZM, nastojim proširiti horizonte i proučavati tematiku i iz drugih kuteva, čitajući knjige i gledajući dokumentarce, istodobno i prateći realno stanje svijeta i u kojem smjeru ide. Nastojim što više shvatiti probleme današnjeg društva, razumjeti napredna "out of box" raqzmišljanja, dokučiti što nas stvarno čini ljudima, a što je samo propaganda, i biti dio promjene do koje će prije ili kasnije morati doći ukoliko želimo preživjeti kao vrsta.
Takvo putovanje traje, uvijek se ima nešto novo za naučiti, odbaciti krive pretpostavke i prihvatiti nove. I smatram da su takva nastojanja jedan djelić smisla života - što je moguće bolje shvatiti Svijet oko sebe. I ako je moguće, nastojati ga promijeniti nabolje.
Kao poticaj za ta moja nastojanja je veliku, možda i ključnu ulogu, odigrao upravo Trek.