Sada je: pon 10 kol, 2026 7:26 pm.

Započni novu temu Odgovori  [ 147 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Sljedeća
 Pravopis (i gramatika) na forumu 
Autor/ica Poruka
Make it so
Make it so

Spol: Muški
Naj Serija: TNG
Naj Film: First Contact
Post Re: Pravopis na forumu
_Oz je napisao/la:
captain je napisao/la:
Lol Alfa _Q :mrgreen:

Inace Rai srbizam ŠTA

Koliko ja znam, taj "srbizam" je vrlo popularan kod vas u Dalmaciji...

Pa ..oz koliko se ja sican uz Čakavicu koja je bila uz obalu ..Štokavica je bila vecinom oko knina i zagore a tamo je zivilo masu srba ..zar je to cudno :-k

Edit - Ali je ikavica 99% hrvatska pojava :mrgreen:

pon 01 ožu, 2010 2:26 am
Goddess in green
Goddess in green

Spol: Ženski
Naj Serija: VOY
Naj Film: Nemesis
Opis Stanja: .........poslije VOY-a....TOS je najviše COOL..
Meni je govor u Pločama i okolici, simpatičan.
:thumbs2:

pon 01 ožu, 2010 2:27 am
Number One
Number One

Naj Serija: TOS
Naj Film: ST: XI
Koje si vrste?: Wraith
Joj, Rai, piše se velikim slovom samo ako je to naziv nečega, svi pridjevi koji završavaju na ki, ka, ke, inače se pišu malim slovom. :roll:

Citat:
Hrvatski standardni jezik nema dijalekatske osnovice, niti je istovjetan sa nekim dijalektom posebno, on je samo dosljedna stilizacija novoštokavske jekavštine zapadnoga tipa, uz tronarječnu nadogradnju prema višestoljetnoj hrvatskoj književnoj baštini. Hrvatski standardni jezik nije samo štokavština ili samo čakavština niti je to samo kajkavština, opće hrvatski standardni jezik je suodnos sva tri hrvatska narječja i mogućnost komunikacije među njima što ga čini specifičnim i jedinstvenim te neovisnim o svim drugim srodnim ili manje srodnim jezicima.

Od ulaska štokavskoga narječja u hrvatsku književnost hrvatski književni jezik štokavskoga tipa razvijao se evolutivno, bez velikih lomova i usjeka pa se kraj 15. stoljeća može s pravom smatrati početkom današnjeg hrvatskog književnoga jezika odnosno početkom njegovog standardiziranja, jer je među ostalim, već onda bio polivalentnim. Točnije, jezik najrazvijenije i vrlo utjecajne dubrovačke književnosti, koja je utjecala na sve ostale pisce na hrvatskom jeziku, postao je standardnim.

Izvor: http://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatski_jezik
Ako to uzimaš za svoju polaznu tezu, moram te upozorit da je to bilo prije 6 stoljeća... i naglasak je na književnosti, nikakav govor se ne spominje...
A ako je netko čitao Dunda Maroja, primjetit će da se hrvatski jezik itekako promjenio odonda. Možda je više razumljiv nego Marulićeva Judita, ali za tvrdit da je dubrovački govor osnova današnjeg hrvatskog jezika, pa i nije... a da je dubrovački govor nešto posebno razumljiv, pa i nije...

pon 01 ožu, 2010 2:30 am
Goddess in green
Goddess in green

Spet je napisao/la:
Joj, Rai, piše se velikim slovom samo ako je to naziv nečega, svi pridjevi koji završavaju na ki, ka, ke, inače se pišu malim slovom. :roll:

Citat:
Hrvatski standardni jezik nema dijalekatske osnovice, niti je istovjetan sa nekim dijalektom posebno, on je samo dosljedna stilizacija novoštokavske jekavštine zapadnoga tipa, uz tronarječnu nadogradnju prema višestoljetnoj hrvatskoj književnoj baštini. Hrvatski standardni jezik nije samo štokavština ili samo čakavština niti je to samo kajkavština, opće hrvatski standardni jezik je suodnos sva tri hrvatska narječja i mogućnost komunikacije među njima što ga čini specifičnim i jedinstvenim te neovisnim o svim drugim srodnim ili manje srodnim jezicima.

Od ulaska štokavskoga narječja u hrvatsku književnost hrvatski književni jezik štokavskoga tipa razvijao se evolutivno, bez velikih lomova i usjeka pa se kraj 15. stoljeća može s pravom smatrati početkom današnjeg hrvatskog književnoga jezika odnosno početkom njegovog standardiziranja, jer je među ostalim, već onda bio polivalentnim. Točnije, jezik najrazvijenije i vrlo utjecajne dubrovačke književnosti, koja je utjecala na sve ostale pisce na hrvatskom jeziku, postao je standardnim.

