|
Sada je: pon 03 kol, 2026 8:08 pm.
|
Neodgovoreni postovi | Aktivne teme
| Autor/ica |
Poruka |
|
Admiral
Pridružen/a: pet 23 stu, 2007 12:48 pm Postovi: 763 Lokacija: Galaksija Pivska pjena, pod šankom
|
 Re: Übermoral
Mislim da je osnovna greška u tome što smatraš da bilo kakav moral treba provodit, bilo pomoću policije, vojske ili popova.... Takav moral je samom sebi antipod, to je nametnuti moral i samim time više nije. Moral se ili osjeća ili ne.....I živjeti po moralu znači živjeti za sebe i u sebi i vlastitim djelima dokazivati da je (ako je) tvoja moralnost čista i uzvišena....I ne nametati....Nikad nametati.
| pet 07 pro, 2007 10:42 am |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: pet 07 tra, 2006 11:39 pm Postovi: 1007 Lokacija: stara ružma
|
buco je napisao/la: di nam je @max e, fax je pritego malo pa nisam stigo prismrdit forumu...  buco je napisao/la: A zad ne kuzin ono pravi krscani [ ili muslimani, zidovi, budisti] jel imaju i "krivi"...? ..
To sta je netko "zabunom" krsten ne znaci da je odma krscanin , to si i sam reka jeli , ali ako me oci sluze i usi jos ponesto cuju .. u prvin redovima nasih bogomolja obicno su instant "krscani" .. hmmm ..
"pravi" i "krivi" krscani  ..pa "krivi" bi bili oni koje sam i naveo -svecenici pedofili i ljudi poput mene koji su samo krsteni, ali nisu neki vjernici, kao sto si i rekao: ako je neko "zabunom" krsten, ne znaci da je krscanin... A "pravi" bi bili oni koji se stvarno drze principa, kojima ta vjera ispunjava zivot, koji nesto rade zabog te vjere (npr. pomazu drugima) i za koje nemam drugog opisa osim da su ...dobri... (a ima takvih ljudi, ne bi prico da nisam upozno... i to mladih, ne mislim tu na bakice koje stalno idu u crkvu) al dobro sad... Picard je napisao/la: što je to moral?
Rijec sa vrlo labavom definicijom! No da probam malo konkretnije  Obicno kad kazemo -moralno, mislimo sljedece: to je ispravna stvar za napaviti. Ja si mislim da bi kriterij (izvan okvira morala) za to sto je ispravno, a sto ne, mogao biti: sagledavanje posljedica nekog djela -iz perspektive drustva, ne iz osobne/sebicne perspektive. (tipa: ak netko zeli ubit nekog, posljedice bi bile gubitak tog covjeka iz zajednice u kojoj bi potencijalno mogo biti jako koristan, ako vec nije.. nikad ne znas sto bi mogao napraviti ako dobije sansu, zatim zaljenje njegove obitelji, mogucnost osvete i daljnje lancane reakcije, zatim mogucnost da taj isti covjek opet ubije nekog dugog kad je vec sposoban za to.. i tak dalje.. ionak trkeljam... uglavnom, potencijalno je bolje za drustvo/gospodarstvo/ekonomiju itd. da ne dode do ubojstva. Pa se uvuce misljenje da je to ispravno... sto zatim postaje moralno..)
Posto se kriterij i razmisljanje o tome " sto je dobro za drustvo" mijenja tokom vremena, mijenja se i moral... pa kak je buco reko, imamo hrpu razlicitih morala u razlicitim regijama svijeta i dobima u povijesti, ovisno o uvjetima tj. standardu zivota.. (za kanibale na nekom otoku je ocito moralno klat druge ljude i jest ih jer -jbiga- ne znaju za drugo) To je neki moj pokusaj objasnjavanja morala, a da se ne uvucem u cirkularnu definiciju. (bum pojasnio jos ak nije bas ispalo jasno  ) uglavnom ...tako i moderna tehnologija (kao u STu) moze utabati put prema tome da jedino prihvatljivo ponasanje bude -"ubermoralno"  sve drugo, jednostavno stvara previse problema  (posljedica) Picard je napisao/la: Mislim da je osnovna greška u tome što smatraš da bilo kakav moral treba provodit, bilo pomoću policije, vojske ili popova....
...Nikad nametati. Ja se skroz slazem s tim, no kad sam spominjao zakon i to kak mora bit netko toko ce prvodit taj zakon tj. drzat red htio sam reci da i taj moral kakav god bio, mora biti i na papriu.. da se zna Jer uvijek postoje ljudi -iznimke koji, mozda ne svojom krivicom, prekrse neka moralna nacela, te mora postojati nekakv zakon koji ce sve to regulirati... a i smatram da postoji jedna povratna veza izmedu pisanog zakona i ponasanja ljudi Cilj je u pravo vrijeme pogodit s tim pisanim zakonom ono sto ljudi nece shvatiti kao nesto nametnuto, vec nesto prirodno -onako kao bi i trebalo biti.
_________________ "Tko je zreo, brže truli!" To find what you seek in the road of life, the best proverb of all is that which says: "Leave no stone unturned." Have no fear, Batsla is here...
|
| pet 07 pro, 2007 1:03 pm |
|
 |
|
Admiral
Pridružen/a: pet 23 stu, 2007 12:48 pm Postovi: 763 Lokacija: Galaksija Pivska pjena, pod šankom
|
maX je napisao/la: Ja se skroz slazem s tim, no kad sam spominjao zakon i to kak mora bit netko toko ce prvodit taj zakon tj. drzat red htio sam reci da i taj moral kakav god bio, mora biti i na papriu.. da se zna Jer uvijek postoje ljudi -iznimke koji, mozda ne svojom krivicom, prekrse neka moralna nacela, te mora postojati nekakv zakon koji ce sve to regulirati... a i spatram da postoji jedna povratna veza izmedu pisanog zakona i ponasanja ljudi Cilj je u pravo vrijeme pogodit s tim pisanim zakonom ono sto ljudi nece shvatiti kao nesto nametnuto, vec nesto prirodno -onako kao bi i trebalo biti. Da. Apsolutno. Ali, problem je u tome što zakone piše manjina da bi lakše utjeravala većini. I postojeći zakoni, osim časnih iznimaka, služe samo nametanju volje. Dapaće, možda se 10 zapovijedi čine dobrim zakonom, ali i one su pisane s pogleda apsolutističke vlasti....
| pet 07 pro, 2007 1:07 pm |
|
 |
|
Dai-zvizda
Pridružen/a: čet 08 vel, 2007 4:44 pm Postovi: 3972 Lokacija: U polju kukuruza Naj Serija: ENT Opis Stanja: Sranje
|
Picard je napisao/la: Ali, problem je u tome što zakone piše manjina da bi lakše utjeravala većini. Hmm zanimljivo al gle sad paradoxa .. vecina bira manjinu koja ce mjesto nje ka finta , nazalost , upravljat drzavon..bar po modelu tkzv. demokracije ..e sad ta ista "manjina"... koja obicno kasnije ne sisa ovu vecinu pise zakone koji njoj pasu ..tak se dolazi do paradoxalne situacije da vecina bira manjinu koja ce joj ga ucerat.... E sad ti budi tu pametan... nesto tu ne stima...!?. @max [ kad nadjes vrimena] Na koji nacin mislis da ce tehnologija pomoc stvaranju ozracja za "prelazak" na "ubermoral"..? Jer komparativno gledano , luk i strijela su u odnosu na toljagu mnogo sofisticirano oruzje pa nis ni bilo od "ubermorala" , jedino je "neubernemoral" profitira.... Pozdrav GSMova 21

