|
Sada je: pon 27 srp, 2026 12:59 am.
|
Neodgovoreni postovi | Aktivne teme
| Autor/ica |
Poruka |
|
Trekker
Pridružen/a: pon 11 srp, 2011 10:56 am Postovi: 7 Spol: Ženski Naj Serija: TNG Naj Film: ST: XI Koje si vrste?: Changeling
|
 Teleportacija i bitak
Bok, ljudi Trebam vašu pomoć...onih koji imaju vremena, znanja, volje ili makar duhovitih dosjetki  Naime, pišem diplomski (huh napokon), a kao motiv se provlači Star Trek, točnije teleportacija. Studiram filozofiju, a temu bi mogli sažeti nešto kao "Teleportacija, problem identiteta i odgovor fizikalizma". Glavna problematika rada jest osoba u teleportaciji, tj. zbog same naravi teleportacije, dakle dematerijalizacije u najmanje molekule, atome, elektrone, može li se transportirana osoba smatrati istom kao i prije. Mislim da možemo isključiti stav da ta osoba prestaje postojati dematerijalizacijom, jer se materija sprema u transporterski spremnik, tako da je sva građa tu, ali se može argumentirati da to nije osoba (prema klasičnoj definiciji osobe). Eh sad to je onako okvirno o čemu se radi. Ono oko čega mi prvo treba pomoć je, ako se netko može sjetiti, koja je epizoda u kojoj se to pitanje postavlja. Ja se sjećam da je u pitanju TNG i točno se sjećam scene, došao je izumitelj teleportera ( vrag mu sriću odnia, zaboravih i njemu ime, da sad ne guglam) Picardu na brod i sad oni sjede na večeri i smiju se tim metafizičkim baljezgarijama  , al ne mogu naći epizodu nikako. Doma sam pregledavala nešto, al ne ide... Naravno, svaka opaska ili ispravka ili preporuku za literaturu ako imate, samo dajte....ili još bolje, napišite diplomski umjesto mene 
|
| pon 11 srp, 2011 11:43 am |
|
 |
|
Lieutenant Commander
Pridružen/a: sub 26 ožu, 2011 11:47 am Postovi: 262 Lokacija: Second star to the right and straight on till morning Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: 28 going on 6 :D Koje si vrste?: koliko mogu biti
|
 Re: Huh - Star Trek i diplomski
Koliko ja znam, teleportacija u ST je pretvaranje nekoga/necega u energiju, snimanje "otiska" te osobe/stvari, slanje tog "otiska" do odredista i pretvaranje energije natrag u materiju koristeci taj "otisak" kao kalup. Dakle, tu se ne salje stvarna osoba, tj. ne salju se nasa tijela nego njihov "otisak". Kao sto kazes , akd se materijaliziras to nije prava osoba prema klasicnoj definiciji. Ovdje se gleda da je sve u fizickom, dakle, nasa sjecanja, osobnost, emocije i "duša" su spremljeni u nasem mozgu. U ST: Voyager, kada se dogodi nezgoda sa Neelixom i Tuvokom pa se njih dvoje spoje u jedno tijelo, Tuvix. Ta nova osoba Tuvix sadrzi sva sjecanja i osjecaje i ljubav njih obojice. Ako te zanima znanstvena strana, a imas malo vise znanja iz engleskog i fizike http://www.fas.org/sgp/eprint/teleport.pdf tu ti je studija od US Airforce o razlicitim vrstama teleportacije. Nadam se da sam malo pomogao  Vjerujem da jos imas pitanja pa pitaj neka specificnija 
| pon 11 srp, 2011 12:09 pm |
|
 |
|
Trekker
Pridružen/a: pon 11 srp, 2011 10:56 am Postovi: 7 Spol: Ženski Naj Serija: TNG Naj Film: ST: XI Koje si vrste?: Changeling
|
Eh odlično što si spomenuo Dakle,otisak se, stvara isključivo u svrhu mapiranja svih atoma i čestica objekta (što je samo po sebi već gigantski pothvat i valjda bi trebalo računalo epskih proporcija da toliku količinu informacija može procesuirat), pa onda prema njemu kao kalupu se materijalizira. Ali materija se prenosi na novu lokaciju, samo se ta materija pretvara u energiju, kao što sam kažeš, dakle šalje se stvarna osoba, ne otisak, samo je ta osoba pretvorena u energiju, a taj otisak je zapravo mapa gdje što stoji. To i jest moje stajalište, dakle ono neromantično, materijalističko, da je sav naš duh, volja, ljubav, želje, misli itd., ono što nazivamo dušom, rezultat neurofizioloških procesa i ako je tako, teleportacijom oni ostaju netaknuti. Fizikalist poput mene bi rado ušao u teleporter, dok neki vjernik možda i ne bi Hvala na ovome, budem pogledala 
|
| pon 11 srp, 2011 1:05 pm |
|
 |
|
Trekker
|
Eh da na istom principu zapravo i replikator funkcionira, ako se ne varam, jer prema molekularnoj strukturi, stvara premete bez sirovine, dakle iz čiste materije... A onaj dio na koji su mi još skrenuli pozornost je potencijalno problem (osim ako ne želim igrati prljavo  ), čak i ako prihvatimo da smo mi rezultat isključivo fizioloških procesa, onda teleportacijom, točnije dematerijaliziranjem i pretvaranjem u energiju prestaju svi biološki procesi, a tada prestaje i postojanje, pa bilo to i na stotinku vremena,
|
| pon 11 srp, 2011 1:26 pm |
|
 |
|
Make it so
Pridružen/a: uto 08 sij, 2008 10:38 pm Postovi: 8181 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
|
Kako prestaje postojanje ?
Energija je isto mozda razina postojanja ..uostalom u star treku postoje bica koja nisu na klasicnoj fizickoj bazi ..poput Q-a
_________________ Surviving the new decade
|
| pon 11 srp, 2011 3:47 pm |
|
 |
|
MINDFVCK
Pridružen/a: sri 08 tra, 2009 6:22 pm Postovi: 7444 Koje si vrste?: Sprdator
|
Izumitelj teleportera je Emory Erickson, i nije u TNG, već u ENT - Daedalus epki.
A da li prestaje postojanje pri teleportaciji, to ne bih rekao. Prisjeti se epke TNG - Realm of Fear, kad je Barclay imao one fobije od teleportacije jer misli da prilikom tog procesa ga napadaju čudna stvorenja. Još je Geordi (ili OBrien, ne sjećam se) namjerno produžio vrijeme dematerijalizacije i materijalizacije tako da Barclay ima detaljniji uvid u to što se događa prilikom teleportacije. Za to vrijeme ga vidimo dok je u 'bufferu', gleda naokolo, svjestan je, i boji se nečega, za što se ispostavi da je osoba. Dakle mislim da ne prestaje postojanje.
|
| pon 11 srp, 2011 6:07 pm |
|
 |
|
Trekker
|
Jao da ENT, mislim tako je i logično kronološki  hvala puno Morati ću i tu epizodu sa Barclayem pronaći jer je onda to kontradiktorno...jer "znanstveno" objašnjenje podrazumijeva dematerijalizaciju na najmanje materijalne čestice, to automatski podrazumijeva prestanak bioloških procesa, jer npr. atom A i atom B više ne tvore vezu nikakvu...osim ako nisu i neko objašnjenje za to izbacili Da, naravno da je razina postojanja, i naravno da na energetskoj razini i dalje postoji osoba koja se teleportira, ali je bit osoba, tj. osoba više ne postoji... Ako vam pada još koja epizoda ili članak na pamet, samo dajte 
|
| pon 11 srp, 2011 7:05 pm |
|
 |
|
anarho trekkie
Pridružen/a: ned 16 tra, 2006 1:52 am Postovi: 14375 Lokacija: Zagreb, Južna Europa Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: ST: IV Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija Koje si vrste?: hewmon
|
 Re: Teleportacija i bitak
Odlična, filozofska tema Za razliku od one od Točkice o vrsti koja ne razumije koncept vremena gdje nisam znao šta bih napisao, o ovome sam više puta razmišljao ali nikako ni da otvorim temu, ni da odgovorim ovdje... Za početak, preimenovao sam temu, jer "Huh - Star Trek i diplomski" baš i ne govori puno o čemu se u temi radi, a nakon promišljanja nisam se mogao odlučiti šta da stavim kao dodatak uz teleportaciju, pa neka bude "bitak" (a ako netko ima bolju ideju za naslov, neka mi pošalje PM  ) No da se uključim u temu... Glede prestanka postojanja, vremenski dok traje teleportacija, moglo bi se uspoređivati ssa stanjem kome jer niti tada ne postoji svjesnost, ali su barem molekule na broju. Teleportacija traje par sekundi, i pitanje je koliko dugo bi trebalo biti taj "prekid" da bi se računao. Jer ako gledamo da su i svi atomi i čestice od kojih je građen imaju svoje titranje, tj. prestanak djelovanja pa opet djelovanje, o tome bi se isto moglo govoriti o prekidu postojanja u vrrrlo kratkim razmacima postojanja, a život bi bio kontinuitet tih "titraja" (nadam se da me netko tko se više kuži u fiziku neće ismijati glede mojih laičkih komentara  ) No sve to u svjetlu Barclaya i onih "čudovišta" tokom teleportacije pobija - jer je on bio svjestan tokom cijelog procesa teleportacije, i po meni je to bilo jaaaako loše izvedeno, ne sviđa mi se ta postavka slično kao i onaj veći fail o warp10 i vodozemcima Također, i objašnjenje teleportacije mi je pomalo... loše, uznemirujuće, pogotovo ako se u sve ubace stvari poput identiteta, orginalnosti pa i duše. Ako sam dobro shvatio, teleport skenira objekt koji se prenosi, pohranjuje se u spremnik i onda šalje na drugu lokaciju. I šta je sada tu taj rezultat skeniranja? U epizodi s Thomasom Rikerom (TNG "Second chances") se dogodilo da se (valjda iz tog "otiska") materijalizira na 2 mjesta - jedan se "vratio" na planet a drugi bio prebačen na brod. Kako je to moguće? Naime, time se je poduplala MATERIJA jer da je pola Rikera ostalo na planetu, a pola prebačeno na brod, baš i ne vjerujem da bi to što bi se vratilo dugo živjelo (slično ko u ST1) Također su u epizodi dok su Picard i još neki bili vraćeni u dječju dob, isto su ih sa teleporterom vratili u pravu dob. To dovodi do zaključka da je za teleportaciju bitan samo taj "otisak" i da se uz korištenje replikatora mogu izgrađivati kopije, koje bi same po sebi, sve do atomske razine bili savršene kopije pa bi se moglo pričati o duplanju orginala... u 2 orginala... I tu dolazimo do filozofskih svojbi šta je orginal a što kopija, kao i do koncepta duše, koja ako postoji, da li je onda takvi "zduplani" ljudi djele, ili se u procesu teleportacije stvara novo biće s novom "dušom" (i opet tu bude pitanje koja je "duša" orginalna Ne znam je li itko od vas čitao Marti Misteriju dok je bio mali? U jednoj epizodi su se baš bavili takvom temom, kad je neki ludi znanstvenik presađivao svijest&sječanja iz jedne osobe u drugu (bogati čovjek plati da mu se svijest i sječanj prebace u mlađe tijelo, a orginalnog tijela "riješe" na odr. način ) I tada se je, taman dok ga se uspavljivalo prije operacije taj deda zapitao - što će u stvari biti s njim - jer u biti će on ("orginal") umrijeti iako će u novom tijelu ovaj "drugi" nastaviti živjeti, imati kontinuitet svijesti... Nije li slično i sa teleporterom, kada razlomi nekoga u atome i molekule, to negdje pošalje i ponovno posloži, a pogotovo kad u obzir uzmemo i to "duplanje"? Da su Fedsi bili malo više palemoonlightasti, mogli su naći dobrovoljce i Thomas tehnologiju iskoristiti da štancaju više trupa nego cijeli Dominij... Tehnologija je tu, replikatori su jeftini, a dobrovoljaca bi se već našlo (dovoljan je i jedan  ) Šta vi mislite o svemu tome? I BTW, @Ducky - kako je na kraju ispalo s diplomskim? 
_________________ Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.
|
| pon 19 ruj, 2011 9:00 pm |
|
 |
|
MINDFVCK
|
Meni je zapravo ovo sa 'otiskom' bilo najupečatljivije kad je O'Brien spasio brzostaruću Pulaskicu uz pomoć njene dlake s glave, jer je sadržavala njen DNA prije nego što je obolila. Cviček, Pulaskicu je trebao ipak teleportirati jer je trebao njeno čitavo tijelo, nije mogao napraviti novu osobu od dlake. Thomas Riker je nastao nekim tehnoblebetanjem - atmosfera planeta je smetala pri teleportaciji pa se teleporterska zraka poduplala, a ne Riker. Tak da svo ovo spekuliranje o kloniranju uz pomoć replikatora mi je nategnuto.  Jedna stvar o teleportiranju mi je isto čudna - to što uvijek moraju stajati mirno prije teleportacije. Čemu? Čak i da stoje na miru i ne dišu, ipak srce pumpa i probava radi i živci titraju, pa pretpostavljam da u momentu teleportacije srce pored demolekuliziranja, također stane u određenom momentu. Tj. nekak mi je nelogično da organizam odmah nastavi normalno funkcionirati istog trena nakon što je rastavljen i sastavljen. Jedino ako je u bufferu ugrađen neki softver koji reanimira novonastali (ili teleportirani) organizam. Doduše, s druge strane su često bile situacije kada teleportirana osoba ne stoji na miru, primjerice kad je Kima šutnula Vrsta 8472 pa on padne na pod i vrišti u agoni, pa tek onda bude teleportiran, al to je valjda cliffhanger efekt.
|
| pon 19 ruj, 2011 9:15 pm |
|
 |
|
anarho trekkie
Pridružen/a: ned 16 tra, 2006 1:52 am Postovi: 14375 Lokacija: Zagreb, Južna Europa Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: ST: IV Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija Koje si vrste?: hewmon
|
Miki je napisao/la: Cviček, Pulaskicu je trebao ipak teleportirati jer je trebao njeno čitavo tijelo, nije mogao napraviti novu osobu od dlake. Thomas Riker je nastao nekim tehnoblebetanjem - atmosfera planeta je smetala pri teleportaciji pa se teleporterska zraka poduplala, a ne Riker. Tak da svo ovo spekuliranje o kloniranju uz pomoć replikatora mi je nategnuto. Za Pulaskicu je meni sasvim okej - jer im je trebao cjelokupni otisak, a ne samo DNA. Samo s DNA bi uz pomoć ko zna kakve tehnologije mogli replicirati Pulaskicu kakva bi bila kao odrasla osoba (slično kao što je Torres tek začeto dijete simulirala da vidi kako će izgledati kad odraste), no tu onda opet fali softver tj. njena sjećanja i slične stvari iz mozga. A to se da prebaciti. Prvi primjeri od mnogih koji mi padaju na pamet bi bili Miles i Bashir koji su prebacili svoju svijest dok su lovili Sloana, ili Doktor koji je prebacio svijest iz one Vidijanke u holomatricu, ili još neki događaju iz DS9, znam da je bilo epizoda kad su radi frke prebacivali svijest u kompjuter i sl... A za Rikera - bez obzira na razlog dobije se isti rezultat - podupla se materija od koje je građen. Kako bi to bilo moguće s obzirom na zakon održanja mase (i ne, taj zakon nema veze sa Zvonkom!  ) Miki je napisao/la: Jedna stvar o teleportiranju mi je isto čudna - to što uvijek moraju stajati mirno prije teleportacije. Čemu? Čak i da stoje na miru i ne dišu, ipak srce pumpa i probava radi i živci titraju, pa pretpostavljam da u momentu teleportacije srce pored demolekuliziranja, također stane u određenom momentu. Pretpostavljam da samo zato da im bude lakše kad stignu na destinaciju, da ne izgube ravnotežu i sl... Miki je napisao/la: Tj. nekak mi je nelogično da organizam odmah nastavi normalno funkcionirati istog trena nakon što je rastavljen i sastavljen. Jedino ako je u bufferu ugrađen neki softver koji reanimira novonastali (ili teleportirani) organizam. Ako teleporter (tj. "otisak") zapamti sve do atomske razine, onda nema problema, jer ako se promatra iz srca kao promatrača (da tako kažem) teleportacija se dogodi trenutačno, kao da se tih par sekundi nije ni dogodilo, samo se promjenio okoliš 
_________________ Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.
|
| pon 19 ruj, 2011 10:27 pm |
|
 |
|
PARTIJA
Pridružen/a: pon 11 sij, 2010 12:13 am Postovi: 1695 Spol: Muški Naj Serija: DS9 Opis Stanja: Dok život juri, ja ću lagano...
|
Cvicek je napisao/la: Ako teleporter (tj. "otisak") zapamti sve do atomske razine, onda nema problema, jer ako se promatra iz srca kao promatrača (da tako kažem) teleportacija se dogodi trenutačno, kao da se tih par sekundi nije ni dogodilo, samo se promjenio okoliš  Taj dio mi je baš bezveze, moram priznati. Puno uvjerljivije bi bilo da je nakon teleportacije potrebna koja sekunda mirovanja, za konsolidaciju...pogotovo one teleportacije u hitnim slučajevima. Previše se puta dogodilo u Treku da iste sekunde nakon teleportiranja, subjekt skoči/udari/puca/potrči...
|
| pon 19 ruj, 2011 10:37 pm |
|
 |
|
MINDFVCK
|
Cvicek je napisao/la: Samo s DNA bi uz pomoć ko zna kakve tehnologije mogli replicirati Pulaskicu kakva bi bila kao odrasla osoba To bi kao prvo učinilo nekoliko Trek epizoda posve bespotrebnim jer teleportacija ne bi bila problematična a kao drugo teleportacija bi bila duplikacija. Ne samo za Federaciju, već za sve koji imaju teleportere. Vrlo brzo bi bila gužva. Epskih razmjera. I onda opet ratovanje. Nepotreban zaplet.
|
| pon 19 ruj, 2011 11:51 pm |
|
 |
|
Make it so
Pridružen/a: uto 08 sij, 2008 10:38 pm Postovi: 8181 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
|
Bila je ona epizoda sa julianom u holodeku di je ekipa zapela u racunalu a tijela im zavrsila ko domacini hololikova.. i tamo je nesto zbog toga bilo problema s racunalima ..no sta ako je teleportacija samo replikacija materije i slanje svijesti ..to jest originalno teleportirano tilo umire a na drugom se mistu stvara identicna kopija a onda se u milisekundi svijest originalne osobe nekako salje u novo "identicno" tijelo Ovo pitanje s "dusom" je poput reinkarnacije ..ako se dvi osobe imaju reinkarnirat a rodi se tri osobe nakon smrti ove dvi ..dal treca osoba gradi novu svijest iz pocetka ili se jedna od dusa duplicira na dva komada ..problem je sta mi u svom postojanju nemozemo percipirat dupliranje duse nit informacija ..tako u situaciji teleportacije rikera ..zamisli se sad ..vidis kako te teleportira i onda sta dalje ? Dal riker iduce sta vidi je to da se vratija na planet ili da je spasen ..zamislite da se nađes u situaciji di ce se tvoja fizicka i psihicka osoba podilit na dva dila ..i kako bi to izgledalo u vasoj glavi i masti ..nezamislivo jelda ?
_________________ Surviving the new decade
|
| uto 20 ruj, 2011 2:07 am |
|
 |
|
Lieutenant Junior Grade
Pridružen/a: pet 01 lis, 2010 3:33 pm Postovi: 118 Spol: Ženski Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact Koje si vrste?: Vulkanka
|
Sretnici imaju sreću da o tim temama rade diplomski  drugima se ni jedna misao ne priznaje. Pa moje mišljenje je da je teleportirana osoba nakon zadnjeg atoma koji stigne samo identična kopija te osobe u kojoj je čak i zadnja misao prije prijenosa tu, ali sve je samo kopirano. Sva sjećanja i sve misli su tu ali čak ni ta osoba ne može znati da je jos svoja. Možda nakon što se cijelo čovječanstvo teleportira ostanu kopije ljudi i sa sve manje i manje duše, poput kompjutera od mesa. Kada gledam trek prepustim se mašti i pustim te ljepe ideje o teleportaciji, ali da imam priliku tako putovati, bilo bi me strah da to nisam više ja. I da samo jednom se teleportiram cijeli život bi se gledala u ogledalo u tom strahu. Što sam sad
| uto 20 ruj, 2011 9:26 am |
|
 |
|
Fire and Blood
Pridružen/a: sub 07 ožu, 2009 6:25 pm Postovi: 4100 Lokacija: On the lost moon of Poosh Opis Stanja: jet lagno.... Koje si vrste?: Time Lord
|
Koliko shvaćam trenutni koncept teleportacije, u jednom trenutku procesa postojat će dvije jedinke - ona na mjestu s koje se teleportira i ona na mjestu na koji se teleportira. Onda se original uništava, a ostaje kopija koja je identična jedinki. Mislim da ne bih htjela cijeli život znati da sam kopija onoga što sam prije bila, makar bila identična, i da je originalna ja uništena. Ako znanstvenici smisle sigurno rastavljanje na atome i takav prijenos s mjeste na mjesto, I'm in it. Tada bih to opet bila ja samo prenešena na drugo mjesto. To je moje mišljenje o teleportaciji. Thx. 
_________________ It is smaller on the outside!
|
| uto 20 ruj, 2011 11:05 am |
|
 |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|