|
Sada je: čet 30 srp, 2026 4:34 pm.
|
Neodgovoreni postovi | Aktivne teme
| Autor/ica |
Poruka |
|
So Say We All
Pridružen/a: pon 12 vel, 2007 9:20 am Postovi: 4808 Lokacija: Between the thighs of Helen Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: ST: XI Opis Stanja: Neću više da mislim na ........
|
 Re: Moja prva ST priča
Priča je do polovice donekle shvatljiva, poslije sam se sav izgubio u prebrzom otkrivanju različitih likova.
| pon 06 lis, 2008 5:17 pm |
|
 |
|
anarho trekkie
Pridružen/a: ned 16 tra, 2006 1:52 am Postovi: 14375 Lokacija: Zagreb, Južna Europa Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: ST: IV Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija Koje si vrste?: hewmon
|
captain je napisao/la: ajd prvi put je pise Ja radnju nemogu ispratit kako treba  Ni ja  Cekat cemo da Bikup eventualno posta prosirenu, sredjenu verziju 2.0 
_________________ Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.
|
| pon 06 lis, 2008 6:57 pm |
|
 |
|
Imperial Fleet Commander
Pridružen/a: uto 23 svi, 2006 8:29 pm Postovi: 2067 Lokacija: Agud Aser, Andoria Spol: Muški Naj Serija: VOY Naj Film: First Contact Opis Stanja: </3
|
pa priča uopće nije tako loša. jest da ima gramatičkih grešaka i da bi ju trebalo malo proširit i otpetljat, ali priča definitivno ima potencijala kad se malo ispolira. ja neću kritizirat, jer smatram da je Trek-stvaralaštvo, u kojem god obliku i koliko god gramatički ispravno ili neispravno bilo, pozitivna stvar. ako ništa drugo, čovjek je bar imao petlje pokušati nešto i staviti priču ovamo.
Biskupe, ako imaš volju, samo piši, jer dok ima ljudi poput tebe, ST nikada neće umrijeti...
| pon 06 lis, 2008 7:24 pm |
|
 |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
 Re: Novo doba
Biskup je napisao/la: ovo mi je prvi put da takvo nešto pišem pa bi volijo da kritika bude puno imam ti jednu rijec za reci: show, don't tell. (ok, ok, tri rijeci. al' nije to sad bitno) o cemu se tu radi? jedna od bitnijih stvari koje valja imati na umu kad covjek sjedne nesto napisati je ta slatka mala fraza. ukratko, pokazi to sto si zamislio, nemoj to jednostavno prepricavati. veci dio teksta u biti pises o razgovoru. ok. pocnes sa prizorom kapetana koji sjedi u svom uredu. opisi ga! opisi ured. napisi sto kapetan razmislja. (pazi! ne o cemu razmislja, nego sto razmislja.) mozes tu ubaciti i malo "pozadinske price" (takozvani info dump), ali nemoj pretjerati s tim. recimo, cinjenica da se prica odvija u razdoblju postdominijskog rata moze se iznjeti i kroz kapetanovo razmisljanje. sad kad si malo razradio okruzenje i kapetanov lik idemo dalje. dolazi ovaj drugi kapetan. njega si mogao vec unaprijed najaviti kroz kapetanova razmisljanja, ali tek ga sada imamo pred sobom. opisi ga! i ne samo kako izgleda ili koje je vrste. reci nam kakav je njegov stav. kako se postavio prema kapetan? koliko sam skuzio covjek ima dosta briga na umu, kako se to ocituje u izrazu njegova lica ili govoru tijela? ok, sad imamo oba lika. slijedi dijalog. taj dio i meni samom ide najteze, ali evo par prijedloga. sjedni i promisli. imas likove. svaki od njih ce u razgovoru imati neke ciljeve. sto kapetan zeli? pretpostavljam informacije. sto ovaj drugi lik zeli? kako ce se to ocitovati u njihovom razgovoru? ovaj drugi lik ce vjerojatno vise govoriti da bi ispricao svoju pricu, ali zeli li on otkriti bas sve detalje? hoce li ga kapetan morati usmjeriti nekakvim pitanjima? kad si tako malo razmislio i imas u glavi otprilike