Tehnika Pucanstvu !
|
| pet 07 pro, 2007 7:49 pm |
|
 |
|
Environmentalist
Pridružen/a: pon 09 tra, 2007 12:50 am Postovi: 2488 Lokacija: Zagreb, Croatia
|
je li ovo uebermoralno? ljudi neće na slijedeću razinu dokle god rade ovakve stvari: http://www.glas-slavonije.hr/rubrika.as ... ESTI=84202
_________________ Dif-tor heh smusma!
|
| pet 07 pro, 2007 7:56 pm |
|
 |
|
Inquisitor
Pridružen/a: čet 06 tra, 2006 11:54 am Postovi: 7828 Lokacija: R. Trešnjevka, Zagreb
|
heh... i u buducnosti ce biti psihickih slucajeva ...
_________________ Cptn. Picard: Mutiny!? On a Federation starship? That's... that's shocking, it's... it's unthinkable.

|
| pet 07 pro, 2007 8:14 pm |
|
 |
|
Dai-zvizda
Pridružen/a: čet 08 vel, 2007 4:44 pm Postovi: 3972 Lokacija: U polju kukuruza Naj Serija: ENT Opis Stanja: Sranje
|
Nije bas.. ali zar te to iznenadilo...!? .. jest da bas , bar ne za sad , neidu "horde cukomrzaca" ulicama gradova ali nije nista novo dapace.. imali smo mi i "boljih" primjera ljudske "moralnosti".....pa nista..neki su i nagradjeni zbog svog "morala" ... Mene to podsjeca na onu znas ljudsku moralizatorsku "dramu" ..kad se znalo skupit drustvo u uzest janjca za na razanj .. 4/5 njih nebi doslo na vrime, a oni ca su dosli bi nakratko nestali u sumarku .... Naravno poslije bi svi nakon dobrog obroka moralizirali kako je jadan janjac , kako si to moga napravit , zar ti ga ni zao.... malte ne pisali bi nekrologe ..ali tek nakon sto su napunili zeludce janjetinom..... Eto taki smo mi ljudi .. obicni predatori ..copor je ganja janjca i najvjestiji je samo jednim poezom noza skratia muke zivotinji nis posebo razlicito od vukova , tehnika slicna . U "ubojstvu" su svi sudjelovali...iako kad bi neko sa strane slusa, ko nepozna ljudski rod , ispalo bi da mrava nebi zgazili.... Tako da bas neznam to nase ubermoraliziranje koliko ima smisla , sve je to lipo ali geni su jaci , bar u velike vecine hjumana.. Pozdrav Bozicnog praseta 55

