Re: kino - preporuke & komentari
Da, gledalo se "Pjevajte nesto ljubavno" (konacno da sam pogledao taj film!

)
Maxx:

za iniciranje odlaska u kino. Nisam znao da volis filmove o domacoj muzici
Moguci spoileri ispod! (trudit cu se da nema nekih vecih)
Film mi se svidio, moram priznati, vise nego bilo koji drugi film koji sam gledao u zadnje vrijeme u kinu
(hm, nije da je bilo neke konkurencije - Transformersi, Noc u muzeju, Crna Dalila, Zmije u avionu...Film je nadmasio ocekivanja, a IMAO sam visoka ocekivanja.
Zasto?
DA SE radilo o -- 4 djevojake koje zele snimiti album i postati ala Spice Girls band, i da bi to uspjele moraju se zaposliti kao striptizete i cijelo vrijeme spominju Britney, Spice Girls i takve pjesme se vrte u pozadini -- vjerojatno bih rekao "fora film, ali nije nesto posebno"
A radi se o nekoliko likova u demo punk-rock bandu koji zele KONACNO snimiti prvi album i probiti se, ali za to trebaju izdati svoje ideale, sto nekima od njih teze a nekima lakse pada.
Film je ime dobio po legendarnoj pjesmi HPa u kojoj Mile i ostali sami o sebi pjevaju kao da su u nekoj buducnosti izgubili svoje ideale - prodaju svoje principe, postaju ono sto nikad nisu zeljeli postati i tako to...
Godine provedene zakopani ispod zemlje, postali smo skupina svirajucih zombija. U birtiji poslije trece Tedi rezigniran rece "momci ne zelim douvijek biti podrumski covjek". S vremenom sve smo tisi sljede prvi kompromisi otud samo korak dva do pocetka poraza ... prodali smo cak i muda al sviramo zato svude - terase, festivali, vise smeca lova veca..."Neki moji frendovi (koji vise briju na alternativu od mene) su otpisali HP (i jos neke bandove) jer je kao HP postao bas ono s cime se u svojim ranijim pjesmama sprdao. Meni su dobre i nove pjesme HPa makar zadnja 3 albuma zbilja zvuce vise mainstream.
Ono sto se meni osobno svidjelo kod filma je atmosfera.
Kroz film likovi prolaze kroz najlegendarnija rock okupljalista u Zagrebu, mjesta u kojima sam najvise visio u zadnjih 10 godina ... Kset, Mocvara, Attack, Jabuka....
(samo jedno mjesto nisam skuzio gdje se dogadja, ono s prozirnim staklom kod DJ-a... mozda skuzim kad budem drugi put gledao film.)Kroz cijeli film se vrte pjesme Hladnog Piva sto bi samo po sebi bilo dovoljno da neki film podignem s "negledljiv" na "gledljiv"

Stare stvari HPa su se vrtile u pozadini filma (dok su u klubovima i sl), a pjesme s novog albuma (Knjiga Zalbe) su pripisane likovima kao njihove.
Ja ponekad kao komentar ili cak i odgovor volim citirati neki stih pjesme koja mi se svidjela. Film je PREPUN takvih situacija i to mi je je*eno fora.
Najsmjesniji trenutak mi je kad lik uletava dvojici frendova koji djele krevet svirajuci im legendarne stihove Corbe (*) "jutro kvari sinoc zapocete veze"
(Cele noci ti si forsirala konjak, jutro kvari sinoc zapocete veze....zorom si me sutnula ko poslednji dronjak, ja sam ti uz pice dosao ko meze) Prokleto istinit stih.
Prikaz vrata Attacka iza kojih se cuju slageri je zakon scena
(U stvarnosti, poneeeeeeekad se tamo i moglo cuti tako nesto, ali kao zajebancija u 5 ujutro
.)Ovo je jedan od onih hrvatskih filmova u kojima se ne pazi na "cistocu" jezika.... vec dugo nisam gledao domaci film s toliko socnih psovki, manje vise sam sve cuo u svakodnevnom govoru.
Kad likovi raspravljaju koje ce pjesme svirat na svadbi i komentiraju ih, osjecam se kao da stojim kraj nekog od tih klubova i s par frendova se komentiraju takve pjesme .... da sad ne spoilam bas sve koje su spomenuli.
Najbolje mi je da su kao 'granicu' za neukus stavili Parni Valjak koji je i za mene na neki nacin "soft rock" granica do koje idem i da mogu reci da mi je band dobar. Totalno sam se mogao ufurati taj nacin razmisljanja iako sam cca 10-20% vise prema mainstreamu orjentiran (slageri, Novi fosili, Miso Kovac i sl su mi skoro uvijek grozni (osim kao dobra zajebancija

), dobar mi je Parni Valjak i jos neki soft rock bandovi ali mi npr. cisti punk ne pase bas uvijek)
Pa suprotnosti u stilu pjesme od Motusa "Razlike" (**) .... idilicna kuca bogatih roditelja
(jel to na Jabukovcu snimano? cini mi se kao put do Jabuke) ili firme gdje se trazi posao..... naprema ostatku grada; stare zgrade, grafiti, nocni klubovi. Potrudili su se filmu dati alternativni štih.
Glavni negativac takodjer ima neki svoj "jezik", dok decki imaju uobicajen zagrebacki ("Ma glup si ko ku*ac"

)
Malo za promjenu da se ne slusaju samo izlizane americke "cool" psovke.
A sad ono sto nema veze s muzikom:
Radnja filma .... prvih 2/3 filma je fora.. za*ebancija, muvanje po klubovima, fora situacije i sl... ali zadnja trecina je fakat bezveze.... (necu sad spoilati, skoro pa su promjenili zanr, pretpostavljam da ce oni koji su gledali znati na sta mislim... )
AKO vas ne zanimaju komedije situacije, takva vrsta muzike i ulicni rjecnik, film vam se vjerojatno nece toliko svidjeti.
Ako se makne sve vezano uz muziku iz filma, ne ostaje puno, ali to i nije cudno buduci da je takva i tema filma.
Toliko od mene... 4 ujutro je i ne bih si htio promjeniti skroz bioritam pa da zaspim u subotu u 8 ujutro
(*)
- Jos jedan plus za film - spominje se pjesma lika koji je u medjuvremenu postao deklarirani ce*nik .... osvjezenje je da se u filmu spominje bez negativnog politickog konteksta.
Isto kao i zajebancija na racun marihuane, bez moraliziranja.(**) -
moj kvart je drukciji od tvoga, prljavstina se ne vidi od smoga, ja imam bajtu a ti utvrdu tvrdu, ja zivim dolje a ti si na brdu, to su razlike, a nisu malene