tijek razgovora uzmi olovku/tipkovnicu i poslusaj koji trenutak dok ti se u glavi ne pojave glasovi. kada cujes kapetana i ovog drugog lika kako govore pocni to zapisivati. pisi samo dijalog. ne obraci paznju na navodne znakove, na komentare tko sto govori, na ostale opise. pisi samo cisti dijalog. pusti da ti se razgovor izlije iz glave. ne obaziri se na ostale ideje koje ti eventualno padnu na pamet u ovoj fazi. imaj likove pred ocima, slusaj ih sto govore i zapisuj to. kad ugledas pred sobom tako dobiveni dijalog odahni i malo se odmori. odi do kuhinje i popi casu vode. vratio si se? dobro. sad si procitaj dijalog koji si napisao. dosta toga nece imati previse smisla. to je ok, stvari imaju tendenciju zvucati bolje u glavi nego na papiru. prođi kroz tekst i popravi ga. sad mozemo reci da imas zapisano sto koji lik govori. premotaj na pocetak razgovora i pocni dodavati opise. prikazi izraze lica, mimiku, gestikulaciju. ubaci koju neizrecenu misao, koji komentar, takve stvari. sad bi i razgovor trebao biti manje vise gotov. u njemu si u sustini "pokazao" svoju pricu. po slicnom principu odradis i razgovor s admiralom, premda je on dosta kraci i jednostavniji pa nije ni toliko zahtjevan. ok. na taj nacin si na kraju dobio "prikazanu, a ne prepricanu" pricu. puno ljepsi rezultat. sada ti ostaje samo nastaviti pokazivati i razvijati ju, jer ovo sto sam procitao izgleda kao uvod u nesto vece. tako da... dokle god imas ideje i, jos znacajnije, volje(!) obavezno nastavi pisati dalje! (samo se nadam da nisi ovaj moj komentar shvatio nekako negativno, ja ti samo zelim pomoci oko necega u cemu, iskreno, i meni treba jos puno pomoci  ) P.S. gramatika i pravopis ubijaju moje price. nemoj da to rade i tvojima. procitaj tekst nakon sto ga napises jos par puta i onda ga daj nekom drugom da ga procita ako treba. ispravni pravopis i gramatika nece napraviti pricu dobrom, ali neispravni ce ju napraviti losom.
_________________ "Pipci! Oni ulaze svuda!", Mirna.
|
| pon 06 lis, 2008 7:33 pm |
|
 |
|
Imperial Fleet Commander
Pridružen/a: uto 23 svi, 2006 8:29 pm Postovi: 2067 Lokacija: Agud Aser, Andoria Spol: Muški Naj Serija: VOY Naj Film: First Contact Opis Stanja: </3
|
svaka čast Ant... da sam ja imao ovakve profesore u školi koji bi me tako usmjeravali kao ti Biskupa, nebih se sad sigurno bavio ekonomijom...
| pon 06 lis, 2008 7:43 pm |
|
 |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
Alokin je napisao/la: svaka čast Ant... da sam ja imao ovakve profesore u školi koji bi me tako usmjeravali kao ti Biskupa, nebih se sad sigurno bavio ekonomijom... i'm still a padawan, tak da, neznam, cudno mi je davati savjete nekome 
_________________ "Pipci! Oni ulaze svuda!", Mirna.
|
| pon 06 lis, 2008 7:47 pm |
|
 |
|
anarho trekkie
Pridružen/a: ned 16 tra, 2006 1:52 am Postovi: 14375 Lokacija: Zagreb, Južna Europa Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: ST: IV Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija Koje si vrste?: hewmon
|
@Ant, svaka ti cast! Ne vjerujem da li bi mu itko na ovom Forumu mogao dati bolje savjete kako napisati pricu.
_________________ Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.
|
| pon 06 lis, 2008 7:49 pm |
|
 |
|
So Say We All
Pridružen/a: pon 12 vel, 2007 9:20 am Postovi: 4808 Lokacija: Between the thighs of Helen Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: ST: XI Opis Stanja: Neću više da mislim na ........
|
@Ant, pravi si storyteller, napiši nam ti koju priću za forum. 