Tehnika Pucanstvu !
|
| pet 07 pro, 2007 8:40 pm |
|
 |
|
Inquisitor
Pridružen/a: čet 06 tra, 2006 11:54 am Postovi: 7828 Lokacija: R. Trešnjevka, Zagreb
|
buco je napisao/la: Tako da bas neznam to nase ubermoraliziranje koliko ima smisla , sve je to lipo ali geni su jaci , bar u velike vecine hjumana.. ali od kud tebi to da nama upravljaju samo geni?
_________________ Cptn. Picard: Mutiny!? On a Federation starship? That's... that's shocking, it's... it's unthinkable.

|
| pet 07 pro, 2007 8:57 pm |
|
 |
|
Dai-zvizda
|
Chaky je napisao/la: buco je napisao/la: Tako da bas neznam to nase ubermoraliziranje koliko ima smisla , sve je to lipo ali geni su jaci , bar u velike vecine hjumana.. ali od kud tebi to da nama upravljaju samo geni? pise ak se ne varan..." geni su jaci..."..znaci da nigdje nisam rekao da su iskljucivo geni ti koji upravljaju ljudima nego samo da su , po mom misljenju , oni prevazni da bi ih mogao potkopat neki utopisticki ideal .... Pozdrav Odgojno obrazovna 11

Tehnika Pucanstvu !
|
| sub 08 pro, 2007 12:31 am |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: čet 06 tra, 2006 9:40 pm Postovi: 1166 Lokacija: Zg
|
Dok nemamo replikatore za jestivu i '' identicnu '' i jeftinu umjetnu hranu, jest cemo janjce, piceke, purice, pa cak i peseke ( istocna azija), a najmoralniji od nas samo ruzice i soju, kojih mi je isto u nacelu zao , ali moram jesti nekaj, pa jedem sve.( osim ljudi i dokazano inteligentnih bica, iako za ljude to bas i nije 100% sigurno ) A kad napravimo dobre replikatore za hranu, njam njam svakojaka umjetna a ukusna i divna cudesa koja se sad i ne usudim jesti, jer mogu sadrzavati i kojekakve pticje ili neke druge gripe, ili ludila...
_________________ Hvala Daso : “Shvatio sam da čovjek drugoga čovjeka smije gledati s visine samo kada mu pomaže da se pridigne.”
|
| sub 08 pro, 2007 12:53 pm |
|
 |
|
Inquisitor
|
buco je napisao/la: pise ak se ne varan..." geni su jaci..."..znaci da nigdje nisam rekao da su iskljucivo geni ti koji upravljaju ljudima nego samo da su , po mom misljenju , oni prevazni da bi ih mogao potkopat neki utopisticki ideal ....
sorry na krivom pitanju... ali ... zasto je tvoje misljenje da su geni jaci? Kako si dosao do tog misljenja?

|
| sub 08 pro, 2007 5:26 pm |
|
 |
|
Dai-zvizda
|
Chaky je napisao/la: buco je napisao/la: pise ak se ne varan..." geni su jaci..."..znaci da nigdje nisam rekao da su iskljucivo geni ti koji upravljaju ljudima nego samo da su , po mom misljenju , oni prevazni da bi ih mogao potkopat neki utopisticki ideal ....
sorry na krivom pitanju... ali ... zasto je tvoje misljenje da su geni jaci? Kako si dosao do tog misljenja? To se i ja pitan...!?..  gleda san copor vukova na HTV..ili san se sjetiaja svinjokolje...nesto od tega....!.. A i ovi geneticari i "evolucionisti" truju narod "neistinama".....o moci genetskog ustroja......ma znas ti njih......... Pozdrav Darvinova 66

Tehnika Pucanstvu !
|
| sub 08 pro, 2007 6:24 pm |
|
 |
|
Inquisitor
|
eh... tako mi i treba kad se nadam da cu dobiti razumljiv odgovor na jednstavno pitanje... 

|
| sub 08 pro, 2007 7:04 pm |
|
 |
|
Dai-zvizda
|
Chaky je napisao/la: eh... tako mi i treba kad se nadam da cu dobiti razumljiv odgovor na jednstavno pitanje...  Eh pa sad.. os rec da nisi razumija...!? ...to je najlakse nacin... vikat ja ne razumin.....!.. I odma je drugi kriv... Pozdrav Kviskotekina 55

Tehnika Pucanstvu !
|
| sub 08 pro, 2007 7:41 pm |
|
 |
|
Admiral
|
Iskreno....možda je OT, ali mene malo muči moraliziranje nad "jadnim životinjama", dok nam se većina hrani iz kontejnera, balavci s BMW-ima neometano gaze ljude, a nepostojeća mafija dnevno upuca nekoga.....
| pon 10 pro, 2007 1:24 pm |
|
 |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|