Sada je: pon 03 kol, 2026 8:09 pm.

Započni novu temu Odgovori  [ 81 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6
 Übermoral 
Autor/ica Poruka
Über Trekkie
Über Trekkie

Post Re: Übermoral
buco je napisao/la:
@max [ kad nadjes vrimena]
Na koji nacin mislis da ce tehnologija pomoc stvaranju ozracja za "prelazak" na "ubermoral"..?
Jer komparativno gledano , luk i strijela su u odnosu na toljagu mnogo sofisticirano oruzje pa nis ni bilo od "ubermorala" , jedino je "neubernemoral" profitira....

mislio sam nadugo i nasiroko se raspisati o tome koji utjecaj bi mogo imati napredak u medicini (to je isto vezano uz tehnologiju) ili kako tehnologija moze povecati sigurnost i udobnost zivljenja zbog cega covjek mozda pomalo zaboravi na svoju predatorsku prirodu i pretvorise u ...amerikanca... zaljepljenog za kauč ispred televizora (ali to je sad vec neka druga tema :) ) ili kako se dobar dio tehnologije razvija upravo iz, ili zbog nekih nasih ubermoralnih ciljeva... da se povezemo, istrazujemo, pomazemo si (internetom, mobitelima...) ...mislim, sve se to radi iz profita, ali ispada da je tehnologija za ubermoralne svrhe jako profitabilna stvar (tipa svi istrumenti za medicinske svrhe, ljekovi itd... a priznat cete, spasavanje ljudskih zivota je nesto "uber"moralno :) )
...

No, u biti se ne bum raspiso o tome jer sam shvatio da je srz mog arumenta kako ce "tehnologija pomoc stvaranju ozracja za "prelazak" na "ubermoral"..? " u biti -edukacija

Pa zato samo ukratko:
Edukacija je taj element u kojem ja mislim da tehnologija moze naaaaajvise pridonjet. Tehnologija moze omoguciti da se velika kvantiteta nauci vrlo kvalitetno... te da velike mase kvalitetno obrazuju, sto automatski mijenja mentalitet ljudi. Kad bi se u edukacijske svrhe koristile stvari poput holodeka i slicnih stvari di bi covjek mogao onak cist iz zabave naucit vozit i auto i avion i space shuttle i tanker i formulu 1 ..i sve to sa svojih sweet 16. (onak to bi bilo neki predmet slican tjelesnom) kad bi se prirodni predmeti ucili kroz hrpu eksperimetiranja, a ne suhoparnog piskaranja po ploci, a povijest tako da prozivis par dana kao rimski vojnik....Mislim da bi i zainteresiranost i uspjeh obrazovnog sustava bio daleko veci sto bi kao posljedicu imalo da se vecina stanovnistva intelektualci.. koji ne padaju bas tako lako pod utjecaj svojih predatorskih nagona ...tj. bili bi svi NERDOVI :) (gledano iz danasnje perspektive dakako :) )
Edukacija je ta koja utjece na misljenje buducih generacija, koja moze promijeniti mentalitet ljudi... ako je kvalitetno izvedena (a tome tezimo, kaj ne? )
...pa mislim, danas razne kulture i postoje samo zato jer se namjerno odupiru globalizaciji i drze se tradicionalnih ucenja... koja djeca uce u posebnim skolama (tipa skole samo za zidove ili amise ili muslimane itd.) pa se tak i odrzavaju drugaciji mentaliteti u drustvu ...

pon 10 pro, 2007 5:36 pm
Profil ICQ
Dai-zvizda
Dai-zvizda

Naj Serija: ENT
Opis Stanja: Sranje
Zanimljivo... ali ..par primjedbi.... :?

Max je napisao/la:
..... intelektualci.. koji ne padaju bas tako lako pod utjecaj svojih predatorskih nagona

Pa intelektualci kao"najelitniji" dio drustva jezgra tehnoloskog buuma i napretka i to oni oni ponajbolji , nazalost , rade upravo na razvijanju svih mogucih i nemogucih metoda za unistavanje ne pojedinca vec za genocid...

Kad dodju ljudi i nozevima ili puskama pobiju 1000 i vise ljudi , onako nicin izazvani... bivaju osudjivani za pokusaj genocida i to je uredu ..ali kad u isto vrijeme netko modernom tehnologijom urade ne samo isto vec i mnogo gore stvari ..sto biva .. nuzna obrana ... radi smanjenja zrtva .. "kolateralna steta".... i tak to...ne...
I dan dans se moralni puk i intelektualci skrivaju iz tih sintagmi koje su sami smislili u svoju obranu..
Zar ti od njih ocekujes da donesu morani "uskrs" covjecanstvu...!?
Oce li tebi jednom postat jasno , neznam sto vi to ucite ns FERu , da su nazalost najvece strahote covjecanstvu donesene upravo od znanosti i tehnologije ... pogovu u 19 stoljecu .. ranije je to i izgledalo zaista kao napredak civilizacije ..ali 19 je stoljece sve to okrenulo naglavacke i tako su "nove tehnologije" zapravo uglavnom nus produkti zastarjelih vojnih tehnologija i istrazivanja iz te sfere ...

Ja osobno mislin da takvi ljudi sigurno nece donijet bolje [ ubermoral] covjecanstvu... uostalon to isto stoljece je to i pokazalo...
Eto vec u na svom faxu imas profesore koji pod svoje prodaju kopije ARMovih ili MIPSovih dokumenata , dodali su predgovor par primjera i naravno prijevod.... jel to moralno..?
I neki primjeri su izvorno od kompanije preslikani i koriste se kao " uzorak" u knjizi...
Ak se ne varan ARMove jezgre su osobito poularne u "beletristici" koju C/P metodom masovno rade oni isti koji tebi vijerojatno sluze kao uzor ...tvoji profesori.. [ neki].....
To san rekao samo da se zna ..jer ljudi ka moralno najcesce uzimaju postupke svojih roditelja i naranvo profesora........
Coviku kojen je moralno kopirat tudje i prodavat pod svoje [ bezbrojne knjige o ARMovin jezgrama] kao i onom kojemu je to uredu , tesko da je "ubermoral" jaca strana a i da ce i bit ....... :wink:

Vrijeme je da se neke stvari pocnu rasclanjivat... i pokazivat kako izgleda ta znanost koja bi nam tribala "sutra" donet "ubermoralno" drustvo...
Nazalost ja tu nevidin mrvu moralnosti ......cak i za ove sadasnje "moralne" kriterije ........ #-o

Pozdrav

Kopirajt 55

Tehnika Pucanstvu !

pon 10 pro, 2007 6:59 pm
Admiral
Admiral

OK, Buco, slažem se. Ali, hoćemo li se vratiti u pećine? Znaš i sam da nećemo. Prema tome, i dalje mislim da je glavno pitanje ne da li je uebermoral moguć, nego što nam je činiti da bude moguć. Lako je lamentirati "grozno je i ja tu nemogu ništa". Puno je teže prionuti poslu u malom dijelu svemira koji bi nam trebao biti najpoznatiji a to smo mi sami. Ako svatko od nas dođe u mir sa samim sobom, a teži nećem većem, možda uspijemo zakvačiti još nekoga na istu briju. Korak po korak. Već i ova rasprava određeni je korak, jer dokazuje da ljudi čak i na ovom mjestu koriste sive stanice, pa čak i ako se ne slažemo, ciljevi postoje....
Malo su grubi na rubovima, pa na njima treba raditi. :D

Eto, meni se čini da i ti, zapravo, u dubini, vjeruješ u više ciljeve. Samo te život zašamarao. I mene je, ali se još nisam predao. Nemoj ni ti.

Confusion wil be my Epitaph!

uto 11 pro, 2007 10:14 am
Über Trekkie
Über Trekkie

buco je napisao/la:
Oce li tebi jednom postat jasno , neznam sto vi to ucite ns FERu , da su nazalost najvece strahote covjecanstvu donesene upravo od znanosti i tehnologije ...
meni je savrseno jasno za koje potrebe se razvija i koristi tehnologija. Pa na mom faxu vise od pol projekata je za vojsku (i to jos americku k tome), na mom zavodu/smjeru je apsolutno sva oprema i tehnologija dosla o vojske i gotovo svi profesori koji imaju neke projekte rade ih upravo za vojsku... pa ce tako i moj/nas diplomski, ako bude ikakvog napretka, bit primarno koristan americkoj vojsci...

no ti se opet kacis za neku iznimku... zvucis kao: "los je covjek koji je izmislio noz za rezanje kruha jer se nozem moze ubit covjeka... samo je potrebno da mu netko krivo pogleda u kruh :)"
Naravno da se svaka stvar moze iskoristit za zlo, al nije nam to primarni cilj..

