| Autor/ica |
Poruka |
|
Goddess in green
Pridružen/a: pet 30 sij, 2009 3:37 am Postovi: 4415 Spol: Ženski Naj Serija: VOY Naj Film: Nemesis Opis Stanja: .........poslije VOY-a....TOS je najviše COOL..
|
 Re: Pravopis na forumu
''Što'' je ispravno a ne ''šta''. Ako ćemo već pisati ispravno.
Isto tako ispravno je ''dogodilo'' a ne ''desilo'', ''glazba'' a ne ''muzika''.
|
| pon 01 ožu, 2010 1:55 am |
|
 |
|
Number One
Pridružen/a: ned 07 lip, 2009 7:32 pm Postovi: 6198 Naj Serija: TOS Naj Film: ST: XI Koje si vrste?: Wraith
|
Citat: (u frazeološkim izrazima javlja se kao sinonim deklinabilne zamjenice što) Ovo malo podsjeća na technobabble!  RAI'TARA je napisao/la: ''Što'' je ispravno a ne ''šta''. Ako ćemo već pisati ispravno.
Isto tako ispravno je dogodilo a ne desilo. Rai, mislim da je cijela poanta ovdje bila da se ljudi mogu izražavati kako žele tj. u nekim slučajevima, kako znaju i mogu... a ako upišeš "desilo" u http://hjp.srce.hr/index.php?show=search, primjetit ćeš da je to riječ slavenskog porijekla, i da nije velika pogreška koristiti je... uostalom, ovdje je bilo pitanje nerazumijevanja nečijeg teksta, a s obzirom da svi znamo što to znači, mislim da je daljnja rasprava suvišna...
| pon 01 ožu, 2010 1:55 am |
|
 |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
RAI'TARA je napisao/la: Isto tako ispravno je dogodilo a ne desilo. a smijem li napisati zadesilo? 
_________________ "Pipci! Oni ulaze svuda!", Mirna.
|
| pon 01 ožu, 2010 1:57 am |
|
 |
|
bubica
Pridružen/a: pon 13 lis, 2008 12:48 pm Postovi: 10381 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: ST: IV Opis Stanja: kujasto Koje si vrste?: govedo
|
Cvicek je napisao/la: Meni onaj "tvoj" pravopis vraća grešku kad napišem "šta"  Kad ga je vjerojatno slagao netko tko misli da je "šta" srbizam or something... BTW, taj isti spell-checker mi je upravo podcrtao riječi "slagao" i "srbizam" 
|
| pon 01 ožu, 2010 2:00 am |
|
 |
|
Goddess in green
Pridružen/a: pet 30 sij, 2009 3:37 am Postovi: 4415 Spol: Ženski Naj Serija: VOY Naj Film: Nemesis Opis Stanja: .........poslije VOY-a....TOS je najviše COOL..
|
Ant je napisao/la: RAI'TARA je napisao/la: Isto tako ispravno je dogodilo a ne desilo. a smijem li napisati zadesilo?  Ja recimo nikad ne koristim riječ ''zadesilo'', općenito u Dubrovniku to se ne upotrebljava.
A književni jezik i jest nastao od Dubrovačkog govora.
Riječ ''šta'' i jest srbizam.
|
| pon 01 ožu, 2010 2:01 am |
|
 |
|
Make it so
Pridružen/a: uto 08 sij, 2008 10:38 pm Postovi: 8181 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
|
Ovaj put se moram s Rai slozit jer je upravu ..knjizevni jezik je dubrovacki govor 
_________________ Surviving the new decade
|
| pon 01 ožu, 2010 2:02 am |
|
 |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
RAI'TARA je napisao/la: A književni jezik i jest nastao od Dubrovačkog govora. ok, to da, ali kao sto i sama kazes, nastao je i to od dubrovackog govora. s druge strane, ogranicenje na svakinasnji dubrovacki vokabular mi se cini blesavim. bogatstvo je jezika, između ostalog, u razlicitosti rijeci koje obuhvaca.
_________________ "Pipci! Oni ulaze svuda!", Mirna.
|
| pon 01 ožu, 2010 2:04 am |
|
 |
|
Number One
Pridružen/a: ned 07 lip, 2009 7:32 pm Postovi: 6198 Naj Serija: TOS Naj Film: ST: XI Koje si vrste?: Wraith
|
RAI'TARA je napisao/la: Ant je napisao/la: RAI'TARA je napisao/la: Isto tako ispravno je dogodilo a ne desilo. a smijem li napisati zadesilo?  Ja recimo nikad ne koristim riječ ''zadesilo'', općenito u Dubrovniku to se ne upotrebljava.
A književni jezik i jest nastao od Dubrovačkog govora.Nije, nego spajanjem triju dijalekata (i dubrovačkog se piše malim slovom)...
| pon 01 ožu, 2010 2:04 am |
|
 |
|
Goddess in green
|
Spet je napisao/la: RAI'TARA je napisao/la: Ant je napisao/la: a smijem li napisati zadesilo?  Ja recimo nikad ne koristim riječ ''zadesilo'', općenito u Dubrovniku to se ne upotrebljava.
A književni jezik i jest nastao od Dubrovačkog govora.Nije, nego spajanjem triju dijalekata (i dubrovačkog se piše malim slovom)... Nije nego od Dubrovačkog ( sa velikim slovom ) govora.
On je poslužio kao osnova.
Upravo zato smo mi u Dubrovniku najbliži modernom književnom jeziku.
|
| pon 01 ožu, 2010 2:07 am |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: sub 14 stu, 2009 11:40 pm Postovi: 1179 Spol: Muški Naj Serija: VOY Naj Film: First Contact
|
osobno mi ne smeta nikakav pravopis niti izgovaranje ovoga nam hrvatskog jezika...zapravo još bolje kada se koristi svoj književni indetitet mjesta u kojem živimo....meni je ok i mogu svakoga razumijet..pa ne dolazim na forum na sat hrvatskog jezika... ..ja sam doša ..ups došao ovdje na ovu temu...uh ovo je teško za razumijet 
|
| pon 01 ožu, 2010 2:08 am |
|
 |
|
Goddess in green
|
Meni ne smetaju te ''greške'' i slično. Ipak je ovo samo forum a ne škola ili fakultet.
Glavno da je razumljivo. 
|
| pon 01 ožu, 2010 2:13 am |
|
 |
|
Make it so
Pridružen/a: uto 08 sij, 2008 10:38 pm Postovi: 8181 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
|
Lol Alfa _Q Inace Rai srbizam ŠTA je isto dio govora koji malo ima veze sa dubrovackim ali samo zato jer je dubrovnik onaj koji je prosirio taj jezik u bosnu i hercegovinu ..pa koliko god mozda nekome to tesko palo ..srbizirani dubrovacki govor je prisutan iza brda 15 kilometara od dubrovnika u trebinju ..barem mi se cini tako 
|
| pon 01 ožu, 2010 2:13 am |
|
 |
|
Goddess in green
|
captain je napisao/la: Lol Alfa _Q Inace Rai srbizam ŠTA je isto dio govora koji malo ima veze sa dubrovackim ali samo zato jer je dubrovnik onaj koji je prosirio taj jezik u bosnu i hercegovinu ..pa koliko god mozda nekome to tesko palo ..srbizirani dubrovacki govor je prisutan iza brda 15 kilometara od dubrovnika u trebinju ..barem mi se cini tako  Možda govor u trebinju u nekim segmentima podsjeća na dubrovački, ipak postoje bitne razlike.
I Neum je dosta blizu Dubrovniku, a i u njemu se govor jako razlikuje od dubrovačkog. .
|
| pon 01 ožu, 2010 2:21 am |
|
 |
|
bubica
Pridružen/a: pon 13 lis, 2008 12:48 pm Postovi: 10381 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: ST: IV Opis Stanja: kujasto Koje si vrste?: govedo
|
captain je napisao/la: Lol Alfa _Q Inace Rai srbizam ŠTA Koliko ja znam, taj "srbizam" je vrlo popularan kod vas u Dalmaciji...
|
| pon 01 ožu, 2010 2:23 am |
|
 |
|
Make it so
|
Istina za neum ..tamo negdi je prijelaz između dalmatinskog i dubrovackog govora ali ima i hercegovackog koji opet i sam je spoj ikavice i dubrovackog govora ..inace meni najdrazi naglasak imaju dubrovcani i ljudi uz neretvu 
|
| pon 01 ožu, 2010 2:24 am |
|
 |
|