| pon 06 lis, 2008 7:53 pm |
|
 |
|
Valkyrie
Pridružen/a: čet 06 ožu, 2008 7:38 pm Postovi: 2711 Lokacija: mental asylum Spol: Ženski Naj Serija: TNG Naj Film: ST: XI Opis Stanja: foundation and empire
|
Ant je napisao/la: i'm still a padawan, tak da, neznam, cudno mi je davati savjete nekome  ne treba te niš čuditi,ovo je sad postala činjenica da daješ predobre savjete  !mislim da će i meni pomoći kaj se tiče pisanja  imaš potencijala,to je sigurno 
_________________ No one ever creates anything great without a dash of madness. (Aristotle)
|
| pon 06 lis, 2008 7:54 pm |
|
 |
|
Imperial Fleet Commander
|
ne mora nužno Ant pisati priču... može i Biskup napraviti core-priču kao ova prva, a Ant ju onda može uobličiti, zar ne?
| pon 06 lis, 2008 10:46 pm |
|
 |
|
Felis Minor
Pridružen/a: pet 19 ruj, 2008 8:03 pm Postovi: 2937 Lokacija: Heterotopija <3 Opis Stanja: namjerila se kosa na brus Koje si vrste?: Galipotanka u tuđini
|
U potpunosti bih se složila s Antom. Pravopis je i meni zasmetao, a i neka imena su pogrešno napisana (Dominijem = Domnijem) itd. Međutim, priča ima potencijala, nije uopće loša, samo je treba urediti.
_________________ Miruj u njih. Kako znadu rade, a da znadu, bilo bi ih sram; želi radje, grudi kad ohlade, da ne bude tako nam.
Hugo Badalić, Otkud pjesan?
|
| pon 06 lis, 2008 11:10 pm |
|
 |
|
Lieutenant
|
hvala svima..... znam da mi je gramatika koma....razlog toga je što su mi u školi predavali kumovi i strine tak da nikad nisam moro ucit... Novo doba je trebalo imat 35 epizoda....ali nisam ja za pisanje..ako neko bude trebo neku temu može slobodno uzet moju i ja mu mogu poslat kratak grmatički neispravan sažetak priće....... 
_________________ "Danas su oružja utihnula. Velika je tragedija došla kraju. Spoznali smo gorčinu poraza i ushit trijumfa. Iz obojeg smo naučili da nema povratka. Moramo kročiti naprijed, da u miru očuvamo ono što smo stekli u ratu"
|
| uto 07 lis, 2008 7:55 am |
|
 |
|
Imperial Fleet Commander
|
Biskup je napisao/la: Novo doba je trebalo imat 35 epizoda....ali nisam ja za pisanje.. nemoj mi reći da odustaješ 
| uto 07 lis, 2008 11:34 am |
|
 |
|
Lieutenant
|
Alokin je napisao/la: Biskup je napisao/la: Novo doba je trebalo imat 35 epizoda....ali nisam ja za pisanje.. nemoj mi reći da odustaješ  kad mi nejde to pisanje...imam puno gramatičkih pogrešaka...to bude ubilo djelo
_________________ "Danas su oružja utihnula. Velika je tragedija došla kraju. Spoznali smo gorčinu poraza i ushit trijumfa. Iz obojeg smo naučili da nema povratka. Moramo kročiti naprijed, da u miru očuvamo ono što smo stekli u ratu"
|
| uto 07 lis, 2008 11:37 am |
|
 |
|
So Say We All
|
nemoj da te obeshrabri gramatika, za taj problem postoje lektori i lingvisti. Samo pokušaj da pišeš malko ispravnije; npr. Prije Citat: Poslije bitke za kardasiju i odlazak Domije,privremeni saveznici Romulnsko zvjezdano carstvo,Klingonsko carstvo i Federacija su zbrajali gubitke koji su bili viši nego što se je činilo. Poslije Citat: Poslije bitke za Kardasiju i odlazak Dominija, privremeni saveznici Romulnsko Zvjezdano Carstvo, Klingonsko Carstvo i Federacija su zbrajali gubitke koji su bili viši nego što se je činilo. Uoći razliku, ti i većina drugih forumaša radi slične greške, a to su kada se ubacuju interpukcijski znakovi (.,:;?!) i td. bitno je i puno preglednije kada se poštuje pravilo da se ti znakovi postavljaju iz zadnjeg slova u riječi i da do sljedeće riječi mora postojati obavezni razmak. I sam radim dosta grešaka sa č i ć no morao sam nabaciti ovaj komentar.
| uto 07 lis, 2008 11:43 am |
|
 |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|