(sto se tice ARMa i FERa... ja ne znam nikakve detalje, al bio sam na prvom satu iz predmeta na kojem se to uci (ARM i RISC procesori) i lik koji to predaje (Basic mislim) je rekao da je on za diplomski projektirao jedan od tih procesora i da je u knjizi opisan upravo taj njegov procesor, tj. knjiga je vise manje njegov diplomski... a inace ne vjerujem da bi fax samo tak krsio autorska prava.. za to cu se bas raspitat)

Citat:
Pa intelektualci kao"najelitniji" dio drustva jezgra tehnoloskog buuma i napretka i to oni oni ponajbolji , nazalost , rade upravo na razvijanju svih mogucih i nemogucih metoda za unistavanje ne pojedinca vec za genocid...
Kad je Einstein pisao Rooseveltu o tome kak vjeruje da njemci grade atomsku bombu i kako bi i amerikanci trebali nesto poduzet da ne izginu... ja mislim da je to radio iz moralnih razloga -da spasi svijet od njemaca koji bi vjerojatno pobacali hrpu atomskih na SAD samo da ih imaju...
..to sto je njegova moralna zelja na kraju izvrnuta naglavce je druga stvar..(nije on donio tu odluku i ne znam dal ga treba optuzivat zbog toga)
znanstvanici koji su radili bombu sigurno nisu to radili s motivacijom da pobiju hrpu ljudi, vec da se obrane, prezive... a to sto je to citavo istrazivanje pomoglo razvoju nuklearnih elektrana... to isto nitko ne prica...

Rat i koristenje tehnologije u ratne svrhe nije nesto sto se desava svaki dan -to je iznimka...
i kao sto sam reko, ne radi se sva tehnologija da bi se ljudi efikasnije ubijali , vec da bi ljudi efikasnije zivjeli!

vojska mora postojati, ima ju svaka drzava i vojska uvijek posjeduje najbolju tehnologiju za unistavanje... pa opet, dal sve drzave na svijetu ratuju? Da li uopce zele ratovati?

uto 11 pro, 2007 11:42 am
Profil ICQ
Dai-zvizda
Dai-zvizda

Max je napisao/la:
..Naravno da se svaka stvar moze iskoristit za zlo, al nije nam to primarni cilj..

Problem je u tome @max sto se nazalost mnoge stvari tj nove tehnlogije i novonastali proizvodi iz njih primarno koriste za "zlo" , a dobro je obicno samo nusprudukt , slucajna pojava, i to uglavnom kad vise nije novo vojsci...
I jel znas jednu vojsku svijeta koja sebe naziva "osvajackom" ..? ja neznam ni za jednu....sve su "oslobodilacke" .. . :?
Sve one brane covjecanstvo od strasnih neprijatelja.... naravno po svojin mjerilima , eto to jedan od "problemcica" ...izmedju ostalog ... kod vojske...i policije...opcenito....

Max je napisao/la:
.... ja mislim da je to radio iz moralnih razloga -da spasi svijet .....

Mozda i je mozda i nije....no kako god bilo... zna se gdje zapeo njemacki projekt fisione bombe.... svakako nije zapeo na poligonim i laboratorijama Los Alamosa ili kak se vec pise....
Tako je to , samo po meni osobno smijesan je to izgovor za "monstruma" kojeg su izgradili "mirotvorci"...
A da stvar bude jos smijesnija kad smo vec kod price o A bombama .., "veliki protinik" fizione bombe i "visoko moralna osoba" E. Teler , je nedugo zatim nicin izazvan , bio vodja projekta izrade fusione bombe ....jos strasnijeg oruzja kao sto znamo ..
Pa mnogo ti je ti je zanimljiv taj moral u znanstvenika ... da nebi dobija ban necu upotrijebit rijec koja bi ih najbolje opisala ..... #-o

Moj friend ima firmu za optoelektroniku i opticke uredjae [ otac , brat i on].. on sebe bas i nesmatra znanstvenikom... iako je odradija mnoge projeke a najveci dio toga radjeno je nazlost za najbolje narucioce .. razne vojske radi naravno sirenja " dobra i srece" u svitu....

@max netreba vojska rabit svoju tehnologiju za "usrecivanje" puka svaki dan.. nedaj boze... al ono "malo dana" u dosadasnjoj povijesti sto je koristila istrijebilo je prilican broj ljudi ... a mnoge i dan danas drzi u ropstvu upravo zahvaljujuce sve naprednijoj tehnologiji za ciscenje od "nepodobnih" .....nazalost ..
A najvecu pomoc u tome ima upravo od znanosti ....njene vec sad i desne i ljeve ruke...... :wink:

Pozdrav

Sliku svoju ljubim !

Tehnika Pucanstvu !

uto 11 pro, 2007 4:28 pm
Dai-zvizda
Dai-zvizda

Admini jel bi moga dobit kopiju, na email, ovog topica? Volia bi imat tu raspravu o ubermoralu s par tako odličnih sugovornika ka ča su bili ..max, chaky, picard..itd.. (mislin da ne moran C/P-at).

Zahvaljujem.

Pozdrav

Tehnika Pucanstvu !

pet 03 tra, 2009 6:18 pm
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 81 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: