|
Sada je: uto 25 kol, 2026 5:16 am.
|
Neodgovoreni postovi | Aktivne teme
Pravopis (i gramatika) na forumu
| Autor/ica |
Poruka |
|
nešt po svom izboru
Pridružen/a: ned 08 vel, 2009 12:42 pm Postovi: 1210 Lokacija: Sector001 Spol: Muški Naj Serija: ENT Naj Film: First Contact Opis Stanja: Dezurni krivac za sve
|
 Re: Pravopis na forumu
Ja sam htio podnijeti sluzbenu zalbu na jezik nekih na ovom forumu. Apeliram na ove nase Dalmatince. Pa dajte ljudi pisite vise knjizevni sunce mu. Kak bi bilo vama da ja sad pocnem pisat medimurski?
Mislim, ne da ne razumijem, uspijem nekako odgonetnuti, ali sad naprezati se kod citanja, pa mislim...
Hvala

Citat: 25. Archer je osnovao federaciju....zato svi jezik za zube kad krenete nest srat po ENT.u i Archeru
|
| ned 28 vel, 2010 11:58 pm |
|
 |
|
Number One
Pridružen/a: ned 07 lip, 2009 7:32 pm Postovi: 6198 Naj Serija: TOS Naj Film: ST: XI Koje si vrste?: Wraith
|
Nisam primjetila da itko ovdje koristi dalmatinski...
| pon 01 ožu, 2010 12:00 am |
|
 |
|
Kingslayer
Pridružen/a: sri 24 svi, 2006 7:39 pm Postovi: 5995 Lokacija: Dorne Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact Opis Stanja: Krivo neshvaćeno...
|
Nisan ni ja primjetija neko pretjerano upotrebljavanje, barem ne u smislu da je nerazumljivo. OK, bio je koji slučaj pretjerivanja (onaj vorta), ali takvi su rijetki i ne postaju puno. Što se pravopisa tiče, tu bi se dalo razglabat puno više... 

|
| pon 01 ožu, 2010 12:05 am |
|
 |
|
Number One
Pridružen/a: ned 07 lip, 2009 7:32 pm Postovi: 6198 Naj Serija: TOS Naj Film: ST: XI Koje si vrste?: Wraith
|
Ah sad... a pjesnička sloboda? 
| pon 01 ožu, 2010 12:07 am |
|
 |
|
PARTIJA
Pridružen/a: pon 11 sij, 2010 12:13 am Postovi: 1695 Spol: Muški Naj Serija: DS9 Opis Stanja: Dok život juri, ja ću lagano...
|
Ja sam kratko na ovom forumu pa sam već primjetio da je pravopis nekih forumaša koji redovito pišu katastrofa. Nitko ne kaže da svi trebamo savršeno znati, ali kako neki ljudi izmasakriraju jezik to je strašno. Bar se neke elementarne stvari, kao što je č/ć i ije/je, trebaju znati.
|
| pon 01 ožu, 2010 12:09 am |
|
 |
|
nešt po svom izboru
Pridružen/a: ned 08 vel, 2009 12:42 pm Postovi: 1210 Lokacija: Sector001 Spol: Muški Naj Serija: ENT Naj Film: First Contact Opis Stanja: Dezurni krivac za sve
|
Gledajte ja č, ć, š, ž i đ u svom pisanju na kompu jednostavno ne koristim nigdje, ukoliko nije nest sluzbeno. Jednostavno sam se tako naviko, otkako imam pc pisem tim nacinom, tako da. Sta se tice ije i je, na te stvari uvijek pazim, pa i na pravilno stavljanje zareza da bi se recenica razumijela...
A sta se tice oko tog dalmatinskoga, ima par forumasa koji znaju skrenut na dalmatinski, ma da nije to tako teski oblik, ali opet treba razbijat glavu. Vama mozda to ne izgleda tako ali...

Citat: 25. Archer je osnovao federaciju....zato svi jezik za zube kad krenete nest srat po ENT.u i Archeru
|
| pon 01 ožu, 2010 12:19 am |
|
 |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
Cmd Data je napisao/la: A sta se tice oko tog dalmatinskoga, ima par forumasa koji znaju skrenut na dalmatinski, ma da nije to tako teski oblik, ali opet treba razbijat glavu. Vama mozda to ne izgleda tako ali... a meni je to bas sarmantno.
_________________ "Pipci! Oni ulaze svuda!", Mirna.
|
| pon 01 ožu, 2010 12:22 am |
|
 |
|
bubica
Pridružen/a: pon 13 lis, 2008 12:48 pm Postovi: 10381 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: ST: IV Opis Stanja: kujasto Koje si vrste?: govedo
|
Cmd Data je napisao/la: A sta se tice oko tog dalmatinskoga, ima par forumasa koji znaju skrenut na dalmatinski, ma da nije to tako teski oblik, ali opet treba razbijat glavu. Ajde, ako ti nije teško, daj nam par quotova, da vidimo na kojim si ti to postovima razbijao glavu... 
|
| pon 01 ožu, 2010 12:22 am |
|
 |
|
anarho trekkie
Pridružen/a: ned 16 tra, 2006 1:52 am Postovi: 14375 Lokacija: Zagreb, Južna Europa Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: ST: IV Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija Koje si vrste?: hewmon
|
Službena rečenica: nazivi tema trebaju biti razumljivi, i neka ih moderatori preurede kad primijete da nisu, i uvodni postovi tema bi isto trebali imati smisla, a sve ostalo je na savjest forumašima... A sad trkeljanje... Bilo je već par puta riječi o tome, bilo u javnom bilo u moderatorskom djelu foruma... Ne može se očekivati da svi pišemo književno i pravopisno ispravno. Znam za sebe da znam napraviti raznorazne pravopisne pogreške, a također ne pišem uvijek književni, kaj sad  Možete se truditi educirati ljude, a da li ćete išta uspjeti, ne znam... Ja sam se za hr slova počeo navikavati da ih upotrebljavam tek pred kraj 2008 ... i također sam prije neki dan instalirao hrvatski spell checker.... pomaže donekle 
_________________ Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.
|
| pon 01 ožu, 2010 1:02 am |
|
 |
|
Number One
|
Cmd Data je napisao/la: Gledajte ja č, ć, š, ž i đ u svom pisanju na kompu jednostavno ne koristim nigdje, ukoliko nije nest sluzbeno. Jednostavno sam se tako naviko, otkako imam pc pisem tim nacinom, tako da. Sta se tice ije i je, na te stvari uvijek pazim, pa i na pravilno stavljanje zareza da bi se recenica razumijela... Ajde onda provjeri u knjizi hrvatske gramatike kako se piše razumjeti... Po pitanju č, ć, š, ž, đ i dž, ponekad je to samo pogreška u tipkanju... a ako se nekome žuri, nerijetko ne pazi na ije i je, kao i na ostala slova i riječi u rečenicama... Cmd Data je napisao/la: A sta se tice oko tog dalmatinskoga, ima par forumasa koji znaju skrenut na dalmatinski, ma da nije to tako teski oblik, ali opet treba razbijat glavu. Vama mozda to ne izgleda tako ali... A što se tiče kolokvijalnih izraza, ima par Međimuraca koji isto tako koriste riječi karakteristične svom govornom području, koji ostali isto tako ne mogu razumjeti... pa ih onda pitamo što to znači... Mislim da je bitno da možemo međusobno komunicirati, što se mene tiče možemo svi pisati na engleskom... Inače, ako ti nešto smeta u postu, prijaviš ga, i moderator bi ga trebao ispravit. Ili ti poslati prijevod. 
| pon 01 ožu, 2010 1:04 am |
|
 |
|
Kingslayer
Pridružen/a: sri 24 svi, 2006 7:39 pm Postovi: 5995 Lokacija: Dorne Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact Opis Stanja: Krivo neshvaćeno...
|
Ja predlažen da Cvicek instalira oni mod, univerzalnog prevoditelja, pa bumo razumeli i dalmatinski, i kajkavski, međimurski i slavonski... kajgod, ne? 

|
| pon 01 ožu, 2010 1:36 am |
|
 |
|
Make it so
Pridružen/a: uto 08 sij, 2008 10:38 pm Postovi: 8181 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
|
Cmd Data je napisao/la: Ja sam htio podnijeti sluzbenu zalbu na jezik nekih na ovom forumu. Apeliram na ove nase Dalmatince. Pa dajte ljudi pisite vise knjizevni sunce mu. Kak bi bilo vama da ja sad pocnem pisat medimurski?
Mislim, ne da ne razumijem, uspijem nekako odgonetnuti, ali sad naprezati se kod citanja, pa mislim...
Hvala Knjizevni ili varijanta jezika koja se koristila prvotno u dubrovniku i hercegovini nije jedini jezik koji se koristi u hrvatskoj i koji se treba koristit ..cak mislim da je jedna ikavica ..kao i kajkavski dijalekt plus Čakavski dijalekt nesto sta je izvorno hrvatsko i sta se treba sacuvat Ikavica je izricito hrvatska stvar i kao takva se treba/triba sacuvat ..nikad ali ama bas nikad nevalja dijalekte i govorne specificnosti unistavat zbog knjizevnog jezika a posebno ne tu na forumu ..jer je ovo jedini nesluzbeni medij gdje se moze koristit sve ovo u potpunoj opustenosti i bez misljenja o pravopisnim greskama i o knjizevnom jeziku ..a sad da napisem onako kako ja inace i dalmatinci pisu Da se razumimo ..ti ces ikavicu i pokoji lokalizam razumit i netriba ti prijevod ..mi ne govorimo ŠTO nego Šta ili Ča i to je nase pravo ..isto tako ne govorimo stolica nego katriga ..ako ne razumite nesto rado cu objasnit ali ako moze i kajkavica ..moze i dalmatinska stokavica i cakavica ...iskreno da se zamaram pravopisom ..pisa bi jedan post godinama ali necu to ..a o hrvatskom jeziku znan malo bar ..da samo znas da uz ovo sve ima i naprimjer Šćakavica ..di se kaze umisto uhvatit ..Šćepat ..naprimjer ..nije knjizevni jezik borg  pa da sve triba asimilirat  Cvicek ..nemoj uvest diktaturu knjizevnog jezika ..nikada..nikada 
_________________ Surviving the new decade
|
| pon 01 ožu, 2010 1:46 am |
|
 |
|
anarho trekkie
Pridružen/a: ned 16 tra, 2006 1:52 am Postovi: 14375 Lokacija: Zagreb, Južna Europa Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: ST: IV Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija Koje si vrste?: hewmon
|
Kad je već spet počela.... Cmd Data je napisao/la: Gledajte ja č, ć, š, ž i đ u svom pisanju na kompu jednostavno ne koristim nigdje, ukoliko nije nest sluzbeno. Jednostavno sam se tako naviko, otkako imam pc pisem tim nacinom, tako da. Sta se tice ije i je, na te stvari uvijek pazim, pa i na pravilno stavljanje zareza da bi se recenica razumijela...
A sta se tice oko tog dalmatinskoga, ima par forumasa koji znaju skrenut na dalmatinski, ma da nije to tako teski oblik, ali opet treba razbijat glavu. Vama mozda to ne izgleda tako ali... Ako zanemarimo č, ć i ostale hr znakove: ne piše se "nest" i "naviko" već "nešto" i "navikao", rečenica ne može završiti sa "tako da", umjesto "šta" se piše "što", i ne piše se komp već kompjutor ili osobno računalo 
_________________ Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.
|
| pon 01 ožu, 2010 1:46 am |
|
 |
|
bubica
Pridružen/a: pon 13 lis, 2008 12:48 pm Postovi: 10381 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: ST: IV Opis Stanja: kujasto Koje si vrste?: govedo
|
Cvicek je napisao/la: umjesto "šta" se piše "što", Ma vidi molim te... http://hjp.srce.hr/index.php?show=searc ... d1dgWhQ%3D
|
| pon 01 ožu, 2010 1:50 am |
|
 |
|
anarho trekkie
|
Meni onaj "tvoj" pravopis vraća grešku kad napišem "šta" 
|
| pon 01 ožu, 2010 1:53 am |
|
 |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|