|
Sada je: pon 10 kol, 2026 7:27 pm.
|
Neodgovoreni postovi | Aktivne teme
Pravopis (i gramatika) na forumu
| Autor/ica |
Poruka |
|
PARTIJA
Pridružen/a: pon 11 sij, 2010 12:13 am Postovi: 1695 Spol: Muški Naj Serija: DS9 Opis Stanja: Dok život juri, ja ću lagano...
|
 Re: Pravopis na forumu
A dobro, očigledno mu je netko drugi pisao, a on je nije ni pogledao. Neće ti valjda priznati da on ništa ne radi, a da mu asistenti sve obavljaju umjesto njega.
|
| uto 02 ožu, 2010 2:49 pm |
|
 |
|
anarho trekkie
Pridružen/a: ned 16 tra, 2006 1:52 am Postovi: 14375 Lokacija: Zagreb, Južna Europa Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: ST: IV Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija Koje si vrste?: hewmon
|
dašo je napisao/la: Ja ću samo napisat jednu stvar... ne mogu vjerovat da netko može griješit oko ć i č... samo me zanima što je meko č a što je tvrdo ć... u hrvatskoj abecedi postoji ć i č... nigdje se ne spominje meko ni tvrdo č... i da, ide sa ćevapi, sa ć a ne s č... Ni ti se baš ne možeš dićiti pravopisom... trkeljanja po forumu su nebitna, ali svi smo umirali od smjeha na tekst one službene opomene Nego, kako bi ti u govoru objasnio nekome da li se radi o Č ili Ć?  T'Rapavi je napisao/la: Puno se pisalo o pravopisu zadnjih dana na forumu i sada vidim Sa predsjednikom uz čevape, zar ne bi trebalo biti Sa predsjednikom uz ćevape? Dakle, meko č.  shirajzl je napisao/la: I nije SA već S predsjednikom...  Ah, izgleda da ponekad nije dobro slijepo izvršavati prijedloge predsjednika Hvala na opaskama, popravljeno 
_________________ Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.
|
| uto 02 ožu, 2010 4:26 pm |
|
 |
|
PARTIJA
Pridružen/a: pon 11 sij, 2010 12:13 am Postovi: 1695 Spol: Muški Naj Serija: DS9 Opis Stanja: Dok život juri, ja ću lagano...
|
Cvicek je napisao/la: po zakonu vjerovatnosti manja vjerojatnost 
|
| uto 02 ožu, 2010 4:43 pm |
|
 |
|
Častoljupka
Pridružen/a: uto 27 sij, 2009 1:19 pm Postovi: 6422 Lokacija: Cloud Ruler Temple Naj Serija: ENT Naj Film: ST: XI
|
Cvicek je napisao/la: Nego, kako bi ti u govoru objasnio nekome da li se radi o Č ili Ć? Ima jedna lipa stvar koja se zove jotacija i ona se druži s ostalim glasovnim promjenama i svi se super slažu. A ostalo je stvar sluha.
_________________ You mustn't be afraid to dream a little bigger, darling. This one appreciates the feeling of your human anus. Ant Nisam isprobavao tvoje tange, za ljubav Božju! _Oz Šta? Da budem glasniji? Jel ti ja ličim na surround sound? Sov
|
| uto 02 ožu, 2010 6:11 pm |
|
 |
|
mindfrelling bloodsucker
Pridružen/a: sri 07 svi, 2008 8:02 pm Postovi: 6900 Lokacija: preselila kod Trapa u Dorne :D Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact Opis Stanja: manipulative and psychotic
|
dašo je napisao/la: Ja ću samo napisat jednu stvar... ne mogu vjerovat da netko može griješit oko ć i č... samo me zanima što je meko č a što je tvrdo ć... u hrvatskoj abecedi postoji ć i č... nigdje se ne spominje meko ni tvrdo č... i da, ide sa ćevapi, sa ć a ne s č... Eto ja mogu griješit oko č i ć i oko ije i je Evo, recimo, ja sad nemam pojma jel ispravno griješit ili grješit  I iskreno, ak to nisam uspjela naučit u 12 godina škole, neću bome ni na forumu. I mislim da je totalno bezveze i nepotrebno uopće ovoliko pisat o toj temi... 
_________________ "Dobar kršćanin se treba čuvati od matematičara i svih onih koji izriču prazna proročanstva. Opasnost već postoji da su matematičari sklopili ugovor s Nečastivim da potamane duh i sputaju čovjeka u okove Pakla."
Sv. Augustin (354-430)
|
| uto 02 ožu, 2010 9:09 pm |
|
 |
|
Number One
Pridružen/a: ned 07 lip, 2009 7:32 pm Postovi: 6198 Naj Serija: TOS Naj Film: ST: XI Koje si vrste?: Wraith
|
Dejanira [Bot] je napisao/la: dašo je napisao/la: Ja ću samo napisat jednu stvar... ne mogu vjerovat da netko može griješit oko ć i č... samo me zanima što je meko č a što je tvrdo ć... u hrvatskoj abecedi postoji ć i č... nigdje se ne spominje meko ni tvrdo č... i da, ide sa ćevapi, sa ć a ne s č... Eto ja mogu griješit oko č i ć i oko ije i je Evo, recimo, ja sad nemam pojma jel ispravno griješit ili grješit  I iskreno, ak to nisam uspjela naučit u 12 godina škole, neću bome ni na forumu. I mislim da je totalno bezveze i nepotrebno uopće ovoliko pisat o toj temi...  To ni ne možeš naučit u 12 godina školovanja, kad to gospoda mijenjaju svako malo... Kad sam završavala srednju školu, govorili su da će se promjenit u grješit, da će pogreška biti pogrješka i takve nebuloze... za sad nisam vidjela niti jednu službeno objavljenu knjigu koja sadrži te riječi... pa pretpostavljam da su odustali od takvih gluposti... dakle, potvrđujem što je dejanira rekla... ipak smo malo previše vremena posvetili tome a nitko se ionako toga ne pridržava...
| uto 02 ožu, 2010 11:14 pm |
|
 |
|
dr.med.
Pridružen/a: pon 09 srp, 2007 11:31 pm Postovi: 2843 Lokacija: svemir, mlijecna staza, alfa kvadrant, sektor001, Zemlja, Europa, Hrvatska, Zagreb Spol: Muški Naj Serija: VOY Naj Film: ST: XI Opis Stanja: opis radnje XD Koje si vrste?: trill
|
OK Ako se ja stvarno potrudim, vjerovali ili ne, znam napisat pravopisno i gramatički točan tekst, kao npr. sad. Pogrješka i grješka su već ušle u novi pravopis i koriste se, iako je ispravno i pogreška i greška. Što se tiče č i ć, smatram da je glavna greška u pisanju ovih slova u naglasku, načinu na koji mi čujemo i izgovaramo riječi. Ja nisam čuo nijednog Hercegovca da ima problema s pisanjem č i ć, upravo zato što mi u govoru koristimo č i ć dosta odvojeno i različito izgovaramo ova dva slova. Nadalje smatram da svaka rasprava o pravopisu na forumu nema smisla jer niti možemo natjerati ljude da pišu pravopisno, a ni zahtjevanje na tom nema baš puno smisla, sve dok je post razumljiv.
_________________ "In that book which is my memory, on the first page of the chapter that is the day when I first met you, appear the words, 'Here begins a new life'."
|
| sri 03 ožu, 2010 1:31 pm |
|
 |
|
bubica
Pridružen/a: pon 13 lis, 2008 12:48 pm Postovi: 10381 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: ST: IV Opis Stanja: kujasto Koje si vrste?: govedo
|
dašo je napisao/la: Nadalje smatram da svaka rasprava o pravopisu na forumu nema smisla jer niti možemo natjerati ljude da pišu pravopisno, a ni zahtjevanje na tom nema baš puno smisla, sve dok je post razumljiv. Pa valjda si vidio dio teme u kojoj govorimo kako nikome nije cilj nikoga na ništa tjerat, mislim, to bi bilo suludo. Dokle god je post razumljiv, svej je okej, međutim ima korisnika koje povremeno treba dešifrirati...
|
| sri 03 ožu, 2010 1:35 pm |
|
 |
|
Goddess in green
Pridružen/a: pet 30 sij, 2009 3:37 am Postovi: 4415 Spol: Ženski Naj Serija: VOY Naj Film: Nemesis Opis Stanja: .........poslije VOY-a....TOS je najviše COOL..
|
Kad već govorimo o pravopisu, što je vama ispravnije bregovi ili brijegovi. Mi u Dubrovniku koristimo brijeg, brijegovi.......ali čula sam da neki u pravopis žele ubaciti breg, bregovi... 
|
| sri 03 ožu, 2010 3:23 pm |
|
 |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
bregi. 
_________________ "Pipci! Oni ulaze svuda!", Mirna.
|
| čet 04 ožu, 2010 1:21 am |
|
 |
|
Number One
Pridružen/a: ned 07 lip, 2009 7:32 pm Postovi: 6198 Naj Serija: TOS Naj Film: ST: XI Koje si vrste?: Wraith
|
brig 
| čet 04 ožu, 2010 1:48 am |
|
 |
|
Admiral
Pridružen/a: uto 25 kol, 2009 8:47 pm Postovi: 919 Lokacija: oh no I frakked it up again... Spol: Ženski
|
brigsovi  ma čak ni profesori Hrvatskog jezika više ne znaju što da predaju  bitno da se mi razumijemo.. eh da za neke postove fakat treba dešifrirati, ali to su sve čari hrvatsko-forumskog pravopisa 
Cal Lightman: Nobody can tell the whole truth, it's subjective, and passes through our own filters. Judge Quinn: How about you promise to be honest to the best of your ability? Cal Lightman: Now you're talking!
|
| čet 04 ožu, 2010 7:12 pm |
|
 |
|
Egzobiolog
Pridružen/a: čet 11 svi, 2006 12:52 am Postovi: 19665 Lokacija: Planet Vulcan Naj Serija: ENT Naj Film: Insurrection Opis Stanja: Always positive Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human
|
...kod mene su bregi...  ...brežuljci je točnije... 
| čet 11 ožu, 2010 3:30 am |
|
 |
|
bubica
Pridružen/a: pon 13 lis, 2008 12:48 pm Postovi: 10381 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: ST: IV Opis Stanja: kujasto Koje si vrste?: govedo
|
Naletio sam na jedan vrlo dobar, funkcionalan i potpun hrvatski spell checker za Firefox (radi i s najnovijom verzijom). https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/9795 
|
| pet 04 lip, 2010 11:48 pm |
|
 |
|
Desolate
Pridružen/a: ned 30 svi, 2010 10:23 pm Postovi: 1848 Lokacija: Rijeka Spol: Muški Opis Stanja: Alienated Koje si vrste?: Sathanas Vulgaris
|
Dobra i korisna stvar, thanks _Oz! 
_________________ Langt...der borte i morket... Ved Buens Ende "Kill a man and you are a murderer. Kill millions of men and you are a conqueror. Kill everyone and you are a God." Jean Rostard Last fm

Hrčak je napisao/la: lol ja nisam dama
|
| sub 05 lip, 2010 1:11 pm |
|
 |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|