Izvor: http://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatski_jezik
Ako to uzimaš za svoju polaznu tezu, moram te upozorit da je to bilo prije 6 stoljeća... i naglasak je na književnosti, nikakav govor se ne spominje...
A ako je netko čitao Dunda Maroja, primjetit će da se hrvatski jezik itekako promjenio odonda. Možda je više razumljiv nego Marulićeva Judita, ali za tvrdit da je dubrovački govor osnova današnjeg hrvatskog jezika, pa i nije... a da je dubrovački govor nešto posebno razumljiv, pa i nije...

Ono sa velikim slovom je bila šala zato i jesam stavila ovaj smajlić :baeh: .

Hrvatski književni jezik zasniva se na dubrovačkom govoru.

Tako se uči i u školama.

Pođi u Dubrovnik i poslušaj kako ljudi govore. Vidjet ćeš da je to najbliže standardu od svih ostalih dijalekata u Hrvatskoj.

Dubrovački govor je bio osnova.

pon 01 ožu, 2010 2:35 am
bubica
bubica

Naj Film: ST: IV
Opis Stanja: kujasto
Koje si vrste?: govedo
@Captain - ne kužiš me... Htio sam reći da "ŠTA" nije nikakav srbizam, već hrvatska riječ.

Inače, tih zabluda oko srbizama ima na milijarde, npr. za riječ "hiljada" sam često puta od ljudi čuo da je srbizam, a zapravo je to "grcizam" (valjda se tako kaže 8-[ ) - khiliás

pon 01 ožu, 2010 2:38 am
Profil Web stranica
Number One
Number One

_Oz je napisao/la:
@Captain - ne kužiš me... Htio sam reći da "ŠTA" nije nikakav srbizam, već hrvatska riječ.

Inače, tih zabluda oko srbizama ima na milijarde, npr. za riječ "hiljada" sam često puta od ljudi čuo da je srbizam, a zapravo je to "grcizam" (valjda se tako kaže 8-[ ) - khiliás

Agreed. :mrgreen: ... to je bilo poprilično popularno nakon rata, bilo što što je podsjećalo na SFRJ, proglasilo bi se srbizmom i uvodilo se arhaizme, koji su u biti neki drugi "izmi"...

@Rai - povremeno možeš pročitati cijeli tuđi post i izvore...

pon 01 ožu, 2010 2:46 am
Goddess in green
Goddess in green

Spet je napisao/la:
_Oz je napisao/la:

Agreed. :mrgreen: ... to je bilo poprilično popularno nakon rata, bilo što što je podsjećalo na SFRJ, proglasilo bi se srbizmom i uvodilo se arhaizme, koji su u biti neki drugi "izmi"...

@Rai - povremeno možeš pročitati cijeli tuđi post... a i izvore... ne grizu... ne još...

Pročitala sam. I činjenice su. Štokavski je književni, a štokavski potječe od Dubrovačkog govora.
Činjenica.

Dubrovački govor i književnost poslužili su kao osnova Hrvatskog standardnog jezika.

Također činjenica.

Dubrovački govor najbliži je standardu od svih ostalih govora, dijalekata u Hrvatskoj, opet činjenica.

pon 01 ožu, 2010 2:47 am
Make it so
Make it so

Dobro mozda i nije ..ali oni ne koriste nikada ŠTO ili Ča ..Što jedino koriste crnogorci i hrvati a Ča samo hrvati kao i Kaj 8)

pon 01 ožu, 2010 2:48 am
Number One
Number One

RAI'TARA je napisao/la:
Pročitala sam. I činjenice su. Štokavski je književni, a štokavski potječe od Dubrovačkog govora.
Činjenica.

Dubrovački govor i književnost poslužili su kao osnova Hrvatskog standardnog jezika.

Također činjenica.

Dubrovački govor najbliži je standardu od svih ostalih govora, dijalekata u Hrvatskoj, opet činjenica.

A da ti potkrijepiš te tvoje činjenice nekakvim navodima i izvorima činjenica? Jer ovako samo čitam da je nešto činjenica, a nema dokaza?
Čini mi se isto tako, da jezik i govor, nisu nužno dvije iste stvari... pod jezikom se često misli na pisano slovo, a ne na govor...
Ako si pročitala, da li primjetila gdje se još koristi štokavština?
Isto tako, vjerujem da će se većina složiti, da je bosanska štokavština najbliža onoj koja se koristi u hrvatskom "standardnom" govoru... inače, ako ikad svratiš u Pulu, možeš zaboravit na "standard" jer tamo ljudi rijetko kad kuže što im govoriš na "standardnom", a ne govore niti jedan drugi dijalekt osim svog... pa im tu počni pričat sa "đ" (koje se usputno, jako koristi u hrvatskom "standardnom" govoru) pa bumo vidli gdje ćeš dospjet! :thumbs2:
Usputno, ova rasprava je poprilično otišla daleko od teme.

pon 01 ožu, 2010 3:00 am
Goddess in green
Goddess in green

Spet je napisao/la:
RAI'TARA je napisao/la:
Činjenica.

Također činjenica.

A da ti potkrijepiš te tvoje činjenice nekakvim navodima i izvorima činjenica? Jer ovako samo čitam da je nešto činjenica, a nema dokaza?
Čini mi se isto tako, da jezik i govor, nisu nužno dvije iste stvari... pod jezikom se često misli na pisano slovo, a ne na govor...
Ako si pročitala, da li primjetila gdje se još koristi štokavština?
Isto tako, vjerujem da će se većina složiti, da je bosanska štokavština najbliža onoj koja se koristi u hrvatskom "standardnom" govoru... inače, ako ikad svratiš u Pulu, možeš zaboravit na "standard" jer tamo ljudi rijetko kad kuže što im govoriš na "standardnom", a ne govore niti jedan drugi dijalekt osim svog... pa im tu počni pričat sa "đ" (koje se usputno, jako koristi u hrvatskom "standardnom" govoru) pa bumo vidli gdje ćeš dospjet! :thumbs2:
Usputno, ova rasprava je poprilično otišla daleko od teme.

Dokaz je ono što se uči u školama i ono što se čuje na ulicama u Dubrovniku ( odnosno govor dubrovčana ).

''Prvi je cjeloviti tekst na štokavskome narječju uopće Vatikanski hrvatski molitvenik, nastao u Dubrovniku prije 1400.''

Dubrovački govor a ne bosanska štokavština najbliži je Standardu.
[-X

pon 01 ožu, 2010 3:14 am
Kingslayer
Kingslayer

Opis Stanja: Krivo neshvaćeno...
Puno se pisalo o pravopisu zadnjih dana na forumu i sada vidim Sa predsjednikom uz čevape, zar ne bi trebalo biti Sa predsjednikom uz ćevape? Dakle, meko č. :mrgreen:

uto 02 ožu, 2010 12:32 pm
Profil Web stranica
PARTIJA

Naj Serija: DS9
Opis Stanja: Dok život juri, ja ću lagano...
I nije SA već S predsjednikom... :wink:

uto 02 ožu, 2010 2:08 pm
dr.med.
dr.med.

Lokacija: svemir, mlijecna staza, alfa kvadrant, sektor001, Zemlja, Europa, Hrvatska, Zagreb
Opis Stanja: opis radnje XD
Koje si vrste?: trill
Ja ću samo napisat jednu stvar... ne mogu vjerovat da netko može griješit oko ć i č... samo me zanima što je meko č a što je tvrdo ć... u hrvatskoj abecedi postoji ć i č... nigdje se ne spominje meko ni tvrdo č... i da, ide sa ćevapi, sa ć a ne s č...

uto 02 ožu, 2010 2:09 pm
Profil Web stranica
Number One
Number One

dašo je napisao/la:
Ja ću samo napisat jednu stvar... ne mogu vjerovat da netko može griješit oko ć i č... samo me zanima što je meko č a što je tvrdo ć... u hrvatskoj abecedi postoji ć i č... nigdje se ne spominje meko ni tvrdo č...

WTF? :shock:
Ide prvo č, pa ć... odnosno tj=ć, a č sam zaboravila od čega nastaje...
A to griješe ljudi zbog svojih dijalekata... recimo u dalmatinskom je sve praktički između č i ć, a umjesto ije i je se koristi i.
Posljednjih godina sam se načitala toliko nepismenih skripti iz ekonomije (za ne vjerovat [-( ) da sam umalo počela brkat što je ispravno... zato savjetujem čitati starija izdanja knjiga gdje je potpuno vidljivo kad se koristi č a kad ć, i gdje ije a gdje je.

uto 02 ožu, 2010 2:19 pm
bubica
bubica

Naj Film: ST: IV
Opis Stanja: kujasto
Koje si vrste?: govedo
Spet je napisao/la:
Posljednjih godina sam se načitala toliko nepismenih skripti iz ekonomije (za ne vjerovat [-( )

Ajme, kad se ja sjetim svoje skripte iz geodezije sa druge godine... Ne samo da je bilo pravopisnih greški, već su rečenice bile apsurdno loše složene, kao da autor nije išao u osnovnu školu. Najjače je bilo kad sam na usmenom ispitu (kad je ocjena već bila u indeksu) pitao profesora "tko vam je pisao tu skriptu," a on kaže "ja." :facepalm:

uto 02 ožu, 2010 2:38 pm
Profil Web stranica
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 147 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Sljedeća

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: